Bilanţ Netcity în 2021: 270 kilometri de cabluri au fost mutaţi în subteran

Listing Image
Alege o categorie

Cablurile care împânzesc străzile Bucureştiului alcătuiesc nu doar o imagine dezolantă, dar pot pune în pericol oameniii. Din 2008, Primăria Bucureşti se chinuie să le îngroape printr-un contract cu Netcity, încheiat pe 49 de ani. Anul trecut a reuşit să pună în subteran 270 de kilometri, urmând că anul acesta ritmul lucrărilor să crească, da asigurări viceprimarul Stelian Bujduveanu.

„Acțiunea “Cer liber” – care înseamnă eliberarea stâlpilor de cabluri în tot Bucureștiul – va avea, începând din 2022, o dinamică mult mai bună. De acest lucru am fost asigurați astăzi, în cadrul unei întâlniri de lucru la Primăria Capitalei, de reprezentații companiei care gestionează rețeaua Netcity”, a scris Stelian Bujduveanu într-un mesaj postat pe Facebook.

Potrivit acestuia, anul trecut au fost dezafectate cabluri cu o lungime record, cât în şapte ani, între 2014 şi 2020.

Netcity Telecom este concesionarul rețelei Netcity, având ca responsabilități principale proiectarea, realizarea, operarea și întreținerea acesteia, cu scopul de a satisface nevoia utilizatorilor de a-și realiza rețele de comunicații electronice.

De asemenea, rolul Netcity este de a îmbunătăți aspectul capitalei prin migrarea rețelelor de cabluri aeriene în subteran. Infrastructura metropolitană dezvoltată de Netcity Telecom este pusă la dispoziție în mod reglementat companiilor și operatorilor de telecom care activează sau doresc să ofere servicii pe teritoriul municipiului București.

Rețeaua Netcity este gestionată începând de anul acesta, de un consorțiu, rezultat din fuziunea dintre Compania Franceză de Investiții Meridiam și Grupul E-infra.
Viceprimarul spune că alăturarea celor doi parteneri strategici din domeniul infrastructurii digitale „va maximiza potențialul de dezvoltare și management al unei infrastructuri moderne, la cele mai înalte standarde”.
„Aceste schimbări urmăresc să contribuie la Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale Națiunilor Unite (UNSDGs) aducând un impact pozitiv asupra:
– cetățenilor municipiului București – prin conectivitate digitală sporită și mai sigură (SDG #8), acces flexibil, disponibilitate ridicată și calitate a serviciilor de telecomunicații;
– municipalității – cu venituri suplimentare la bugetul local, o infrastructură urbană modernă și durabilă (SDG #9) și un control sporit asupra infrastructurii de suport pentru telecomunicații;
– operatorilor de telecomunicații – susținând redundanța și siguranța rețelei (SDG #11), printr-o acoperire optimă și timp de reacție rapid, asigurând astfel că această infrastructură răspunde cel mai bine nevoilor orașului”, continuă oficialul.
Acesta şi-a încheiat postarea cu promisiunea că PMB va „căuta întotdeauna parteneri puternici, responsabili și eficienți pentru a avea servicii publice de calitate”.
În prezent, reţeaua Netcity acoperă peste 1.760 km pe principalele artere din Bucureşti şi conectează peste 30.000 de clădiri din oraş.
NetCity Telecom a obţinut în 2020 venituri de 9,24 milioane de lei, în creştere cu 5,8% faţă de anul anterior, şi un profit de 2,46 milioane de lei, mai mare cu 49% faţă de cel înregistrat în 2019. În 2020, datoriile se ridicau la 30,14 milioane de lei.
Sursă știre: economica.net