NASA Va Spori Dezvoltarea Orașelor Inteligente cu Expertiza Sa
NASA (The National Aeronautics and Space Administration), agenția independentă a Guvernului Federal al SUA, transmite informații cu privire la Pământ și Univers încă din anul 1958. Agenția spațială de renume mondial a făcut multe descoperiri în eforturile sale de cercetare a universului, iar acum lucrează la cel mai mare proiect al său, ”Parker Solar Probe”, adică nave spațiale robotizate, lansate în August 2018 cu scopul de a investiga corona exterioară a Soarelui. Navele spațiale au atins deja conturul exterior al Soarelui și au încheiat prima fază de întâlnire solară, prin strângerea unei cantități impresionante de date.
Revenind la eforturile de pe planeta Pământ, NASA își îndreaptă atenția către orașele inteligente pentru a-și extinde expertiza în acest domeniu. NASA pune la dispoziție tehnologiile sale geospațiale pentru a ajuta orașele să devină mai eficiente și exacte în operațiunile lor. Vom aprofunda subiectul după ce vom înțelege semnificația tehnologiilor geospațiale.
Tehnologiile Geospațiale Pot Ajuta la Construirea Orașelor Inteligente Perfecte
Dacă orașele inteligente vor să-și atingă scopurile, primul lucru de care au nevoie sunt date în timp real, exacte și bazate pe locație. Acest fapt poate ajuta la construirea de strategii și soluții bazate pe aspecte geografice, astfel încât să livreze servicii de smart city în mod eficient.
Tehnologiile geospațiale nu doar oferă date geospațiale exacte, ci ajută și la analiza și folosirea cantității enorme de date în cel mai bun mod posibil. Acest fapt este mult mai important decât deținerea de date în sine.
Conform Global Geospatial Industry Outlook 2017, industria geospațială valorează 500 de miliarde de dolari.
Pentru aplicațiile de smart city, datele geospațiale pot face trecerea de la stadiul de planificare, la stadiul operațional. De fapt, datele geospațiale sunt importante pentru orașele inteligente când vine vorba de folosirea datelor în avantajul lor la niveluri și acuități diferite – instrumente esențiale pentru gestionarea și mentenanța de succes. De exemplu, pentru a construi un nou drum, o tehnologie geospațială poate oferi planuri de cercetare topografică exacte și modele care duc la designuri și construcții de succes. Tehnologia este aplicabilă întregii infrastructurii a unui oraș inteligent, incluzând transportul, clădirile, energia, apa, sănătatea, educația, etc.
NASA – Colaborare cu ONU
Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale Agendei 2030 a ONU își concentrează atenția pe date, pe analize și pe tehnologii geospațiale și de observare a Pământului. Acest fapt a stimulat orașele inteligente să acorde mai multă atenție realizării și monitorizării acestor obiective.
Cu toate acestea, până recent, statele în curs de dezvoltare au avut capacități limitate de a dezvolta și aplica tehnologii geospațiale, comparativ cu statele dezvoltate.
Tehnologia geospațială a NASA numită „World Wind” are potențialul de a asista țările în curs de dezvoltare în procesul de atingere a obiectivelor. ONU deja a deschis calea, iar „World Wind” a NASA este aici în calitate de vehicul.
„World Wind” este o platformă web open source lansată de NASA în 2003. Se comportă ca un set de instrumente de dezvoltare software (SDK) care permite dezvoltatorilor să își construiască ușor și eficient propriile aplicații folosind date tematice, din satelit sau geospațiale, pentru vizualizare și investigații. Pe scurt, dezvoltatorii pot accesa rapid vizualizări 3D ale globului pământesc, hărți și informații geografice. World Wind este folosit de organizații la nivel mondial pentru a observa modele meteorologice, pentru a vizualiza orașe și teritorii, pentru a ține evidența mișcării vehiculelor și pentru a analiza date geospațiale în timp real.
Patrick Hogan, Project Manager al World Wind a creat Provocarea Europeană World Wind a NASA în 2013, în parteneriat cu Hungarian Association for Geoinformation Global Open Data for Agriculture and Nutrition, printre alții. Această inițiativă promovează metode inovatoare de a oferi orașelor instrumente de gestiune a datelor. Provocarea are loc în același timp cu un eveniment anual al proiectelor care oferă soluții pentru cutremure, monitorizarea traficului, gestiunea incendiilor și soluții de mediu și agricultură.
Astăzi, accesibilitatea crescută a World Wind, împreună cu folosirea datelor deschise de observare a Pământului, politici guvernamentale deschise și aplicații open source, face ca tehnologia să fie accesibilă și în țările în curs de dezvoltare. Instrumentele îmbunătățite le ajută să răspundă inteligent la provocări precum sărăcie, schimbări climatice, educație, sănătate, dezastre și altele.
Luând în considerare obiectivele de dezvoltare durabilă (SDGs), World Wind permite accesul la anumite caracteristici care îmbunătățesc procesele de luare a deciziilor cu privire la indicatorii și obiectivele stabilite în Agenda 2030 a ONU. După ce datele și măsurătorile conectate cu indicatorii SDG sunt analizate și vizualizate, decidenții pot începe să construiască orașe reziliente.
NASA în 2017
În 2017, NASA și World Wind au luat noi măsuri cu scopul de a sprijini orașele inteligente ale viitorului. În același an, NASA și Agenția Spațială Europeană au lansat „DelBianco CitySmart” – o nouă serie de instrumente construite pe World Wind care sporesc eficiența operațională și gestionarea infrastructurii urbane în orașele inteligente. Cu ajutorul noii tehnologii, orașele vor fi capabile să sporească durabilitatea, eficiența și calitatea vieții, în timp ce răspund la nevoile presante de gestiune urbană.
Uber S-a Alăturat NASA pentru a Explora Posibilitățile de Transport Aerian Eficient
NASA a confirmat semnarea unui acord cu Uber Technologies pentru a investiga tehnologii și idei cu privire la spațiu și pentru a derula cercetările necesare legate de mobilitatea aeriană urbană. (UAM). Scopul colaborării este acela de a lansa în viitor un sistem de transport aerian eficient în zonele populate.
În ceea ce privește acordul, NASA va pune la dispoziție cele mai avansate modele computerizate de gestiune a spațiului aerian și simulări care vor include de la drone de livrare și până la avioane pentru pasageri cu decolare verticală și capacități de aterizare în zonele populate. Pe de altă parte, Uber va distribui planurile și datele sale referitoare la rețeaua de curse aeriene urbane.
Este prima dată când NASA semnează un acord care se concentrează în totalitate pe modelarea și simularea de operațiuni UAM.
Mobilitatea aeriană urbană, în limbaj comun, mașinile zburătoare și dronele au potențialul de a transforma complet modul în care oamenii și bunurile sunt transportate de la un loc în altul. Ar putea să schimbe fundamental stilul de viață al oamenilor în orașele inteligente.
În plus, NASA plănuiește să folosească datele oferite de Uber în cadrul unității sale de cercetare din Dallas Fort Worth (DFW) International Airport. Folosind datele, vor concepe un avion mic de pasageri care să zboare în spațiul aerian al DFW la momentul programat de trafic intens. Pe parcursul proiectului, va examina simulările și va identifica problemele ce țin de siguranță. Acest fapt va ajuta NASA să afle comportamentul avionului când zboară într-un sistem de control al traficului aerian aglomerat.
Simulările vor fi derulate de NASA, pentru a se asigura că avionul va călători provocând niveluri rezonabile poluare fonică și fără să exercite vreo presiune asupra sistemului național de control al traficului aerian.
NASA folosește expertiza sa obținută de-a lungul deceniilor și cercetările aeronautice progresiste în domenii care includ sisteme de aeronave fără pilot (UAS), gestionarea traficului la altitudini mici, dezvoltarea de aeronave electrice, integrarea UAS în Sistemul Național al Spațiului Aerian, siguranța la nivelul întregului sistem, decolarea verticală și aterizarea avioanelor etc.
Colaborarea dintre NASA și Uber va duce la generarea datelor de importanță majoră pentru crearea standardelor în industria UAM, a regulilor și procedurilor Administrației Federale a Aviației și alte reglementări conectate.
Inițiativa NASA și Uber va ajuta comunitatea UAM în viitor.
Răspunsuri