Cel mai complex proiect de Smart City din România, implementat de Orange la Alba Iulia

Alba Iulia Smart City - Cel mai complex proiect din România

Alba Iulia Smart City – Cel mai complex proiect de Smart City din România, implementat de Orange

În a doua jumătate a anului 2016 a început să prindă contur cel mai complex proiect de oraș inteligent de pe piața locală, implementat de către Orange România la Alba Iulia. Conceptul de Smart City al Orange România a venit ca răspuns la inițiativa Ministerului Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională (MCSI) și a avut în vedere Agenda Digitală pentru România 2020.

Orange România a fost prima companie care a încheiat un acord de colaborare cu Primăria Municipiului Alba Iulia pentru implementarea conceptului de oraș inteligent în cadrul proiectului pilot „Alba Iulia Smart City 2018”. Prima etapă a proiectului a presupus o analiză a nevoilor orașului împreună cu autoritățile locale. În urma acesteia, din cele peste 20 de soluții prezentate, au fost selectate 14, de la sisteme de contorizare a apei consumate și iluminatului public, la soluții de promovare turistică și e-democracy. Implementarea soluțiilor, ce a debutat în toamna anului 2016, se va finaliza în prima parte a anului 2017.

Ultima etapă a proiectului pilot se va întinde până la finalul anului 2018 și va implica colectarea de date și analizarea acestora pentru a stabili care sunt soluțiile cu adevărat utile pentru oraș. Conceptul de oraș inteligent propus de Orange România pune bazele unei platforme deschise și interoperabile ce poate fi extinsă și adaptată nevoilor în schimbare ale cetățenilor și municipalităților. Costurile de dezvoltare și implementare ale soluțiilor smart city pentru proiectul pilot sunt acoperite integral de Orange România și partenerii săi: Civic Alert, Magnasci (uRadMonitor), Tech Lounge, Fullscreen Digital, Gebs (Zoniz), Flashnet și Flash Lighting Services.

Principiul de funcționare a platformei Orange Smart City.

Conceptul Orange de Smart City beneficiază de infrastructura deschisă Orange – rețele 4G, de bandă largă bazată pe fibră optică, rețele pentru IoT(LoRaWAN), Wi-Fi, bluetooth – precum și de aplicațiile și expertiza Orange și ale partenerilor săi, start-up-uri românești tech. Informațiile colectate de senzorii instalați în oraș (monitorizare calitate aer, management iluminat inteligent, contorizare inteligentă distribuție apă etc.) din cadrul seturilor de date publice disponibile la nivelul autorităților locale (www.apulum.ro) cât și al guvernului (data.gov.ro, ithub.gov.ro) vor fi agregate în platformă și vor permite adăugarea de noi informații de la orice tip de senzor sau instituție.

Proiectul este scalabil și replicabil pentru orașe de dimensiuni și cu obiective diferite și, prin intermediul unei interfeţe deschise și interogabile pentru programarea de aplicaţii (API), orice organizație poate dezvolta noi aplicații destinate proiectului Alba Iulia Smart City.

Care sunt beneficiarii unui proiect de Smart City?

Avantajele implementării unui concept de oraș inteligent pot fi resimțite atât la nivelul locuitorilor comunității, al mediului de afaceri, cât și al autorităților și mediului universitar. Prin soluția de transport public inteligent instalată în 15 mijloace de transport public gestionate de Societatea de Transport Public Alba Iulia, autoritățile au acces în timp real la informații de poziționare, viteză și direcție de deplasare mijloc de transport pentru compania de transport public. Primăria poate asculta vocea cetățenilor prin chestionare transmise prin intermediul hotspot-urilor Wi-Fi și a aplicației e-alba iulia (disponibilă pe iOS și Android).

Aplicația este, de asemenea, utilă pentru promovarea turistică a orașului sau a business-uilor locale. Prin intermediul soluției City Analytics, administrația locală poate afla căile și direcțiile principale de acces folosite de oameni sau care este momentul din zi în care o zonă a orașului atinge maximul de aglomerație. Soluțiile de contorizare a apei și iluminatului public pot identifica rapid problemele din rețea și reduce astfel consumul de energie electrică și apă la nivelul orașului.