Care sunt cele mai reușite ”păduri urbane” din lume și cum pot influența calitatea aerului din orașe

Orașele Pădure – Introducerea  Orașelor Smart în Noua Lume

Un raport ONU recent arată că țările din întreaga lume nu depun suficient efort pentru a opri temperatura globală să crească. Criza climatică escaladează. Infernul din Australia și furtunile și inundațiile din Brazilia, Madagascar, Spania și SUA sunt unele dintre cele mai recente dovezi. 

Dacă privim biodiversitatea planetei, multe specii sunt pe cale de dispariție în timp ce altele au dispărut deja. Fie că este vorba de pădurile din Amazon, fie de hinterlandurile suburbane din America, de  pădurile de mangrove din Asia de Sud-Est sau de adâncurile oceanelor, milioane de specii de plante și animale sunt pe cale de dispariție, potrivit unui raport publicat la Yale School of Forestry and Environmental Studies. De exemplu, din 1970 până în prezent, America de Nord a pierdut un sfert din păsările sale. Unii ecologiști spun că studiul s-a concentrat numai pe locurile, fermele și orașele unde biodiversitatea este aproape inexistentă. Ecologiștii de pretutindeni afirmă că mediile urbane duc lipsă de biodiversitate. Există o nevoie urgentă de zone în interiorul spațiului urban care să fie „nederanjate de om” – pădurile urbane. 

Prin urmare, ținând cont de realitatea actuală, un nou val de transformări atinge orașele. China, Malaezia și Mexic conduc această schimbare. Citește în continuare pentru a afla mai multe. 

Pădurea Urbană de Pionierat din Liuzhou

Dezvoltarea primei păduri urbane este în desfășurare în nordul orașului Liuzhou din China și se întinde pe o suprafață de 175 de hectare. Acest spațiu este localizat în zona sudică muntoasă a provinciei Guangxi, pe malul râului Liujiang. Regiunea este una dintre cele mai predispuse regiuni la ceață din lume din cauza suprapopulării. Așadar, este destul de evident de ce această regiune a fost aleasă pentru a construi pădurea urbană. 

Planificarea Urbană Municipală din Liuzhou a comandat acest plan care este conceput și gestionat de Stefano Boeri Architetti, compania italiană de arhitectură. Odată ce va fi terminat, orașul pădure va găzdui 30.000 de oameni, 40.000 de copaci și un 1 milion de plante din peste 100 de specii. Potrivit datelor furnizare de compania italiană, orașul pădure va reprezenta o mașinărie sustenabilă, care inhalează 10.000 de tone de CO2 și 57 de tone de micro-particule anual. Contribuind la îmbunătățirea calității aerului, orașul pădure va produce 900 de tone de oxigen în aceeași perioadă de timp. Toate acestea vor fi posibile datorită păturii imense de copaci și plante care vor acoperi orașul pădure. Pe lângă distribuția de plante de-a lungul străzilor din jurul parcurilor și grădinilor, se vor construi fațade care vor fi acoperite cu verdeață. O dispunere planimetrică va fi concepută pentru a se armoniza cu geografia munților înconjurători, integrând în același timp calitățile specifice peisajului local. 

Imagine similară

Mai mult decât atât, clădirile rezidențiale și comerciale, spațiile publice, școlile și spitalele vor fi dotate cu panouri solare cu eficiență ridicată, ce vor fi instalate pe acoperiș. În mod esențial, orașul pădure va fi autosuficient în termeni de producere și consum de energie și îmbunătățire a calității aerului. Va reduce, de asemenea, temperatura medie a zonei urbane și va spori biodiversitatea speciilor care trăiesc în regiune. Designul este creat astfel încât să atragă o varietate de păsări, insecte și animale mici care trăiesc în zonele înconjurătoare. În ceea ce privește transportul, orașul pădure va fi conectat de centrul orașului Liuzhou printr-o infrastructură feroviară foarte eficientă. Rețeaua rutieră construită va fi dedicată doar mașinilor electrice. Conform estimărilor, aceast oraș pădure din China este primul proiect din lume care va soluționa provocarea de a îmbunătăți semnificativ calitatea aerului dintr-o zonă urbană extrem de poluată. 

Orașul pădure inteligent din Cancun, Mexic

Stefano Boeri, arhitectul italian și fondatorul Stefano Boeri Architetti lucrează la un proiect asemănător de oraș pădure în Mexic. Însă, acest nou proiect de oraș pădure din Cancun, va fi construit la o scară mai largă – pe o suprafață de 557 de hectare. Grupo Karims, actorul global din industria imobiliară stabilit în Mexic, va finanța proiectul. Cancun este cel mai ambițios proiect de oraș pădure al lui Boeri de până acum. Arhitectul italian a dezvăluit planuri de a combina energia sustenabilă, biodiversitatea și tehnologiile tip smart city pentru a dezvolta orașul pădure. Pădurea Verticală a lui Boeri Bosco – o clădire rezidențială acoperită de vegetație, simbol al pădurilor verticale, va fi folosită ca model pentru a construi clădirile din noul oraș pădure. 

