Ce impact are pandemia de COVID-19 asupra mediului înconjurător?

Female hands holding spring sprout seed tree on blurred background. Environment concept

Virusul COVID-19 are impact asupra populației la nivel global, forțând oamenii să stea în case, să nu își viziteze familile, să își închidă afacerile, iar pe medici și asistenți îi pune în situația de a-și risca viața în fiecare zi. În condițiile în care virusul COVID-19 persistă și se dovedește a fi imprevizibil, viețile tuturor oamenilor se schimbă în mod inevitabil. Pe lângă schimbările din viața de zi cu zi ale cetățenilor cauzate de această pandemie globală, mediul înconjurător se schimbă și el.

Pandemia de COVID-19 are impact pozitiv sau negativ asupra mediului înconjurător
Pandemia de COVID-19 are impact pozitiv sau negativ asupra mediului înconjurător

Mediul înconjurător a trecut prin schimbări drastice în ultimele două luni din cauza pandemiei de COVID-19. Fiind nevoiți să stea la domiciliu și să păstreze distanțarea socială, oamenii „provoacă” în mediul înconjurător atât mai puține, cât și mai multe emisii de carbon. Acest articol descrie modul în care pandemia de COVID-19 își lasă amprenta asupra mediului.

 

4 Moduri în care COVID-19 a Afectat Mediul Înconjurător

 

Îmbunătățirea Calității Aerului

Acesta este unul dintre efectele benefice ale lipsei de activitate a oamenilor. În condițiile în care populația este izolată, iar afacerile sunt forțate să se închidă temporar, există un nivel mai scăzut de poluare a aerului. Acest lucru este cel mai vizibil în China, dar se resimte și la nivel mondial. Calitatea aerului s-a îmbunătățit semnificativ, în contextul în care activitatea industrială a fost încetinită sau chiar amânată. 

Îmbunătățirea Calității Aerului
Îmbunătățirea Calității Aerului

Unul dintre cei mai importanți factori de poluare este dioxidul de azot, care provine în cea mai mare parte de la centralele energetice și de la mașini. Însă, ținând cont că oamenii nu prea mai conduc în situația actuală, iar majoritatea fabricilor și uzinelor a trebuit să oprească producția, cantitatea de dioxid de azot din aer a scăzut semnificativ. 

Chiar dacă virusul COVID-19 nu este cel mai benefic fenomen, acesta poate va avea rolul de a atrage atenția oamenilor asupra importanței reducerii cantității de factori poluanți pe care o degajă în aerul respirabil. În doar două luni, calitatea aerului s-a îmbunătățit semnificativ, iar imaginile din satelit indică o refacere vizibilă a stratului de ozon. Oricine își poate imagina efectele pozitive asupra aerului, dacă oamenii ar continua să facă eforturi să mențină același stil de viață fără poluanți chiar și după sfârșitul pandemiei de COVID-19.

 

 

Cantități Mai Mari de Deșeuri

Chiar dacă s-a îmbunătățit calitatea aerului, situația deșeurilor produse de oameni s-a înrăutățit. Ca să prevină răspândirea virusului COVID-19, cetățenilor li se indică să dezinfecteze și să curețe suprafețele într-un mod exagerat, dar și să poarte materiale de protecție care să le acopere gura, nasul și mâinile. Chiar dacă aceste măsuri preventive sunt necesare, dacă nu sunt gestionate cum trebuie, ele pot duce la producerea unor cantități enorme de deșeuri. 

Cantități Mai Mari de Deșeuri
Cantități Mai Mari de Deșeuri

Oamenii nu doar aruncă și risipesc cantități uriașe de mănuși de plastic și măști, ci și cumpără cantități mari de produse care duc la risipă și acumulare masivă de deșeuri. În mod similar, oamenii nu mai folosesc pungi și pahare reutilizabile, ci se reîntorc la utilizarea produselor din plastic pe care le aruncă după folosire, pentru a evita aducerea germenilor din exterior în interior. 

Un alt mod prin care oamenii creează mai multe deșeuri este faptul că își comandă mâncare, deoarece restaurantele sunt închise și fac shopping online, nemaiputând să meargă în magazine. Ambele servicii la domiciliu sunt convenabile, însă, acestea produc deșeuri din cauza recipientelor și a ambalajelor în care sunt împachetate pentru livrare. 

 

Mai Puține Emisii cu Efect de Seră 

Odată cu închiderea fabricilor, a școlilor, a clădirilor de birouri și a restaurantelor, se înregistrează mai puține emisii cu efect de seră în atmosferă. Există o cerere mai mică pentru combustibili, din cauza faptului că cele mai multe locații sunt închise în această perioadă, permițând emisiilor de carbon să scadă. Totodată, există și o cerere mai mică pentru petrol. 

 

 

Este Folosită Mai Multă Energie Domestică

Deoarece oamenii sunt forțați să stea acasă, aceștia folosesc cantități mari de energie pentru a-și încălzi sau răci aerul din locuință, pentru a-și lumina încăperile și pentru a porni dispozitivele electronice și alte aparate casnice.

Este Folosită Mai Multă Energie Domestică
Este Folosită Mai Multă Energie Domestică

Un expert al unei companii care vinde panouri solare în Cherry Hill a subliniat că, deși consumul de energie comercială a scăzut, consumul mare de energie domestică va avea un impact cel puțin la fel de important asupra mediului. El a accentuat și faptul că facturile de electricitate ale persoanelor fizice vor fi extrem de ridicate, ca dovadă a consumului enorm de energie. 

Ce se întâmplă mai departe?

Viitorul mediului înconjurător, fiind legat de virusul COVID-19, este incert. Dacă virusul COVID-19 va dispărea sau răspândirea lui va fi încetinită, este probabil ca mediul înconjurător să fie impactat atât într-un mod pozitiv, cât și în mod negativ. Depinde de  fiecare dintre noi să facem ca acest impact să fie unul benefic pentru mediul înconjurător, chiar și după ce pandemia va lua sfârșit. 

 

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *