Comuna Ciugud, Alba: contribuabilii care folosesc mijloace electronice pentru plata impozitelor primesc o reducere de 10%

Listing Image
Alege o categorie

Locuitorii din Ciugud, judeţul Alba, care folosesc mijloace electronice pentru plata impozitelor primesc o reducere de 10%, a anunţat primăria comunei.

Decizia a fost luată ca o nouă măsură de stimulare a digitalizării. Astfel, se oferă cetăţenilor şi companiilor reduceri mai mari dacă efectuează plăţile prin soluţii electronice.

Pentru folosirea soluţiilor smart de plată, administraţia locală oferă o reducere de 10% la plata impozitelor locale, achitate până la data de 31 martie 2022. În schimb, pentru persoanele care doresc să facă plăţile prin ghişeul primăriei, reducerea pentru plata integrală a impozitelor locale va fi de doar 5 %.

Primăria comunei Ciugud pune la dispoziţie patru soluţii smart pentru plata taxelor şi impozitelor locale. Acestea pot fi achitate prin staţiile electronice de plată, care sunt amplasate în satele comunei, o aplicaţie de plată dedicată pentru telefonul mobil, o soluţie de plată prin platforma de servicii digitale a primăriei (Global Pay) sau prin platforma naţională ghişeul.ro.

Conform primăriei, Ciugud este prima şi singura primărie de comună din România care oferă cetăţenilor posibilitatea de plată a taxelor şi impozitelor locale prin intermediul staţiilor de plată de tip „self pay”. Butonul „Impozite şi Taxe Primăria Ciugud” poate fi accesat pe terminalele din judeţul Alba direct din ecranul principal sau din categoria „Alte Servicii” – „Impozite şi Taxe Primăria Ciugud” pentru staţiile de plată din restul ţării.

Plata în cadrul serviciului se poate face prin scanarea „cardului cetăţeanului”, un card primit de fiecare cetăţean, sau prin introducerea manuală CNP/CUI. Procesul durează 2-3 minute şi este cel mai rapid mod de plată cu numerar a taxelor şi impozitelor locale.

În 2021, soluţiile smart de plată puse la dispoziţie de Primăria Comunei Ciugud au fost folosite pentru aproape 85% din plăţile efectuate de cetăţeni şi companii.

În prezent, Ciugud este promotor naţional al conceptului „smart village” implementând numeroase soluţii inovatoare pentru a fi mai aproape de cetăţean. La Ciugud funcţionează, din anul 2019, prima şcoală smart din mediul rural din România, iar în 2021 comuna şi-a lansat şi o monedă digitală – CIUGUban. Iniţiativa are ca scop stimularea copiilor să se implice în colectare selectivă a ambalajelor din plastic, aluminiu şi sticlă, în schimbul cărora pot primi bani pe care să îi folosească în proiecte educaţionale.

De asemenea, din 2020, Ciugud a devenit studiul de caz folosit de Guvernul României pentru a dezvolta conceptul „satelor inteligente”. În ultimii ani, comuna a primit mai multe premii pentru proiectele derulate printre care şi premiul Best Smart Village Project, la Gala Smart City Industry Awards.

 

Sursă știre:businessmagazin.ro