Arhitectură urbană verde: un viitor sustenabil
Una dintre responsabilitățile orașelor inteligente astăzi este de a asigura un viitor sustenabil pentru generațiile ce vor urma. Orașele se dezvoltă, populația crește, iar spațiile verzi încep să fie din ce în ce mai puțin conturate. Orașele sunt consumatoare de energie, înregistrând 80% din emisiile de CO2 la nivel global. Cel mai mare consumator de energie este rețeaua de clădiri, care consumă 41% din energia globală, conform Consiliului Clădirilor Verzi din SUA.
Sediul European al Bloomberg din Londra
Clădirea companiei Bloomberg din Londra este considerată a fi una dintre cele mai durabile și prietenoase clădiri cu mediul înconjurător din lume. Construcția din Londra este prima clădire care a înregistrat un scor record de 98,5% din partea BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method), pentru conformarea la standardele globale de durabilitate. Aceasta este dotată cu sisteme inovatoare de curent, apă, ventilație și iluminat. Unitatea reușeștă să facă economii de 73% în ceea ce privește consumul de apă și de 35% în consumul de energie și emisiile de carbon, comparativ cu o clădire de birouri obișnuită.
Unul dintre cele mai extraordinare aspecte ale acestei „clădiri verzi” este faptul că este echipată cu propriile sisteme de căldură și electricitate, care furnizează energie cu emisii scăzute de carbon. Căldura care se risipește este reciclată și folosită pentru răcire și încălzire, acest sistem economisind între 500-700 de tone metrice de dioxid de carbon pe an.
Vietnam – un epicentru al clădirilor ”biofile”
Pentru a nu fi catalogate drept utopii tehnologice de către locuitori, orașele inteligente trebuie să se dezvolte și să progrese în același ritm cu natura, pentru a putea asigura o calitate ridicată a vieții locuitorilor. Arhitecții urbani moderni menționează că orașele inteligente trebuie să își îndrepte atenția către construirea și adaptarea clădirilor prin lentila conceptului de construcții biofile, clădiri care plasează natura pe primul loc și care prioritizează importanța conectării omului cu natura. Hotelul Chicland din orașul Danang este cel mai mare proiect din Vietnam care a folosit cărămizi Adobe pentru a construi 21 de etaje și 4 fațade ale clădirii. Cărămizile adobe sunt un material de construcții prietenos cu mediul înconjurător, popular printre arhitecți. Acesta are capacitate ridicată de rezistență la apă, la sunet și proprietăți de izolare, creând spații liniștite și răcoroase.
Singapore – o lecție de arhitectură urbană verde
Hotelul Parkroyal din Pickering, Singapore este una dintre cele mai „verzi” și Smart clădiri din Singapore. Aceasta încorporează senzori de ploaie, energie solară, sistem de conservare a apei și de gestionare a iluminatului și este construită cu o cantitate redusă de beton. De asemenea, clădirea are 161 m² de grădini, dispune de cascade și de pereți verzi (constituiți din plante verzi), toate reprezentând mai bine de jumătate din suprafața totală a clădirii.
Răspunsuri