Cum va arăta lumea după COVID-19 

Business People Commuter Walking City Life Concept

Criza globală de COVID-19 este în plină desfășurare. Incertitudini, sentimente de teamă și griji cu privire la viitor ne cuprind pe toți. Modul în care se acționează acum atât la nivel individual, cât și la nivelul autorităților locale și centrale va schimba viitorul. Va determina cursul pe care îl va urma omenirea în perioada post pandemie. Astfel de decizii vor avea impact nu doar asupra economiei, ci și asupra politicii și culturii. Vom depăși această perioadă, însă vom trăi într-o lume complet diferită. 

Presiunea urgenței în situația actuală obligă la adoptarea și implementarea unor măsuri imediate, care altfel ar fi gândite pe perioade mai lungi de timp.

Asistăm la două viziuni de gestionare a situației:

1) supravegherea în masă a populației și izolarea națională și

2) puterea de acțiune a cetățeanului și solidaritatea globală((https://www.ft.com/content/19d90308-6858-11ea-a3c9-1fe6fedcca75)).

Supravegherea populației – „armă” împotriva răspândirii COVID-19

Pentru oprirea răspândirii coronavirusului, impunerea unor reguli stricte populației poate să nu fie suficientă. Recomandarea de a nu părăsi domiciliul (decât în situații speciale) sau impunerea unor sancțiuni economice pentru încălcarea acestei reguli se dovedește a fi ineficientă în multe state. Însă, în țări precum China, supravegherea atentă a populației a dat rezultate. 

Astăzi, prin intermediul tehnologiei, oricine poate fi supravegheat în permanență. Guvernele care dispun de tehnologii precum senzori omniprezenți sau algoritmi de identificare a riscurilor pot spori gestionarea eficientă a răspândirii COVID-19. China este unul dintre aceste exemple.

Prin instrumente precum milioane de camere de supraveghere cu recunoaștere facială, Inteligență Artificială, monitorizarea îndeaproape a smartphone-urilor personale sau obligativitatea cetățenilor de a-și transmite temperatura corpului și starea de sănătate, autoritățile chineze pot identifica rapid noi posibile cazuri de COVID-19, pot urmări fiecare mișcare a cetățenilor și pot identifica toți contacții persoanelor suspecte. Toate aceste aspecte sunt posibile datorită tehnologiei și a multitudinii de aplicații mobile lansate în acest context((Ibidem)). Astfel de inițiative pot crea premise pentru implementarea lor și în alte țări care nu sunt deschise momentan acestui tip de practici intruzive.

 

Cu toate astea, este posibil ca astfel de soluții implementate pe perioade de urgență în unele state, să fie catalogate drept legitime și în alte situații considerate optime de către guvern și autoritățile din subordine. Necesitatea de a continua astfel de practici și pe viitor poate fi justificată prin faptul că există posibilitatea repetării unei astfel de situații sau chiar a unui nou val de coronavirus. Pregătirea în prealabil poate salva vieți. Chiar dacă în ultimii ani au existat discuții la nivel internațional despre protecția datelor cetățenilor, în situații presante, cetățenii vor înclina de cele mai multe ori spre sănătate în detrimentul intimității (protecției datelor)((Ibidem)).

Puterea Cetățenilor

Succesul în stoparea pandemiei în Taiwan, Singapore sau Coreea de Sud s-a bazat pe implicarea cetățenilor. Pe lângă aplicațiile de monitorizare, aceste țări s-au bazat pe testarea în masă, cooperarea cetățenilor  și onestitatea acestora. O populație care are încredere în autorități, în mass-media, care acționează în conformitate cu măsurile impuse și care este informată în mod corespunzător este un instrument vital în combaterea pandemiei. 

 

Cooperarea și încrederea reciprocă dintre autorități și cetățeni este cheia pentru reușita împotriva COVID-19. Toate tehnologiile care pot fi folosite în gestionarea unor situații de criză pot fi utilizate inteligent de către cetățeni. Noile tehnologii pot ajuta la luarea unor decizii mai bune la nivel individual, iar cetățenii pot trage la răspundere guvernul pentru deciziile luate pe baza informațiilor lor personale((Ibidem)). Folosirea tehnologiilor inovatoare în viitor și de către cetățeni (nu doar de către autoritățile guvernamentale) permite un oarecare „control” al acestora asupra actului guvernării. 

 

smart city Multilateralism și Solidaritate Internațională
Multilateralism și Solidaritate Internațională

Multilateralism și Solidaritate Internațională

O altă perspectivă sub semnul căreia stă viitorul este cea a intensificării cooperării internaționale, a creșterii numărului de măsuri multilaterale și a acțiunii bazate pe solidaritate((https://umbrela-strategica.ro/viata-dupa-covid-19-triumful-democratiei-sau-dovada-beneficiilor-autoritarismului-istoria-va-fi-scrisa-de-invingatori-john-allen/?fbclid=IwAR3Nf5eFVgq7S_4djMYSIgfDmwsNQyFag98xNGZdn8kyDMVpjspzh16Sg8I)). Tendințele naționaliste ar trebui să se estompeze în fața abordărilor multilaterale. Rezolvarea și contracararea crizei economice post-COVID-19 va fi posibilă doar prin cooperare globală. Schimbul de informație este crucial în procesul de cooperare internațională. De pildă, „China poate oferi numeroase sfaturi și bune practici Statelor Unite despre tratarea coronavirusului și gestionarea crizei, la fel cum descoperirea unui medic italian într-o dimineață despre coronavirus poate salva vieți în alte țări până la sfârșitul zilei((https://www.ft.com/content/19d90308-6858-11ea-a3c9-1fe6fedcca75)).” Cooperarea, solidaritatea și acțiunea comună sunt valori care trebuie să ghideze omenirea și după ce COVID-19 nu va mai fi perceput drept o amenințare.

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *