Mediaş contractează o finanţare de 7,7 milioane euro de la BERD pentru îmbunătăţiri în infrastructura de transport

Listing Image
Alege o categorie

Oraşul Mediaş a devenit cel de al 50-lea membru în programul BERD de sustenabilitate urbană Oraşe Verzi, în cadrul căruia oraşele se angajează să îmbunătăţească calitatea mediului înconjurător pentru locuitorii săi, oferindu-le astfel un viitor mai sustenabil, informează un comunicat de presă al instituţiei financiare internaţionale.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a precizat că va acorda oraşului Mediaş un împrumut de 38 milioane lei (7,7 milioane euro) pentru a cofinanţa un program susţinut de către UE pentru îmbunătăţirea infrastructurii locale.

„Ne bucurăm că Mediaş devine al 50-lea membru al programului BERD Oraşe Verzi” spune Nandita Parshad, Director General al Grupului pentru Infrastructură Sustenabilă BERD.

Mediaş, situat din judeţul Sibiu, este un client BERD şi doreşte să îşi revitalizeze infrastructura publică pentru a-şi dezvolta mai bine cadrul economic şi de afaceri în regiune. Oraşul, cu o populaţie de circa 56.400 de locuitori, se confruntă cu probleme mai vechi legate de reţeaua de transport public, clădirile publice şi reţeaua de drumuri urbane. Edilii din Mediaş vor să remedieze situaţia printr-un program amplu de investiţii axat pe accelerarea dezvoltării sustenabile a oraşului şi a tranziţiei către economia verde.

Programul BERD Oraşe Verzi a fost lansat în 2016 cu o finanţare iniţială de 250 de milioane euro, pe o perioadă de cinci ani. Programul s-a dovedit popular şi finanţarea sa a fost majorată gradual. BERD Oraşe Verzi a atras sprijinul Fondului Verde pentru Climă („Green Climate Fund” – GCF) şi alte cofinanţări semnificative, extinzând numărul de oraşe care pot fi sprijinite, şi ridicând în continuare nivelul de aşteptări.

Programul BERD Oraşe Verzi oferă asistenţă concretă oraşelor pentru a veni în întâmpinarea provocărilor legate de mediu şi pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii locuitorilor. Toate oraşele participante se înscriu în acest program cu un proiect „verde” pilot. Apoi, cu ajutorul asistenţei oferită de BERD, oraşele dezvoltă un Plan de Acţiune Oraşe Verzi cuprinzând o listă concretă şi personalizată de investiţii dar şi de politici publice necesare pentru a întâmpina problemele legate de mediu.

În cazul oraşului Mediaş, proiectul „verde” pilot constă în reabilitarea, modernizarea şi îmbunătăţirea eficienţei energetice în clădiri publice, precum şi investiţii în reţeaua de transport public electric. Ambele componente vor aduce economii semnificative de emisii de carbon. Finanţarea BERD reprezintă porţiunea de cofinanţare adusă de oraş în cadrul Programelor Operaţionale Regionale ale UE din România, în valoare totală de 138,4 milioane lei (28,1 milioane euro).

Mediaş este al 3-lea Oraş Verde din Romania, după Craiova şi Iaşi, în timp ce Timişoara şi Constanţa sunt aşteptate să se alăture programului în curând. Până în prezent, în România BERD a acordat finanţări în valoare a 8,8 miliarde EUR în peste 460 de proiecte.

Sursă Știre: AGERPRES