Rolul Combinat al Blockchain și Tehnologiei 5G în Smart Healthcare
Apariția IoT a determinat o revoluție în cadrul orașelor pe care o numim astăzi „orașul inteligent”. Conceptul a penetrat fiecare sector urban, inclusiv industria medicală. Cu toate acestea, există două mari preocupări cu privire la IoT, respectiv securitatea și capacitatea. Însă, odată cu buzz-ul creat în jurul 5G și blockchain, au apărut speculații conform cărora aceste două concepte tehnologice inovative sunt capabile să ofere soluții acestor preocupări – în mod strategic.
Așadar, cum pot ajuta aceste două tehnologii sistemul medical, dacă sunt folosite împreună? Să aflăm!
Impactul 5G în Smart Healthcare – Rezvolarea Problemei legată de Capacitate
Conform Dr. Shafiq Rab, Ofițer Șef de Informații la Rush University for Health, Chicago, lățimea de bandă a internetului reprezintă una dintre cele mai importante bariere în calea obținerii unei telecomunicări instantanee și de încredere.
Aceeași barieră apare în discuție și când vine vorba despre descărcarea fișierelor mari de date, conexiunea slabă de internet făcând această sarcină dificilă și consumatoare de timp. De asemenea, probleme apar și atunci când mai mulți angajați dintr-o unitate medicală lucrează pe aceeași rețea. Fie că este o discuție online între doctori, fie o consultație online doctor-pacient sau telemedicină bazată pe imagine video, conexiunea slabă reprezintă o limitare importantă în orice sferă.
De aceea, încercând să rezolve această problemă, sistemul academic de sănătate Rush din Chicago plănuiește să lanseze o rețea 5G în incinta spitalului, în parteneriat cu AT&T. Scopul este de a avea un spital bazat pe tehnologia 5G, care va consolida serviciile de îngrijire medicală digitală prin îmbunătățirea conectivității.
Recent, Asociația Medicală Americană (AMA) a adoptat o politică de sprijinire a extinderii și accesului la internet wireless în zonele mai puțin privilegiate din SUA. Conform Asociației, lipsa de acces la internet limitează posibilitatea ca unele regiuni să aibă parte de beneficiile serviciilor digitale de îngrijire medicală, precum telemedicina.
De fapt, Dr. Gerald Harmon, fost președinte al conducerii administrative AMA, este de părere că pacienții din zonele mai puțin privilegiate se vor confrunta cu și mai mari provocări de sănătate în lipsa internetului wireless și capacității de transmitere la scară largă.
Se anticipează că 5G va constitui un avantaj pentru zonele rurale, deoarece 5G folosește celule mici sau echipament radio care poate fi cu ușurință instalat în clădiri. Nu în ultimul rând, acest lucru depinde și de cum giganții din tehnologie precum AT&T, Sprint sau Verizon vor crea infrastructura în zonele rurale sau cu venituri reduse.
Lansarea 5G va aduce mari beneficii, precum transmisii de date mai rapide, capacitate de descărcare a fișierelor fără obstacole, controlare de la distanță a dispozitivelor smart și facilitarea serviciilor de telemedicină.
O altă posibilitate importantă prin 5G este aceea de a realiza telechirurgie asistată de roboți la nivel global. Aceasta este o intervenție în care orice perioadă latentă a unei rețele de internet poate declanșa mari probleme.
Telechirurgia asistată de roboți și alimentată de 5G a fost realizată în China într-un laborator de animale de către gigantul telecom chinez Huawei. Dar practicabilitatea folosirii tehnologiei pe pacienți reali este încă departe de a deveni realitate.
Revenind la parteneriatul Rush-AT&T, cei doi au convenit asupra unui „acord de probă” prin care compania de tehnologie va instala infrastructura 5G în jurul unității medicale a Universității Rush. Mai mult, Rush va folosi în avantajul său beneficiul serviciilor integrate oferite de AT&T care va permite spitalului să direcționeze traficul specific al aplicației către diferite servere cloud, astfel încât să poată gestiona traficul în rețeaua 5G.
Inițiativa 5G va îmbunătăți toate procesele spitalului și va distruge bariera principală reprezentată de transferul maxim de date prin internet, creând un spital cu adevărat inteligent.
Mai specific, 5G va duce la noi posibilități pentru îngrijirea pacienților, folosind machine learning și IA. Pe lângă acestea, realitatea virtuală și realitatea augmentată vor ajuta la instruirea studenților la medicină, pentru a deveni doctori mai buni. Vor sprijini, de asemenea, și trimiterea de e-mailuri cu atașamente de dimensiuni 8-10 MB.
Mai mult decât atât, după ce infrastructura 5G este implementată la nivel național, este de așteptat ca tehnologia să permită personalului medical să trimită și să primească date către și de la pacienți în mod instantaneu și de oriunde. Tehnologia va pava drumul către monitorizarea pacienților de acasă, similară cu monitorizarea din unitățile de îngrijire medicală.
