5G și Coronavirus. La Granița Dintre Conspirație și Adevăr!
5G și Coronavirus.
La Granița Dintre Conspirație și Adevăr
Nu te lăsa manipulat. Fii informat.
Verifică și sursele oficiale aici
Cu toate că omenirea trece printr-o perioadă de incertitudine, dificultăți și încercări pe fondul crizei globale de COVID-19, în societate și în spațiul public online își fac loc diverse informații care stârnesc confuzie, nesiguranță și chiar panică nefondată, despre cauzele răspândirii noului virus. Capacitatea indivizilor de a filtra informația primită prin social media și de a verifica sursele din care se informează este crucială în aceste momente, iar dezinformarea și acceptarea unor informații de tip „fake news” nu fac decât să ne creeze un sentiment de nesiguranță sau chiar să ne antreneze anumite comportamente și opinii, fără o bază informațională onestă.
Recent, răspândirea globală a coronavirusului a fost asociată cu procesul de dezvoltare și implementare a viitoarei generații de date mobile, respectiv 5G. Prin intermediul rețelelor sociale, care au capacitatea de a amplifica rumoarea, au circulat o serie de informații și materiale video cu privire la legătura dintre 5G și răspândirea COVID-19, însă fără argumente plauzibile și fondate. Diseminarea unor astfel de informații în online a stârnit comportamente în mediul offline, precum distrugerea a cel puțin 3 stâlpi de telefonie cu tehnologie 5G în Marea Britanie de către locuitori sau chiar acte de hărțuire verbală a muncitorilor care instalează fibră optică pentru instalații 5G pe străzi.
Fake News
Una dintre informații răspândite pe Facebook se referă la faptul că virusul este un rezultat al tehnologiei 5G, iar motivul pentru care acesta a apărut în Wuhan, China este implementarea recentă a rețelei acolo. Însă, acest fapt nu este verosimil, întrucât state precum Coreea de Sud au implementat rețeaua 5G înaintea Chinei((https://www.reuters.com/article/southkorea-5g/skorea-first-to-roll-out-5g-services-beating-us-and-china-idUSL3N21K114)). Mai mult, se ridică problema referitoare la modul în care virusul s-a răspândit în țări precum Iran sau Japonia, care nu folosesc tehnologia 5G((https://www.smartradio.ro/englezii-incendiaza-stalpii-5g-ca-urmare-a-teoriilor-conspirationiste-despre-coronavirus/)).
Totodată, cei care diseminează astfel de informații menționează și faptul că frecvențele 5G au dus la răspândirea virusului și au efecte asupra stării de sănătate, însă, deși rețeaua folosește unde radio de frecvență mai înalte decât 3G sau 4G, nivelul de radiații electromagnetice este cu mult sub normele internaționale((https://www.theverge.com/2020/4/4/21207927/5g-towers-burning-uk-coronavirus-conspiracy-theory-link)). Îngrijorările cu privire la efectele rețelei 5G asupra sănătății oamenilor nu reprezintă o amenințare, concluzie a unui studiu științific realizat de Comisia Internațională pentru Protecția împotriva Radiațiilor Neionizate((https://eu.usatoday.com/story/tech/columnist/2020/03/21/did-5-g-cause-coronavirus-covid-19-pandemic/2873731001/)).
Astfel de argumente susținute în mediul online de tot mai mulți oameni au în spate necesitatea de a identifica sursa pandemiei cu care se confruntă omenirea în prezent și care produce consecințe îngrijorătoare pentru toți, însă, din punct de vedere științific, nu există dovezi care să ateste legătura dintre pandemie și rețeaua 5G, mai ales că integrarea rețelei la nivel global este departe de a fi finalizată.
Așadar, acest context informațional are efecte negative asupra percepțiilor oamenilor cu privire la a cincea generație de rețea de date mobile și influențează comportamentul indivizilor în situații critice, în care este nevoie de tehnologie pentru a depăși perioada dificilă actuală.
Beneficii ale rețelei 5G
5G este o rețea mobilă wireless care a fost lansată în 2019 pentru a îmbunătăți telecomunicațiile și conectivitatea mobilă((https://www.mediafax.ro/externe/de-unde-a-pornit-teoria-eronata-potrivit-expertilor-ca-tehnologia-5g-a-raspandit-coronavirusul-actorul-woody-harrelson-o-sustine-19051392)). Aceasta reprezintă a 5-a generație de rețele mobile, o evoluție semnificativă a rețelei 4G LTE de astăzi. 5G este gândită special pentru a răspunde creșterii masive de date și sporirii conectivității în societatea modernă((http://www.emfexplained.info/?ID=25916)).
Aceasta aduce cu sine o serie de îmbunătățiri preconizate, pe care le putem aștepta în jurul creșterii lățimii de bandă (de până la 1.000 de ori pe unitate), a numărului de dispozitive conectate (de până la 100 de ori mai mult). Tehnologia 5G s-a lansat în multe țări la nivel global, furnizorii oferind tehnologia de conectivitate în SUA, UK sau Australia, ș.a.m.d.
Compania Verizon a fost prima care a lansat tehnologia 5G în Aprilie 2019, prima la nivel global care oferă generația următoare de rețea. Disponibilitatea 5G la scară largă va fi realizată până în anul 2025((https://www.techradar.com/news/what-is-5g-everything-you-need-to-know)).
Una dintre companiile care se implică activ, încă din 2017, în proiectele de cercetare și inovare 5G-PPP din cadrul programului european Horizon 2020 este Orange România. În iunie 2017, în cadrul ICEE.fest, Orange România a demonstrat pentru prima oară beneficiile pe care le poate aduce tehnologia 5G: au fost imprimate 3D celule stem vii și produs țesut organic((https://www.orange.ro/tehnologii/5g/)).
Răspunsuri