Află ce se poate întâmpla cu locurile de muncă post-COVID-19

Cât de afectat va fi sectorul tău de activitate?

Printre multe alte sectoare pe care criza de COVID-19 le-a afectat, piața muncii a suferit și va suferi numeroase schimbări în contextul noii realități generate de coronavirus.

Criza are un impact profund asupra economiei și asupra unui aspect legat de piața muncii, respectiv siguranța  locului de muncă.  

Vor exista industrii și companii care vor avea de câștigat după criza de coronavirus, însă, de cealaltă parte a baricadei, vor fi domenii afectate profund de cele întâmplate, efecte ce se vor resimți pe termen lung. 

Cei mai câștigați actori de după criza de COVID-19 vor fi companiile care își desfășoară activitatea online, furnizorii din domeniul sănătății, lanțurile de magazine cu prezență în mediul online (de fashion, cumpărături zilnice etc.) sau companiile din domeniul IT. 

Totodată, odată cu recomandarea autorităților de a nu părăsi  domiciliul decât în situații de strictă necesitate, a adus la o recalibrare a stilului de viață, la desfășurarea marii majorități a activităților în mediul online (muncă, învățământ), însă și la sporirea accesării jocurilor video online, mai ales în rândul tinerilor, dar și a adulților (odată cu imposibilitatea de a mai participa le evenimente sportive). Ca metodă de relaxare, această practică va continua să se extindă și să se consolideze, iar locurile de muncă în IT și domenii conexe vor fi asigurate și vor crește, pentru a face față cererii.

Conform Financial Times, „Companiile din domeniul tehnologiei încă angajează constant, profitând de transferul întregii lumi în zona digitală ca urmare a coronavirusului.”

Cine va supraviețui

Companii precum Google, Apple, Microsoft, Amazon sau Netflix vor face față pandemiei și după ce se va fi sfârșit, întrucât cererea va fi din ce în ce mai mare, iar numeroase locuri de muncă vor fi disponibile. De exemplu, în prezent, Amazon angajează 100,000 de oameni datorită cererii mari. 

Atât în prezent, cât și post-COVID-19, magazinele universale, mall-urile și retailerii vor fi toate afectate, iar locurile de muncă vor fi reduse, ținând cont de reticența oamenilor de a mai merge în astfel de locuri așa cum o făceau altădată. 

De suferit vor avea și companiile din domeniul turismului (hoteluri, evenimente sportive, concerte, companii de zbor) sau din sectorul restaurantelor. Hotelurile nu mai au clienți, iar acest lucru nu se va rezolva într-un viitor apropiat, întrucât frica oamenilor de a se îmbolnăvi va continua să existe și nimeni nu își va mai dori, pentru o perioadă, să călătorească fără griji, așa cum o făcea odată.

Sectorul imobiliar va avea și el de suferit. În contextul unui viitor economic incert, oamenii nu vor mai fi dispuși să închirieze sau să cumpere locuințe, din cauza temerii de a nu se îmbolnăvi.

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *