5G – între Fake News, Oportunitate și Necesitate

În ultima perioadă, au apărut o multitudine de teorii, idei, știri false și discuții online și offline în spațiul public cu privire la noua tehnologie 5G și pandemia de coronavirus. De la faptul că tehnologia 5G reprezintă o amenințare pentru sistemul imunitar, la ideea conform căreia există o legătură între 5G și virusul COVID-19, s-au conturat temeri, semne de întrebare, frici fără fundament, dar și dorința de cunoaștere și de a afla cât mai multe informații despre noua tehnologie și beneficiile acesteia. 

Ce este 5G?

Conform fostului Secretar de Stat în cadrul MCSI, Maria Manuela Catrina, „5G este de fapt un 4G care a făcut un pas în față și e ceva ce deja cunoaștem: am trecut prin 2G, prin 3G prin 4G, acum suntem la 5G. Deocamdată este o rețea de telefonie mobilă cu o viteză mai mare. Tehnic vorbind, este un set de specificații dezvoltat de un consorțiu. Standardul 5G e dezvoltat la nivel planetar. Este un consorțiu în care intră și operatori de telefonie mobilă, și Organizația Internațională de Telecomunicații, și Institutul European de Standardizare în Telecomunicații (ETSI). Este un standard viu, un standard în evoluție, despre care se discută.”

Totodată, tehnologia 5G este o evoluție normală a comunicațiilor, e pasul firesc de la 4G, care a crescut de-a lungul timpului (a tot fost upgradat). Este o evoluție firească a tehnologiilor. ”Anul 2020 este momentul potrivit pentru această tehnologie, pentru că această criză ne-a arătat că trebuie să privim cu totul altfel lucrurile și să ne reinventăm, iar tehnologia 5G ne va aduce un plus de beneficii: pentru consumatorii finali, spre exemplu, se vor sesiza diferențe în zona de calitate a apelurilor, a transmisiunii de date; de asemenea, va fi un beneficiu mare pentru zona de companii publice și private, care vor contribui la dezvoltarea mai inteligentă a orașelor”, potrivit Silviu Neghină, Country Director, Sigfox. 

Ce înseamnă acest 5G – viteza de transfer și beneficiile pentru consumatorul final

Din perspectiva beneficiarului final (cetățeanul), la prima vedere, în opinia lui Silviu Neghină, oricine ar fi tentat să spună că tehnologia 5G nu e foarte importantă, întrucât există deja implementată tehnologia 4G. Vitezele oferite de tehnologia 5G nu stau în picioare pentru consumatorul final. „Cred că avantajul astăzi este că suntem mai pregătiți din perspectiva ecosistemului și a serviciilor. La momentul 3G, ecosistemele nu erau atât de dezvoltate (nu existau sistemele de operare Android sau iOS). Acum, vedem ecosisteme pregătite sau care ar trebui să fie pregătite, astfel încât să livreze servicii cu ajutorul 5G. Pentru ca acest lucru să fie posibil, este responsabilitatea tuturor (fie că vorbim de zona de tehnologie, fie de consumatorii finali) de a depune toate eforturile astfel încât  tehnologia să fie folosită la capacitate maximă”. 

5G în infrastructură și beneficiile pentru cetățean

”Importante vor fi beneficiile per total și nu neapărat cele direct legate de 5G. În calitate de consumator final, interesul este de a trăi într-un oraș care are un anumit grad de ”inteligență” (procese automatizate, predictibilitate în transport public, siguranță publică)”, iar implementarea 5G va facilita acest lucru”, potrivit lui Silviu Neghină. 

În ceea ce privește România, trebuie avut în vedere faptul că „în domeniul conectivității, țara noastră este bine poziționată la nivel global. Suntem în top în Europa în ceea ce privește conectivitatea pe 4G și conectivitatea pe rețele fixe. În urmă cu 2 ani, România și-a elaborat Strategia de 5G, împreună cu toate instituțiile și actorii implicați. Pentru prima dată a fost o discuție largă despre beneficiile pe care le poate aduce tehnologia 5G: de la transport, la agricultură și energie, etc. Pentru 5G, România are o strategie și este în topul restrâns al țărilor care au elaborat un asemenea document, declară Manuela Catrina, fost Secretar de Stat în cadrul MCSI. În acest context, este vizibil faptul că, pentru a avea orașe inteligente, avem nevoie de infrastructură, dar și de aplicații inteligente, nu pot exista una fără cealaltă. Smart City nu poate fi gândit fără 5G, avem nevoie de o rețea de dispozitive conectate în timp real. Sunt de părere că, în România, tehnologia ne va obliga să accelerăm implementarea multor proiecte și investiții pe care le-am amânat”. 

Strategia Națională pentru 5G a României

Strategia a încercat să ofere câteva direcții mari în care România se poate dezvolta, respectiv: energie, sănătate, agricultură, autovehicule conectate (pentru care este nevoie și de autostrăzi). „ Mă aștept ca de acum încolo să nu se mai facă proiecte de autostrăzi în România care să nu aibă inclus un canal de fibră optică încă din faza de proiectare. Tot ce înseamnă conectivitate trebuie gândit în strânsă legătură cu factori de conectivitate digitală. În toate localitățile și orașele, un primar care se gândește la viitor nu se gândește doar la canalizare și infrastructură rutieră, ci și la infrastructură digitală, pentru că este absolut necesară. În zona de tehnologii de comunicații, marea parte a investițiilor va fi și este nevoie să fie făcută de către companiile private de comunicații. În acest context, este nevoie de un parteneriat foarte solid și clar între stat și aceste companii, pentru ca aceste investiții să fie, pe de o parte, suportabile pentru companii și, pe de altă parte, țintite către zonele în care administrația își dorește să implementeze în primă instanță investițiile. Zona de administrație publică va trebui să aibă și un parteneriat cu cei cu care vor dezvolta aplicații pentru această tehnologie. Estimările din strategie cu privire la costuri sunt făcute în 2018, însă costurile vor fi probabil mult mai mari”, este de părere Manuela Catrina. 

5G – Așteptări și Oportunități 

Potrivit fostului secretar de stat în MCSI, tehnologia 5G dă naștere unei multitudini de oportunități, dar trebuie găsite și răspunsuri inteligente la acestea. Spre exemplu, putem să avem infrastructură și drumuri inteligente, însă dacă nu avem nu avem o hartă este ca și cum nu am avea aceste drumuri. „În ceea ce privește 5G, trebuie să setăm corect așteptările oamenilor și ale companiilor. 5G este, teoretic, lângă noi, ne „bate le ușă”, dar sunt încă provocări pentru operatorii telecom, precum licitația care va trebui să apară. De asemenea, 5G vine cu un semn mare de întrebare legat de furnizorii cărora le este permis accesul și totodată cu echipamente noi, care presupun costuri foarte mari. Spre exemplu, unde instalăm acele antene 5G? Trebuie să fie construite site-uri noi pentru aceste instalări, deployment-ul va dura, probabil, câțiva ani buni, mai ales la nivel rural. Cred că foarte important în zona de administrație publică, în zona de soluții este că există deja tehnologii care să acopere o bună parte din use case-uri. Există câte o tehnologie potrivită fiecărui use case. Totodată, nu trebuie să facem greșeala să credem că 5G ne va rezolva toate problemele. Sunt câteva verticale unde 5G este de departe cea mai potrivită tehnologie: mașini autonome, trafic inteligent, telemedicină, roboți industriali, etc.” 

În ceea ce privește costurile, vorbim de zeci de miliarde de euro, în opinia lui Silviu Neghină. Licențele, construcția site-urilor, partea de infrastructură, vor fi foarte scumpe. 

IoT vs. 5G

Conform lui Silviu Neghină, „5G nu va produce un miracol. 5G este doar o mică componentă din IoT. Internet of Things, ca ecosistem, are foarte multe tehnologii furnizate atât de operatori telecom, cât și de operatori complementari. Problema majoră în domeniul IoT, în România, este că absolut toți cei care încearcă să vândă o soluție, consideră că soluția respectivă este cea mai potrivită, are cele mai multe beneficii și doar varianta aceea de comunicație este foarte bună. Există această mentalitate că o tehnologie este foarte bună, însă depinde de fiecare use case în parte. 5G ne va putea ajuta să controlăm mașini, roboți sau să facem telemedicină, însă nu reprezintă cea mai bună opțiune pentru partea de iluminat sau parcări inteligente.”

Securitatea tehnologiilor 5G

Manuela Catrina, fost secretar de stat în MCSI, a discutat despre securitatea datelor în contextul implementării tehnologiei 5G: „Datele sunt ale noastre și trebuie să le protejăm, iar pentru acest lucru nu avem nevoie de 5G. Fiecare cetățean trebuie să știe asta. Statul, prin reglementările pe care le face, poate să stabilească niște standarde, pentru a se asigura că o parte din securitate va fi acoperită de standardele respective. Pe de altă parte, de foarte multe ori, companiile din domeniu, vor să aducă din ce în ce mai multe produse pe piață, iar securitatea nu este neapărat cel mai important lucru la care se gândesc atunci când le comercializează. Însă, ca să putem să fim în top, trebuie să facem investiții masive în cercetare. Avem nevoie de standarde (pentru device-uri, pentru antene, etc.). Atâta timp cât avem standarde corecte, care să permită măsurarea, verificarea și evaluarea soluțiilor, va trebui să găsim și o modalitate eficientă prin care să ne menținem în top, ca dezvoltatori de tehnologie.” 

Fake news – 5G, pandemie, tehnologii

În legătură cu zvonurile și știrile false apărute în legătură cu noua tehnologie, Silviu Neghină, Country Director, Sigfox, e de părere că populația trebuie să conștientizeze că „avem deja în casă tehnologie care emite radiații, avem de exemplu niște routere Wi-Fi care ne oferă Netflix la calitate 4K. Vorbim de anul 2020, în care ne dorim să contracarăm boli, să rezolvăm o bună parte din problemele acestui glob, însă stăm și ne legăm de niște detalii false despre 5G.” 

Manuela Catrina susține că avem deja această tehnologie implementată în câteva dintre orașele din România. Potrivit acesteia, cel mai mare nivel de radiație din casele noastre îl emite, de fapt, cuptorul cu microunde. „Istoric, fiecare tehnologie a venit cu componenta de fake news. Însă, fake-news-ul este o reacție naturală. Ne e frică de ceva ce nu cunoaștem. Iar, în acest context, anumiți oameni exploatează această frică și o cresc. Suntem și ipohondri. Încercăm să găsim o cauză exterioară pentru orice. Un om normal ar trebui să asculte specialiștii, persoanele cu studii în domeniu, adică cei care vorbesc în cunoștință de cauză”.

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *