Cluj Smart City

Populație: 706.905 locuitori

Suprafață: 179,5 kilometri pătrați

PIB (Lei): PIB-ul Cluj a crescut cu 6,1% în 2019 şi a ajuns la 50,4 mld. lei

Bugetul general 2020

  • Buget total: 1.688.301.000 lei, cu 7,39% mai mare față de anul 2019
  • Buget Investiții:  678,7 milioane lei 
  • Transport public: 290,8 milioane lei
  • Investiții fonduri europene: 675 de milioane de lei
  • Planului de Mobilitate Urbană Durabilă: 300.000 de lei

Conform datelor Companiei Naționale de Strategie și Prognoză, în următorii trei ani PIB-ul Clujul va crește și va ajunge la 19.926 lei.

Un studiu al Comisiei Europene a declarat Clujul drept „Orașul european cel mai prietenos cu străinii”, înregistrând cea mai mare rată de acord. 91% dintre localnicii săi au o perspectivă pozitivă asupra străinilor care vizitează sau vin să locuiască în oraș.  

Clujul a devenit un prestigios incubator de afaceri dezvoltate în zona IT, recunoscut atât pe plan național, cât și internațional, a dezvoltat sectorul de Smart City și l-a adaugat la fiecare element cu care cetățeanul se confruntă zilnic: de la transport în comun, la reducerea birocrației.

Smart Governance 

City Health 

Această aplicație permite implicarea directă a cetățenilor clujeni alături de administrația locală la găsirea de soluții în timp rapid la problemele ce afectează viața de zi cu zi a cetățenilor. Pot depune sugestii de proiecte pentru comunitate direct prin aplicație, pot vota și prioritiza soluționarea acestora și își pot exprima părerea cu privire la diverse demersuri ale Administrației Locale. Aplicația este realizată de compania Life Is Hard. 

Cluj Innovation City 

Proiectul Cluj Innovation City un proiect extrem de complex și se bazează pe domeniile viitorului: cercetare, inovare, și dezvoltare IT. Investiția în valoare de 500 de milioane de euro este pe o perioada de 10 ani. Proiectul va crea 20.000 de noi locuri de muncă și va putea găzdui aproximativ 100.000 de locuitori. Scopul principal este de a face trecerea de la sintagma ”made in Cluj” la ”invented in Cluj”.

Cluj-Napoca se definește prin talent și tehnologie. Talentul îl reprezintă cei peste 100 de mii de studenți din mediul academic, iar acest fapt conferă comunității principalul avantaj competitiv. Tehnologia se află în centrul dezvoltării unui oraș, de aceea apariția în zonă a numeroaselor clustere IT vine în sprijinul autorităților locale cu soluții inovative, adaptate pentru fiecare problemă cu care cetățenii se confruntă. Aceste parteneriate au permis dezvoltarea de soluții care fac îmbunătățesc vizibil viața rezidenților.

My Cluj

Printre soluțiile care funcționează cu succes în municipiul Cluj, amintim aplicația My Cluj. Aplicația permite cetățenilor să transmită sesizările direct către primărie, fără să mai fie nevoie să se deplaseze la sediul primăriei. 

Cluj Now 

Aplicația Cluj Now trimite notificări despre oraș clujenilor. Notificările sunt despre evenimentele și lucrările care au loc din oraș și influențează traficul. Aplicația este realizată de compania clujeană Life is Hard, membră a clusterului Cluj IT, sub egida Consiliului Consultativ pentru Antreprenoriat și Inovare în IT.

Robotul Antonia (procesează 90 de cereri) 

Introdus în aprilie 2018, primul funcționar virtual bazat pe inteligență artificială, Antonia, va trece la statutul de hologramă datorită eficienței de care a dat dovadă în relația cu cetățenii.. Bugetul total al proiectului este de 3,3 milioane lei. Finanţarea nerambursabilă este în procent de 98% din totalul cheltuielilor iar contribuţia proprie a municipiului Cluj-Napoca este de 167.588 lei.

WiFi gratuit în Cluj

18 noi puncte de acces la internet wireless în Cluj. Proiectul a fost realizat prin programul WiFi4EU și a fost în valoare de 15.000 euro fonduri europene. 

Smart Mobility

Proiectul de construcție a Centurii Metropolitane

Proiectul se află în derulare iar valoarea totală a proiectului se ridică la circa 150 de milioane de euro. Termenul de finalizare al proiectului este stabilit finalul anului 2030. 

Trenul Metropolitan Cluj

Primăria va finanța cu 8.547.000 de lei pentru realizarea Etapei I a proiectului. Trenul va lega șapte localități. Costul total al proiectului este de  40 milioane lei. 

Companii care susțin demararea proiectului: NOVIS Plaza, Președintele D.W.N.T. Ludger THOL, LMT Engineure, Tetarom S.A., AMERA Tower, TRANSILVANIA CONSTRUCTII, HEXAGON, LIBERTY TECHNOLOGY PARK. 

Metroul Cluj-Napoca

Compania care a câștigat licitația pentru realizarea proiectului este SWS Engineering Spa (Italia și cu Systra (Franța) Metrans Engineering SRL. Clujul a plătit până acum 30 de milioane de lei pentru primele studii ale proiectului. 

Achiziţionarea de autobuze electrice

Înnoirea flotei de transport în comun în Municipiul Cluj-Napoca. Municipalitatea a achiziționat până în prezent 41 autobuze electrice, dintre care 11 achiziționate prin fonduri elvețiene și 30 prin fonduri europene. Proiectul este realizat de Primăria Municipiului Cluj și Compania de Transport Public Cluj.

Mașini electrice pentru Poliția Locală Cluj

Primăria Municipiului Cluj-Napoca a achiziționat pentru Poliția Locală Cluj 3 autoturisme pur electrice marca Renault Zoe în valoare de 415,000 lei. 

Stații de încărcare pentru mașini electrice

Două stații de încărcare mașini electrice au intrat în funcțiune în 2018 și pot alimenta simultan 4 mașini electrice. Clujul mai are o stație de încărcare mașini electrice disponibilă doar pentru încărcarea mașinilor electrice din dotarea Primăriei Cluj-Napoca. 

3,500 de carduri noi de utilizator pentru sistemul de bike sharing

De la darea în folosință a sistemului de bike sharing în Cluj-Napoca acesta a fost folosit pe 2.539.853 de trasee. 

Treceri de pietoni cu marcaj orizontal 3D din Cluj-Napoca

  • la intersecția străzii Cardinal Iuliu Hossu cu str. G. Coșbuc
  • la intersecția străzii Deva cu str. G. Coșbuc

Proiectul a fost realizat cu sprijinul Festivalului UNTOLD și a artiștilor KERO ZEN și Ocu.

ParkingPay: o nouă modalitate de plată a parcărilor în municipiul Cluj-Napoca 

ParkingPay permite plata online, prin utilizarea telefonului mobil, a parcărilor aflate în zona 1 (1254 locuri de parcare) și zona 2 (3099 locuri de parcare) ale orașului printr-o modalitate rapidă și modernă.

Plata contactless în mijloacele de transport în comun 

Soluția a fost implementată de Primăria Municipiului CLuj-Napoca și Banca Comercială Română în colaborare cu Telekom. Fiecare mașina din flota de de mijloace de transport în comun va dispune de câte 2 validatoare de plată.

Servicii de plată cu card bancar pentru transportul public 

Sistemele de tip POS permit permit achiziția rapidă a titlurilor de călătorie direct cu cardul bancar. Sistemele de tip POS sunt disponibile în 20 de locații. 

Cluj Parking 

Aplicația care monitorizează locurile de parcare aparține primăriei. Numărul total de locuri de parcare care se regăsesc în aplicație este 1.309. Aplicația monitorizează locurile de parcare din cele 6 parcări cu barieră. 

Smart Environment

16 stații inteligente de colectare a deșeurilor, 391.216.000 lei, echivalentul a peste 80.000 de euro

Au fost instalate 16 stații inteligente pentru colectarea selectivă a deșeurilor stradale în 8 puncte distincte din oraș. Containerele sunt încărcate cu energie solară, sunt conectate la Internet și transmit informații despre conținut, în timp real, operatorului de salubritate. Când capacitatea ajunge la 90%, firma de salubritate este înștiințată că trebuie să golească pubela.

Sistem nou de iluminat cu tehnologie LED în Parcul Central

Sistemul de iluminat din Parcul Central va fi modernizat în totalitate. Tehnologia LED va permite realizarea economiilor de energie electrică. Valoarea proiectului este de 535.000 lei (fără TVA).

Iluminat inteligent

Energie în școlile copilăriei – Școala gimnazială „Ion Creangă” din Cluj-Napoca va trece la iluminatul prin tehnologia LED. Proiectul este finanțat de compania E.ON România.

SMART-RAD-EN

Este un proiect european de cercetare. Specialiștii din cadrul proiectului oferă consultanță pentru optimizarea eficienței electrice a locuințelor.  

Smart Living

COVID Monitor – Aplicație ce triaza suspecții Covid-19 utilizând Inteligență Artificială

Proiectul este realizat de compania Viki. Aplicația online permite testarea voluntară a popukației la simptomele de COVID-19/gripă/răceală utilizând un algoritm de Inteligență Artificială – Machine Learning. 

