Două din cele patru premii acordate în cadrul concursului ”Orașul durabil” au mers la membrii ARSC. Primăria Municipiului Iași și Primăria Municipiului Sibiu au fost premiate în cadrul celei de-a doua ediții a concursului ”Orașul durabil” 2019.
Premiile au fost acordate pentru dezvoltarea conceptului Smart City, în cadrul evenimentului organizat, miercuri, 15 mai 2019, de Camera de Comerț și Industrie Franceză din România (CCIFER) alături de Ambasada Franței în România, Institutul Francez și Business France.
Ambasada Franței în România, în parteneriat cu Business France și Camera franceză de Comerț și Industrie din România a anunțat câștigătorii celei de-a doua ediții a concursului „Orașul durabil”, deschis tuturor comunităților – județe, municipii, orașe, comune – care premiază inițiativele inovatoare din domeniul dezvoltării sustenabile.
Cu ocazia finalei concursului ”Orașul durabil” 2019, ambasadorul Franţei la Bucureşti, doamna Michele Ramis, a declarat: ”Vom continua această iniţiativă, cred că sunt foarte multe colectivităţi din România care au iniţiative din tip Smart City. O problemă ar fi faptul că nu se cunosc aceste proiecte, nu există o comunicare în acest sens. De aceea concursul este foarte util, deoarece alte comunităţi pot afla ce se face în alte oraşe şi sunt foarte optimistă în ceea ce priveşte viitorul”, a declarat ambasadorul Franţei la Bucureşti, doamna Michele Ramis.
Concursul a urmărit să pună în valoare inițiativele pozitive ale comunităților din România și să le recompenseze pe cele implicate în dezvoltarea durabilă care luptă împotriva schimbărilor climatice. ”Orașul durabil” cuprinde următoarele domenii cheie:
-
Apă, canalizare și gestionarea deșeurilor
-
Mobilitate urbană
-
Eficiență energetică
-
Valorificarea construcțiilor și reabilitarea patrimoniului mondial
Câștigătorul marelui premiu al celei de-a doua ediții a concursului ”Orașul durabil”2019 a fost Municipiul Iași.
Au fost premiate 4 din totalul de 11 proiecte evaluate, și anume achiziție de autobuze, implementarea soluțiilor de monitorizare, investiții în ce privește E-ticketing și achiziții de tramvaie și autobuze electrice. Premiul constă într-o vizită de studii în Dijon, orașul din Franța, care reprezintă o comunitate de referință în ceea ce privește dezvoltarea durabilă.
Reprezentanta Primăriei Iaşi, doamna Elena Farca, a declarat că proiectul care a câştigat concursul a beneficiat de o finanţare de 15 milioane de euro de la BERD, reprezentând achiziţia a 100 de autobuze la standard Euro 6, dotate cu sistem GPS, 2 milioane de euro e-ticketing (implementate).
Urmează să fie cumpărate 16 tramvaie noi contra sumei 48 de milioane de euro, 24 de autobuze electrice – 14,5 milioane de euro şi 44 de autobuze electrice de mici dimensiuni, pentru partea centrală a oraşului, în valoare de 28 de milioane de euro. Proiectul a fost demarat în anul 2017.
În cadrul finalei a fost premiat și proiectul Primăriei Municipiului Sibiu – ”Reconversia Lacului Binder”.
Proiectul a vizat reconversia lacului Binder şi transformarea lui în obiectiv de petrecere a timpului liber. Până acum lacul Binder, de la marginea orașului Sibiu, nu a avut nicio utilitate. Urbanizarea lacului a fost realizată exclusiv din fonduri locale.
Doamna Mirela Gligore, reprezentanta Primăriei Sibiu, a declarat că proiectul de reconversie a lacului Binder vizează transformarea lui într-un obiectiv de petrecere a timpului liber şi de practicare sporturilor nautice. Proiectul este finanţat din bugetul local cu suma 19,25 milioane de lei, iar banii au fost alocaţi pentru modernizarea străzilor care duc spre lac şi pentru construirea unor zone de parcare.
Consiliul Judeţean Sălaj a fost premiat pentru proiectul ”Sistem integrat de gestionare a deşeurilor la nivelul judeţului”. Proiectul este în curs de implementare și urmărește realizarea unui sistem integrat de gestionare a deșeurilor la nivelul județului. Contractul a fost semnat în 2010 și abia în acest an a primit raportul final de funcționalitate. 85% din bugetul proiectului a fost finanțat din fonduri europene, conform declarațiilor doamnei Alina Sălăjan, reprezentanta Consiliului Judeţean Sălaj.
Extinderea alimentării cu apă a comunei Costache Negri din județul Galați s-a numărat printre proiectele câștigătoare. Cu sprijinul partenerilor francezi Costache Negri a devenit prima comună din județ alimentată cu apă curentă. De 15 ani comuna colaborează cu localitatea franceză La Roche sur Yon pentru suport în implementarea soluțiilor durabile.
Proiectul de alimentare cu apă a comunei a fost finanțat din bugetul local și de la bugetul de stat. S-au înlocuit și modernizat rețelele vechi de alimentare cu apă pentru a calitate mai bună a apei potabile, a declarat primarul comunei, Emilia Costache.
Problema tranziției ecologice este un subiect căruia a început să i se acorde din ce în ce mai multă atenție și în România. ”Orașul durabil” a devenit o prioritate pentru guvernul francez în urma semnării acordurilor de la Paris cu privire la schimbările climatice. Acordul de la Paris este un acord global cu privire la schimbările climatice și prezintă un plan de acțiune pentru limitarea încălzirii globale începând cu anul 2020.