Impactul Blockchain asupra Smart Healthcare – Rezolvarea Problemei legată de Securitate
În ceea ce privește Blockchain, lucrurile stau diferit. Beneficiile Blockchain fiind deja cunoscute, tehnologia are capacitatea de a elimina preocupările de securitate legate de serviciile de îngrijire medicală inteligentă.
Accesul ilegal la date este una dintre principalele preocupări când vine vorba de securitate în domeniul îngrijirii medicale smart sau de orice alt serviciu digital.
De exemplu, la un moment dat, pacientul va dori să consulte un alt doctor care va cere informații despre trecutul său medical. Sau, poate, va avea nevoie să trimită o rețetă medicală către o farmacie pentru a-și lua medicamente. În ambele cazuri, pacientul ar trebui să permită cuiva accesul la datele sale medicale stocate într-un sistem electronic.
Din perspectiva industriei de îngrijire medicală, creșterea numărului de pacienți duce la creșerea volumului de date. De aceea, dacă volumul de date crește, devine greu pentru unitățile medicale să gestioneze, proceseze și să stocheze informația.
Pe lângă acest aspect, în țări precum SUA, unde datele despre pacient sunt fragmentate sau sunt gestionate de diferite agenții, devine mult mai dificil pentru pacient să aibă control asupra propriilor date. Conform lui John Halamka, Ofițer Șef de Informații al Beth Israel Deaconess Medical Centre din Boston, Massachusetts, există 26 de sisteme de stocare medicală electronică în orașul său natal.
Așadar, Halamka, împreună cu o echipă de oameni de știință la MIT, au lucrat la găsirea unei soluții pentru rezolvarea acestei probleme prin implementarea tehnologiei blockchain. Drept rezultat, ei au publicat o lucrare care include o propunere de sistem care poate ajuta la securizarea schimbului de date. Acest proiect a fost numit „MedRec”.
MedRec este un sistem care folosește software-ul Ethereum, care este de încredere pentru integrarea unor contracte smart, comparabile cu bitcoin. Acest software poate conecta toți furnizorii de servicii de îngrijire medicală împreună și le poate permite acestora să-și distribuie date în siguranță. De asemenea, poate ajuta pacienții să își distribuie datele medicale cu profesionaliști din industria de îngrijire medicală.
Transmiterea de date medicale în siguranță le permite furnizorilor din industria medicală să confirme acuratețea și corectitudinea datelor care sunt critice în asigurarea faptului că pacientul primește serviciul medical adecvat. De aceea, tehnologia blockchain joacă un rol atât de important, pentru că permite ca informația să fie în permanență stocată și criptată.
Unul dintre beneficiile stocării dateler medicale pe blockchain este acela că poți controla și gestiona propriile date medicale. De exemplu, un ortoped nu cere accesul la trecutul tău medical sexual, așa că blockchain îți permite să ai control la acest nivel.
Un al beneficiu interesant este acela că un pacient își poate vinde propriile date medicale pentru a fi folosite în cercetări și studii din domeniul medical sau în cercetările pentru descoperirea unor medicamente, făcând astfel profit de pe urma propriilor date medicale.
Mai mult decât atât, blockchain se asigură că datele medicale sunt securizate în sistemul medical cu cea mai mare transparență.
Blockchain va cataliza progresul rapid în dezvoltarea de noi sisteme de stocare medicale smart și mai eficiente, dispozitive portabile, sisteme de examinare medicală executate de IA și criptografie, care vor deveni actori cheie în spitalele inteligente.
Nu în ultimul rând, există zone specifice în care unitățile de îngrijire medicală inteligente vor avea de făcut îmbunătățiri, dacă vor să implementeze tehnologia blockchain. Conform studiului Hyperledger, 42,9% dintre organizațiile de îngrijire medicală spun că interoperabilitatea fișelor de sănătate electronice vor determina o implementare mai rapidă a blockchain și 28,6% dintre participanți sunt pregătiți să folosească tehnologia în unitățile de îngrijire medicală.
Procentul participanților care sunt pregătiți să implementeze blockchain este scăzut, deoarece, chiar și astăzi, multe organizații de îngrijire medicală nu sunt conștiente de beneficiile și impactul blockchain asupra sistemului lor de îngrijire medicală.
În încheiere, având în vedere rolul sinergic al 5G și al blockchain, beneficiile pe care aceste tehnologii le demonstrează sunt la un alt nivel. Dar, pentru a combina beneficiile și pentru a dobândi fezabilitate, este esențial ca sistemele smart de îngrijire medicală să liciteze pentru infrastructura și tehnologia adecvată, împreună cu adoptarea celui de-al doilea nivel al soluției, care include edge computing, realitate virtuală, realitate augmentată și alte tehnologii inovatoare care pot aduce valoare adăugată.
Răspunsuri