GREEN DEAL este cea mai complexă inițiativă climatică

Listing Image
Alege o categorie

-Interviu cu Răzvan Copoiu, Director General Signify România-

Dați-ne vă rugăm câteva detalii despre programul Green Switch derulat de Signify, în scopul alinierii țărilor din Uniunea Europeană la Green Deal. Cum se va derula el în condiții de pandemie și post pandemie?

Green Deal este cea mai complexă inițiativă climatică la ora actuală, obiectivele programului fiind extrem de ambițioase și anume ca Europa să devină primul continent neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2050 și, mai mult decât atât, economia și modul în care consumăm resursele să fie în armonie cu nevoile planetei.
Programul Green Switch conceput de Signify este corelat cu obiectivele Green Deal. La nivel local, scopul acestui program este de a ajuta tranziția României către un viitor mai verde, mai inteligent și mai bun pentru generațiile actuale și viitoare.
Lumina are un rol esențial în siguranța și confortul oamenilor, iar inovațiile noastre ajută într-un mod activ la îmbunătățirea condițiilor de viață. Acest program are ca scop eficiența energetică, iar noi milităm de mult timp pentru iluminatul eficient și de calitate, astfel încât să avem un impact pozitiv asupra planetei. Iluminatul conectat LED oferă una dintre cele mai simple și adesea trecute cu vederea soluții pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră.

 

Au fost afectate vânzările Signify în condiții de pandemie și postpandemie?

În perioada pandemiei, pentru că oamenii au stat mai mult acasă, am constatat o schimbare a obiceiurilor consumatorilor prin accelerarea achiziționării sistemelor de iluminat inteligent, deoarece aceștia au investit în casele și confortul lor și au cumpărat sisteme care transformă casa în una inteligentă. Astfel, am reușit să compensăm acea perioadă în care unele proiecte mari au fost stopate sau amânate, cu creșteri venite din zona de consumer.
În 2022, piața de iluminat din România prezintă perspective mari de creștere, sta reprezentând o oportunitate tot mai atractivă inclusiv datorită IoT, care permite dezvoltarea unor soluții de iluminat inteligente pentru spații comerciale, clădiri de birouri, orașe și clădiri administrative. În viitorul apropiat identificăm un mare potențial de creștere în special din sectorul public, care vine și din accesibilitatea diferitelor fonduri alocate de mai multe organisme internaționale.

Cum vedeți aplicarea acestor programe în domeniul iluminatului în România? Există deja la noi câteva programe de eficientizare energetică derulate de AFM, (Iluminat Public, Casa Eficientă Energetic, Eficiență Energetică în Școli) care pot include și o componentă de iluminat. Ce puteți să ne spuneți despre ele? Programele derulate de această agenție guvernamentală au generat controverse în piață și cum ar putea fi evitate astfel de situații pentru segmentul iluminatului.

Ne bucurăm că, dincolo de sectorul privat, unde pe parte de sustenabilitate sunt practici bine puse la punct, iluminatul inteligent se extinde și la nivelul orașelor, chiar și a celor mai mici și al comunelor.
Atât prin programul AFM, de care ați amintit, cât și prin PNRR, există fonduri pentru modernizarea sistemelor de iluminat din domeniul public. Programul de Iluminat Public face parte din demersul unui „smart city“, care ar permite, prin interconectarea luminilor stradale, să reducă consumul de energie cu până la 80%. În iluminatul public din România, din cele 2 milioane de becuri utilizate pentru iluminatul rutier și stradal, doar aproximativ 25% dintre ele au fost deja înlocuite de tehnologia LED.
Potențialul este uriaș.
În privința școlilor, o importanță deosebită ar trebui acordată calității iluminatului care ar însemna o îmbunătățire semnificativă a condițiilor de învățare, prin confortul vizual creat. În momentul de față sunt inacceptabil de multe școli care nu beneficiază de un sistem de iluminat de calitate LED, provocând probleme de vedere copiilor. Dar nu numai sistemul educațional, ci majoritatea sectoarelor importante ar necesita investiții majore într-un sistem de iluminat eficient și de calitate, de exemplu cel sanitar.
Astfel de programe sunt binevenite, iar dacă vor fi implementate corect vor ridica considerabil standardul de viață din România.