Imagine similară

Peste 120.000 de oameni, 260.000 de copaci și 7,5 milioane de plante își vor găsi casa în orașul pădure din Cancun. Prin urmare, orașul verde va absorbi 5.800 tone de CO2 în fiecare an. Potrivit Laurei Gatti, agronomistul și designerul de peisaj al proiectului, copacii vor rezolva problema surplusului de apă cauzat de ploi abundente, vor răci aerul înconjurător și vor oferi umbră care va facilita mersul pe jos. Clădirile vor fi alimentate de panouri solare și se anticipează că vor consuma jumătate din energia pe care o consumă o clădire standard din Mexic. Fiecare va fi construită cu o înălțime diferită pentru a permite penetrarea facilă a aerului. Jumătate din spațiul de birouri va fi în aer liber, beneficiind de climatul plăcut al Cancunului.

Orașul pădure va fi unul smart, în care managementul și analiza big data vor îmbunătăți actul de guvernare. O aplicație va ajuta rezidenții să facă economii de energie. De exemplu, va sugera cetățenilor să folosească mașina de spălat când soarele e pe cer și energia solară este disponibilă. În oraș va fi dezvoltat și un  centru de cercetare, care va găzdui și susține organizațiile preocupate de probleme de sustenabilitate. Canalele de scurgere vor fi folosite pentru irigarea fermelor și grădinilor, reducând în același timp posibilitatea inundațiilor. O ambarcațiune robotizată va fi folosită pentru a colecta resturile din canal. Algele maro care cresc pe plajele din Cancun sunt o priveliște neatractivă pentru turiști. Prin urmare, acestea vor fi folosite ca biocombustibil pentru alimentarea cu energie.

În plus, transportul din oraș va fi electric, infrastructura va putea susține mașini autonome, vor fi construite parcări inteligente pe bază de senzori, iar iluminatul public va folosi tehnologie smart. Potrivit unui raport recent, metale grele au fost detectate în aerul respirabil din orașul Cancun. Calitatea aerului a scăzut sub limita de siguranță. Așadar, acest oraș pădure va fi o soluție substanțială pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice. Datele de finalizare ale proiectului vor fi publicate la sfârșitul acestui an. 

Orașul pădure din Malaezia

Un alt oraș pădure este construit în Johor, Malaezia. Orașul pădure este dezvoltat pe 4 insule artificiale care pornesc din peninsula Malaezia, iar locația se află la doar la 2 kilometri depărtare de Singapore. Proiectul, în valoare de 100 de miliarde de dolari, va avea o dimensiune de 4 ori mai mare decât Central Park din New York. Va avea suficiente locuințe pentru a găzdui 700.000 de oameni și va crea 220.000 de noi locuri de muncă. În ceea ce privește planul de proiectare, orașul va fi acoperit în totalitate de verdeață. Drumurile și parcările vor fi construite sub pământ pentru a păstra zona de locuit departe de noxe și trafic. 

Imagine similară

Recent,

„Feathers of the Sea” complexul internațional de business din orașul pădure, a câștigat în 2019 Asian Townscape Jury’s Award. Cu prima fază realizată, proiectul a fost premiat pentru designul său verde de construcție și măsurile de conservare a mediului ecologic. Proiectul este finanțat de China Country Garden Group și partenerul local Esplanade Danga 88 Sdn Bhd, iar 99,9% din complexul „Feathers of the Sea” este deținut de Sultanul Ibrahim Ismail al Johor-ului. Dezvoltatorii speră că „Feathers of the Sea” va deveni o atracție populară pentru shopping și turism. Ei intenționează să atragă pe viitor magazine duty-free, supermarketuri, zone de entertainment pentru copii, branduri internaționale și multe altele. 

De asemenea, va fi implementat și un plan de restaurare a ierbii de mare pentru a îmbunătăți mediul ecologic al regiunii de coastă. Cu toate acestea, există numeroase controverse cu privire la proiect. De exemplu, 700.000 de oameni vor locui într-o zonă de 14 km pătrați pe cele 4 insule. Orașul pădure va avea cea mai mare densitate a populației din lume. Proiectul este în curs de desfășurare și va fi finalizat până în 2035. 

Dacă ne uităm la toate cele trei proiecte de oraș pădure, fiecare prezintă sustenabilitate sporită. Odată amenințarea din ce în ce mai presantă reprezentată de schimbările climatice, este posibil ca liderii urbani să redefinească conceptul de smart city. Atenția se va muta pe construirea de „orașe pădure”, pentru un grad ridicat de sustenabilitate. 

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *