Conceptul Smart City și utilizarea software-ului R
Conceptul Smart City este un concept de dezvoltare urbană care integrează tehnologii și sisteme pentru a administra în mod eficient și securizat resursele unui oraș.
De câțiva ani conceptul Smart City a început să fie din ce în ce mai prezent și în România. Conceptul Smart City integrează tehnologiile pentru o mai bună funcționare a orașului. În prezent, s-au dezvoltat soluții de tipul Smart City și pentru domeniul statisticii, mai multe informații aflăm din textul următor.
Ciprian Caragea, expert ARSCM Big Data & IoT, expert la Institutul Național de Statistică și prorector Universitatea Ecologică din București, a participat în perioada 20-21 mai 2019 la cea de-a șaptea ediție a conferinței internaționale ”Use of R in Official Statistics”, organizată sub egida Președinției României la Consiliul UE, desfășurată în cadrul Institutului Național de Statistică.
Scopul conferinței a fost acela de a oferi un forum public în care cercetătorii din mediul academic și din institutele de statistică pe care le reprezintă să facă schimb de idei și să discute evoluția software-ului utilizat în mod obișnuit în statisticile aplicate www.urosconf.org. De-a lungul celor șapte ediții ale evenimentului participarea internațională a crescut continuu, de la 6 țări în anul 2014, la peste 30 de țări în anii 2018 și 2019.
În ultimele două decenii, software-ul R a devenit „lingua franca” pentru statisticieni, metodologi și cercetători de date din întreaga lume. Motivele pentru care R este din ce în ce mai abordat sunt clare: există o comunitate activă de utilizatori la nivel mondial, există un sprijin larg din partea industriei și combină o mare cantitate de funcționalități pentru pregătirea datelor, metodologia, vizualizarea și dezvoltarea aplicațiilor. În cele din urmă, software-ul R este un produs gratuit și Open Source, ceea ce îl face un mediu ideal pentru partajarea, colaborarea și industrializarea statisticilor oficiale.
Dintre tehnicile și sursele de date utilizate în prezent în statistica oficială amintim doar câteva: web scraping pentru locurile de muncă disponibile în mediul on-line; pentru colectarea informațiilor privind prețurile produselor vândute on-line; dar și pentru îmbunătățirea datelor privind registrul întreprinderilor;
-
Big Data ca sursă pentru informațiile utilizate pentru a înlocui sau a completa mai multe surse tradiționale de date, cum ar fi cele colectate prin chestionare în anchetele statistice sau datele provenite din surse administrative; mesajele din rețelele de socializare pot fi utilizate pentru mai multe tipuri de indicatori, cum ar fi indicatorul privind încrederea consumatorilor; IoT ca sursă de date disponibile în timp real, precum consumul de energie electrică, gaze și apă din gospodării.
-
Tehnologiile IoT și Big Data sunt tot mai prezente în preocupările institutelor naționale de statistică, iar utilizarea acestora în cadrul unor parteneriate cu municipalitățile locale, cu mediul academic și cu cel de business vor putea facilita diseminarea informației cerută de utilizatorii acesteia într-un mod tot mai rapid, mai eficient și o vor face mai ușor accesibilă.