Bănci inteligente 

Primăria a dispus achiziția a 2 bănci inteligente în centrul orașului Cluj. Băncile se alimentează cu energie solară de unde îți poți încărca telefonul. Proiectul este realizat în parteneriat cu Telekom.

Prima strada inteligentă din România 

Proiectul va fi realizat din fonduri europene în valoare de 5,9 milioane de lei, din care 868.810 lei reprezintă contribuţia Primăriei Cluj-Napoca. Restul banilor vin de la UE prin Programul Operaţional Regionala 201 – 2020, Axa Prioritară 4.

Proiectul este o premieră națională, prima stradă inteligentă cu toate dotările și toate facilitățile oferite de tehnologiile de ultimă generație. Spațiul pietonal se va mări, iar calitatea vieții va crește în zona respectivă. Construcția străzii a început în septembrie 2019 și dacă investiția se va dovedi un succes, Primăria va construi străzi high tech şi în alte cartiere. 

Smart Citizen

Seniorii Digitali – dezvoltarea competențelor digitale ale seniorilor 

Programul urmărește dezvoltarea competențelor digitale pentru persoanele în vârstă. Programul este susținut de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca cu 60.000 de lei din bugetul local și este coordonat de către Clusterul Transilvania IT, în parteneriat cu AROBS Transilvania Software și Simplon România, sub egida Consiliului Consultativ pentru antreprenoriat și inovare în IT.

Premii obținute 

Cluj-Napoca este unul dintre primele orașe din România care a făcut pași semnificativi în călătoria către un oraș inteligent. Dovada sunt cele două premii obținute la Gala Smart City Industry Awards din anul 2016. Este vorba despre două aplicații care au îmbunătățit viața cetățenilor: Aplicație mobilă pentru conectarea autorităților cu cetățenii și Construcție SMART și Sistemul de transport interconectat – Parking Management and Access Management.

Municipiul Cluj a câștigat Premiul de Excelență “Orașul Digital” în România, în cadrul competiției organizate de Asociația Municipiilor din România. 

Încă din anul 2017, în Cluj-Napoca funcționează, în premieră națională, Consiliul Consultativ pentru Inovare și IT care reuneste cele două Clustere IT din oraș, Aries Transilvania și Cluj IT, Universitatea și administrația locală. În prezent, sub egida Consiliului, se desfășoară procesul de actualizare a strategiei de inovare și IT a municipiului Cluj-Napoca.

Municipiul Cluj a câștigat premiul cel mare la ediția a treia a Galei SCIA 2018: Mayor of the Year și Best Smart City Project sunt cele două premii obținute de municipiul Cluj-Napoca la competiția anuală Gala Smart City Industry Awards 2018, organizată de Asociația Română pentru Smart City, pentru promovarea proiectelor de Smart City.  

Smart City Industry Awards este un eveniment anual conceput pentru a recunoaște și promova ideile, proiectele, persoanele, instituțiile guvernamentale, asociațiile și companiile implicare în Industria Smart City din România.

Planuri de viitor 

Primarul Municipiului Cluj-Napoca este un susținător al conceptului de Smart City și un lider deschis la idei și tehnologii inovatoare. Municipalitatea dorește consolidarea dimensiunii de oraș al inovării, fundamentat pe servicii de calitate, de natură financiar-bancară, medicală, acoperind totodată și alte dimensiuni, în care industria bazată pe inovare, cercetare și IT reprezintă un motor principal de dezvoltare. Economia cunoașterii – knowledge economy – reprezintă un instrument cheie prin care se creează slujbele viitorului și sunt susținute investițiile. 

Rămâne esențială și în 2020 completarea veniturilor publice prin fonduri europene: la fiecare leu plătit de clujeni prin taxe și impozite locale, administrația locală reușește să atragă 2,5 lei din fonduri europene. 

Cluj-Napoca s-a încadrat fără echivoc în direcția unui oraș verde, în care dimensiunea nepoluantă este o prioritate cheie – pe de o parte prin investițiile în transportul urban și măsurile de descongestionare a traficului, dar și prin dezvoltarea spațiilor verzi din municipiu.

În momentul de față, o treime din transportul public este nepoluant, iar până în anul 2025, Cluj-Napoca dorește să elimine în totalitate mijloacele de transport public în comun care funcționează pe bază de carburanți fosili. Mașinile cu hidrogen vor reprezenta dimensiunea viitorului. Sunt încurajate mașinile electrice, iar în acest sens au fost construite numeroase stații de încărcare. De asemenea, primăria dorește instalarea a încă 5 stații de încărcare pentru mașini electrice. Proiectul este în valoare de 971.607 lei, iar Primăria poate contribui cu 140.053 lei. În ceea ce privește transportul autonom (autobuze fără șofer), Primăria plătește 135.000 de lei pe servicii de consultanță de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN). 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *