Parcul Natural Văcărești va beneficia de Înaltul Patronaj al Administrației Prezidențiale

Listing Image
Alege o categorie

Președintele Klaus Iohannis a vizitat Parcul Natural Văcărești cu ocazia Zilei Pământului și a anunțat că va acorda protecția sa și Înaltul Patronaj acestei zone. Președintele statului a reamintit de importanța spațiilor verzi în România.

”După părerea mea, este nevoie de un grup de lucru și deja, cu domnul ministru, am convenit să fie înființat acest grup de lucru, să vedem, să modernizăm legislația în domeniu. Fiindcă în 2018, părerea mea este că s-a greșit când ONG-urile au fost scoase din ariile protejate, fiindcă asociație sunt cele care vin cu oamenii cei mai interesați și cei mai dornici să se implice pe proiecte din care ei nu câștigă nimic”.

Pe de altă parte, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat că vrea să transforme Parcul Natural Văcărești într-o zonă de referință pentru spațiul verde al Capitalei. În acest sens, primăria se pregătește să preia în administrare zona și să getioneze parcul conform celor mai bune practici europene. 

”Am toată încrederea că va fi o candidatură de succes. Ne propune, după preluarea de la Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate, să finalizăm planul de management, să derulăm activități de igienizare, întreținere și pază, să ne ocupăm de infrastructura de vizitare, cu alte cuvinte, să pregătim o experiență cât mai plăcută pentru toți cei care vor să vină în Parcul Natural Văcărești” — a scris Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, pe Facebook

Reprezentanții Asociației Parcul Natural Văcărești au atras de nenumărate ori atenția asupra problemelor pe care le are ”Delta dintre blocuri”. În fiecare zi, parcul este găsit plin de gunoaie, PET-uri și alte ambalaje aruncate pe jos. Una dintre cele mai serioase provocări este lipsa pazei. În acest an, Delta s-a confruntat cu un incediu sever, care a cuprins aproximativ cinci hectare de teren.

Parcul Natural Văcărești este prima arie protejată urbană a țării, cel mai mare spațiu verde al Capitalei. Situat la numai 5 kilometri de centrul Bucureștiului, acoperă o suprafață de 183 de hectare. În Văcărești s-a format în ultimii 22 de ani, un ecosistem acvatic cu întinderi de mlaștini, ochiuri de apă, stufăriș, crânguri de sălcii, cuiburi din plopi, perdelele de trestie și stuf ce mărginesc lacul, toate acestea constituind habitatul păsărilor de baltă, dar și al multor specii de reptile, insecte și amfibieni și chiar mamifere.