Administrațiile locale alocă bani pentru Smart City!

Administrațiile locale alocă bani pentru Smart City

Este nevoie să înțelegem fenomenul Smart City în administrațiile locale din țară – pentru acest lucru, vă propunem să ne îndreptăm atenția asupra câtorva municipalități importante care au început să aloce bugete pentru componente Smart City.

Primăria Municipiului București (PMB) a lansat vineri, 22 decembrie 2017, licitația prin care se urmărește achiziția unei strategii de smart city a orașului București pentru perioada 2018-2025.

“Avem o preocupare constantă în ceea ce priveşte domeniul smart city, de aceea vom publica pe SEAP, în câteva zile, anunţul privind demararea procedurii de achiziţie pentru o strategie smart city pentru Capitală. Ne dorim acest lucru pentru că avem foarte multe propuneri care sunt extrem de interesante din partea companiilor private, româneşti şi străine. Unele se referă la proiecte majore, de zeci de milioane de euro, altele se referă la simple aplicaţii pentru smartphone. Toate sunt interesante, dar cred că este foarte dificil de ales pe criterii subiective din toate aceste propuneri. Prin urmare, este profesionist şi înţelept să apelăm la cei mai buni specialiști în domeniu şi să avem o strategie smart de dezvoltare a Capitalei”, a transmis Gabriela Firea, potrivit unui comunicat de presă al Primăriei Capitalei, remis MEDIAFAX.

Desfășurarea activitatii de modernizare inteligentă a așezărilor urbane și nu numai, constituie o necesitate și o prioritate pentru toți edilii. Astfel, conceptul de Smart City în orașele României părăsește cu încredere zona de noțiune, luând amploare și materializându-se vertiginos.

După modelul orașelor Alba-Iulia, Sibiu, ClujNapoca și în Satu-Mare se urmărește implementarea tehnologiilor Smart City. Astfel, Primăria Municipiului Satu Mare pregătește pentru 2018 o serie de proiecte importante pentru viitorul orașului, avănd la dispoziție un ajutor considerabil din fonduri europene. Unul dintre aceste proiecte va fi Satu Mare SMART City.

Obiectivele acestuia urmăresc dezvoltarea unor serii de măsuri și proiecte pe termen scurt-mediu: în Satu Mare city App serviciile Primăriei vor fi disponibile pe telefoanele mobile, tablete; sistemul e-ticketinng va implementa sistemul modern de routing unde utilizatorul va vedea instant poziția autobuzului așteptat, etc., se urmărește crearea unui sistem de management integrat de documente unde până în anul 2020 toate serviciile Primăriei vor fi conectate pe această platformă.

Anul 2018 se anunță un pic mai darnic financiar și pentru constănțeni, în viitorul propiat, municipalitatea va obține nu mai puțin de 20 de milioane de euro de la Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare, printrun preacord de finanțare. Imediat ce bugetul va intra în vigoare se va da drumul achizițiilor pentru realizarea strategiei smart city. Aceasta presupune reabilitarea unui bulevard important din oraș, precum și achiziționarea și implementarea unui sistem de supraveghere video al orașului, unui sistem de management al traficului, reabilitarea infrastructurii de transport urban, a iluminatului, semafoare inteligente, camere de supraveghere și nu numai.

”În urma întâlnirilor pe care le-am avut cu operatorii economici, cu companiile constănțene, dar și cu tinerii din Constanța, cu toții își doresc cât mai repede elaborarea acestei strategii pentru a ști să-și planifice viitorul. Eu propusesem să includem această strategie în prima rectificare bugetară, dar mă bucur că demersul tinerilor din Constanța ne-a făcut să venim cu calendarul puțin mai în față, mai devreme” a declarat primarul Constanței, Decebal Făgădău.

Un alt oraș care se bucură de atenție privind strategia smart city este Iași. Comisia Europeană a selectat mai multe orașe, printre care și Municipiul Iași, pentru a le acorda consultanță și coaching cu experți locali și internaționali în dezvoltarea și aplicarea planurilor strategice care vizează creșterea economică și bunăstarea socială. Consilierii județeni Iași au reușit să obțină finanțare pentru toate amendamentele propuse la bugetul consolidat al judeţului pentru anul 2018 în vederea realizării unei strategii pentru dezvoltarea unui județ inteligent, strategie care dorește să înglobeze toate unitățile administrative ale județului Iași.

La finalul programului municipiul Iași va dispune de o strategie și un plan de acțiune pentru schimbarea digitală în care vor fi incluse măsuri concrete, realizabile și măsurabile întreprinse pe termen lung, mediu sau scurt; o comunitate de actori locali care vor dori să se implice în acest proces de trasformare digitală și de o rețea de parteneri europeni care să poată oferi asistență reciprocă și consultanță în viitor.

Elena Frîncu
Assistent Program Manager
Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate