CEZ primeşte un împrumut fără dobândă de la guvernul ceh pentru a construi un reactor nuclear

Listing Image
Alege o categorie

Guvernul de la Praga a aprobat luni, 20 iulie 2020, un plan prin care va acorda un împrumut fără dobândă grupului ceh de utilităţi CEZ, pentru a reduce costul construirii noii centrale nucleare ce ar urma să înlocuiască centralele vechi pe cărbune şi reactoarele nucleare.

Împrumutul va ajuta noul reactor de la actuala centrală din Dukovany să se apropie de viabilitatea economică. De asemenea, Guvernul intenţionează să cumpere electricitate de la centrala de 1.200 megawaţi la un preţ stabilit din costurile de construcţie convenite, pentru a sprijini CEZ. Planul trebuie aprobat de Comisia Europeană.

Conform informaţiilor din presă, şase companii şi-au arătat interesul în construirea noii unităţi: KHNP din Coreea de Sud, Rosatom din Rusia, EDF din Franţa, Westinghouse din SUA, General Nuclear Power din China şi consorţiul Atmea – din care face parte Mitsubishi Heavy Industries din Japonia şi Areva din Franţa.

Grupul CEZ este prezent şi pe piaţa românească încă din anul 2005, odată cu preluarea companiei de distribuţie Electrica Oltenia SA.

Informații contact