Cluj Smart City, conceptul care schimbă complet România

Cluj Smart City, conceptul care schimbă complet România

Cluj Smart City se face primul pas pentru elaborarea unei Strategii Regionale de Mobilitate și Smart Cities 2021- 2027.

Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest a lansat Parteneriatul pentru Strategia Regională de Mobilitate și Smart Cities 2021-2027.

Asociația Română Pentru Smart City a fost invitată să prezinte studii de caz și detalii ale activității asociației. Scopul evenimentului a fost lansarea de către Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest a unui Parteneriat Strategic, care va asigura participarea colectivităților și autorităților locale din Regiunea Nord- Vest, asocierea în parteneriat a autorităților în probleme precum mobilitatea regională, orașe inteligente, dezvoltare economică, protecția mediului, servicii oferite cetățenilor pentru creșterea bunăstării.

Semnatarii Parteneriatului sunt Municipiile Cluj- Napoca, Oradea, Baia Mare, Bistrița, Zalău, Satu-Mare, Turda, Câmpia Turzii, Dej, lista rămânând deschisă și altor autorități interesate. Astfel, în următorii ani vom vedea proiecte implementate în această regiune, municipiile amintite fiind deja în diverse etape de implementare cu proiecte proprii.

Emil Boc – Primarul Municipiului Cluj Napoca:

”Este un moment excepțional pentru noi și sunt convins, pentru toți primarii din regiune, oportunitatea de a pregăti de pe acum strategia, proiectele, pentru următorul exercițiu financiar. M-am întors recent de la Comitetul European al Regiunilor de la Bruxelles și doresc să subliniez că reprezentăm o regiune fanion pentru Uniunea Europeană, nu doar pentru România, ca model pentru ceea ce înseamnă modul de gestionare a fondurilor europene. Acest lucru nu a fost spus de mine, ci de către Comisarul European, de către Comisia Europeană. Sunt lucruri concrete pe care le-am auzit și m-am bucurat să aud vorbindu-se bine despre România, și mai ales vorbindu-se despre regiunea din care orașul pe care-l reprezint face parte.

În viitorul execițiu financiar, 2021-2027, vor fi mai mulți bani pentru digitalizare, smart city, inovare, mobilitatea tinerilor. La Cluj avem un avantaj competițional constând în capacitatea resurselor umane în domeniul inovării care ne dau nouă șansa, administrației, de a fi oarecum un purtător de mesaj al acestui brand modern, a ceea ce înseamnă Cluj Smart City. Încercăm să folosim și să fructificăm acest avantaj.

Avem peste 53 de proceduri digitale implementate la primărie, de la certificate de urbanism on-line până la ultimele proceduri care vizează modernizarea în relația cu cetățeanul, formulare care pot fi completate on-line, până la aplicații dezvoltate la Cluj. Accentul la Cluj nu este pe ego-sisteme ci pe eco-sisteme, adică împreună dezvoltăm proiecte: business, agenția de dezvoltare regională, universități clujene, adminsitrație publică, societate civilă, împreună avem o resursă valoroasă și idei bune și după aceea le implementăm.

E foarte important crearea unui ecosistem care să promoveze, iar la Cluj avem pentru prima dată în România, un Consiliul Consultativ de inovare și IT, format în principiu din cele două clustere în domeniu care stau împreună cu administrația locală și universitățile, actualizează strategia de inovare a orașului, vin cu propuneri concrete și ne ajută să ținem pasul cu lumea dinamică în care trăim.

Pentru mine, ca primar, pentru a pune în aplicare strategia stabilită în comun, sunt două mari provocări. Trecerea Clujului de la etapa „Made in Cluj” (Produs în Cluj) la „Inventat în Cluj”, adică avem acea capacitate prin talentele extraordinare ca alții să lucreze după ceea ce se inventează la Cluj, iar această etapă este extrem de importantă.

Aceasta este cheia Clujului de a conferi consistență pe termen lung. De asemenea o altă provocare pentru administrația publică locală este, cum putem face ca toată această dimensiune de inovare să nu fie exclusivă ci să devină inclusivă, adică toți cetățenii să se simtă parte a evoluției digitale, evoluție a inteligenței artificiale care aduce un beneficiu pentru toți. Nu în ultimul rând, nu se poate ca Cluj Smart City să existe fără smart citizens, adică cetățenii trebuie, în primul rând, să simtă aceste beneficii.

Sunt multe exemple de lucruri pe care le încercăm la Cluj, dar am să vă transmit mesajul comisarului pentru digitalizare, domnul Marian Gabriel:

„În viitor, 90% din slujbele care vor apărea și care există, vor presupune cunoștințe digitale. Astăzi, 44% din cetățenii UE nu au competențe digitale”. Un număr enorm. De aceea, am încercat ca 20% din banii pe care-i plătesc cetățenii prin impoze și taxe anuale, să se întoarcă în educație sub diverse forme, laboratoare, tot ce înseamnă dotări, profesori, pregătirea lor, infrastructură de specialitate, susținerea cu burse școlare, etc.

Este sarcina administrației locale să gândească aceste politici publice pentru ca aceste domenii să fie inclusiv și nu exclusiv. Doar așa avem șansa de a fi o regiune care are capacitatea să aducă cele mai importante resurse financiare europene, aici la noi, și, până la urmă asta va face diferența în timp.”