PNRR poate include modernizarea sistemelor de iluminat? Ce condiții ar trebui prevăzute pentru ca acest program să ducă la un iluminat corect și de calitate?

Pentru noi, sectorul public este o prioritate în acest an, iar direcția noastră este r aliniată la PNRR, pentru că vrem să subliniem aportul iluminatului ca o componentă foarte clară de eficiență energetică și de reducere a costurilor, precum și a amprentei de carbon, indicatori de performanță urmăriți de PNRR. Cea mai simplă soluție pentru modernizarea sistemului de iluminat sunt becurile LED. Din punctul nostru de vedere, există în PNRR doi piloni centrați pe sectorul de iluminat, incluzând iluminatul public stradal și reabilitarea eficientă a clădirilor prin iluminarea cu LED. Tranziția la iluminatul cu LED este una dintre cele mai simple proceduri de modernizare, pentru că nu necesită investiții mari de capital, se poate face într-un interval scurt, asigură o recuperare rapidă a investiției și costuri reduse de întreținere. De exemplu, în 2006 aproximativ 19% din consumul global de energie era cauzat de iluminatul stradal convențional. În urma trecerii treptate la soluțiile digitale, acesta a scăzut cu 13% în 2018 și până în 2030 ne așteptăm la o reducere a consumului în continuare până la 8%.
Dacă adaugăm și componenta de conectivitate, nu se realizează numai economii de până la 80% comparativ cu iluminatul convențional, dar se permite controlul la distanță și managementul informațiilor în timp real despre starea și funcționarea sistemului de iluminat, prin funcția de colectare și partajare a datelor.
Astfel ajungem la adevăratul concept de „smart“, indiferent dacă vorbim de smart city sau smart home, concept care presupune conectarea tuturor sistemelor cu diferite funcționalități (iluminat, HVAC, control trafic etc.) într-o singură platformă care poate controla totul prin aceeași interfață. Țara noastră este pe locul trei în Europa ca volum de fonduri, în condițiile în care România, din punct de vedere tehnologic, este cu 25 de ani în urma Europei de Vest.
Dați-ne câteva cifre și concluzii din studiul derulat în 2021 de Signify în 11 state est-europene, pe iluminatul rutier și stradal, unitățile din sectorul medical și segmentul educațional.
Odată cu creșterea populației și a urbanizării, cererea pentru serviciile de iluminat este în creștere. Implementarea tehnologiilor de iluminat inteligent și a sistemelor conectate generează economii energetice și oferă beneficii pe toate planurile – economie, cetățeni și mediu.
Pe fondul preocupării pentru sustenabilitate, aș dori să atrag atenția și asupra modernizării clădirilor și a infrastructurii, unde componenta de iluminat trebuie țină un loc important. Cred că acum, în contextul Green Deal și PNRR, este un moment decisiv pentru România.
Studiul nostru a demonstrat că, printr-o tranziție completă la iluminatul cu LED în cele trei sectoare menționate și de dumneavoastră, putem reduce costurile energetice din țară cu până la 150 de milioane de euro anual. Și astfel vom diminua amprenta de carbon cu peste 510.000 de tone CO2, echivalentul cantității pe care 23 de milioane de copaci o pot absorbi într-un an.

Există suficiente structuri și destui profesioniști care se ocupă de domeniul iluminatului în România? Impresia noastră este că profesioniștii implicați în piața românească sunt puțini… Ce credeți că se poate face în acest sens al profesionalizării domeniului iluminatului?

Cu siguranță este loc de creștere în ceea ce privește numărul profesioniștilor în iluminat, dar trebuie să avem în vedere că este, totuși, un domeniu nou pentru România, și mă refer acum la complexitatea acestui domeniu, care merge dincolo de funcția sa de a lumina.
Sunt convins că mulți tineri pasionați de iluminat vor schimba lucrurile. Avem și noi în echipa noastră astfel de tineri, unii dintre ei au realizat proiecte unice pentru zona noastră, și prezentate ca referințe strategice în mediul internațional. În ceea ce privește existența structurilor, ele cred că sunt prezente pe piața din România, dar este nevoie de o mai bună comunicare și colaborare între ele. Signify este membră în multe asociații profesionale de profil care, de-a lungul timpului, au reușit să-și aducă contribuția inclusiv prin propuneri legislative, consultanță și educație în domeniu.

 

După părerea dvs., ce pași și ce măsuri ar trebui luate de autoritățile centrale dar și locale pentru o schimbare rapidă în bine a domeniului iluminatului urban și în clădiri?

Personal sunt optimist și consider că suntem pe un trend pozitiv, pentru că semnarea acordului PNRR este clar un beneficiu pentru țară. Acum, însă, trebuie să acționăm rapid prin studii de fezabilitate, propuneri de proiecte și utilizarea fondurilor, iar strict din punct de vedere al iluminatului cred că trebuie realizată tranziția către iluminatul eficient tic și dublarea ratei anuale de renovare a clădirilor și prin mobilizarea consumatorilor pentru a produce propriul impact semnificativ prin utilizarea unor tehnologii inteligente pentru iluminatul casnic și al altor inovații ultra-eficiente materie de iluminat. Schimbarea rapidă de care avem nevoie nu poate fi posibilă fără această tranziție spre iluminatul LED de calitate. Deși se discută despre iluminat cu LED din 2008 (de când au apărut aceste becuri), calitatea luminii, intensitatea luminoasă și temperatura de culoare în școli și spitale nu sunt conforme cu standardele europene, iar acesta este un semnal de alarmă pe care trebuie să-l aducem pe ordinea de zi a autorităților.

 

Ce ne puteți spune despre tehnologia LiFi și Trulifi (dezvoltată de Signify)? Este un subiect de actualitate pentru România?

În 2018, Signify a devenit prima companie de iluminat globală care a echipat instalațiile de iluminat pentru birouri cu LiFi – internet prin lumină.
Tehnologia noastră schimbă regulile jocului și oferă o alternativă la WiFi, printr-o conexiune rapidă, stabilă și complet protejată împotriva atacurilor informatice tip hacking, prin intermediul undelor luminoase. Este ideală în zonele unde tehnologia WiFi nu poate fi utilizată din motive de securitate informatică ridicată, sau unde conexiunea wireless nu face față cererii, sau este absentă. Sistemele Trulifi modulează undele de lumină pentru a transmite un flux de date. Un receptor USB conectat la un laptop sau o tabletă preia aceste date și le transmite în rețeaua web. Folosind această tehnologie se obține nu numai lumină Philips de înaltă calitate dar și conexiune wireless.Trulifi poate fi instalat și în corpurile de iluminat deja existente, nu numai în corpuri noi. Din nefericire, situația pandemică ne-a obligat să amânăm o perioadă implementarea acestui sistem și în clădiri de birouri din România, cum s-a întâmplat în 26 de clădiri din lume. Avem, în schimb, instalat un astfel de sistem în biroul nostru din București, deci dacă sunt clienți doritori să testeze o astfel de tehnologie, sunt invitații noștri. Așteptăm cu interes momentul în care situația pandemică va permite oamenilor să se întoarcă în birouri.

Despre Signify

Signify (Euronext: LIGHT) este lider global în domeniul iluminatului pentru piaţa profesională şi de consum şi al iluminatului care utilizează Internetul Lucrurilor. Produsele noastre marca Philips, sistemele de iluminat conectat Interact şi serviciile de date aduc valoare de business și transformă viețile oamenilor în case, clădiri de birouri și spații publice. Cu vânzări de peste 6.5 miliarde de EUR în 2020, avem o echipă de aproximativ 37,000 de angajați în peste 70 de țări şi exploatăm potenţialul extraordinar al luminii pentru a îmbunătăţi vieţile oamenilor. În 2020, compania a atins neutralitatea emisiilor de carbon, a fost inclusă în Indicele de Sustenabilitate Dow Jones pentru al patrulea an consecutiv și a fost desemnată Liderul Industriei în 2017, 2018 and 2019. Știri despre Signify se regăsesc în Newsroom, pe Twitter, LinkedIn și Instagram. Informațiile pentru investitori pot fi găsite pe pagina Investor Relations.

Sursă știre: electricianul.ro