Data Center este structura de bază a unui Smart City

Data Center

Data Center este structura de bază a unui Smart City, este inima unui Smart City, este reprezentată de oamenii care îl compun. Sistemul nervos poate fi rețeaua de telecomunicații, iar creierul este un Data Center construit pentru a memora informații și a răspunde la întrebările adresate de entitățile din comunitățile locale.

În prezent, la nivel global, fiecare a doua persoană locuiește într-un oraș, iar conform unei prognoze a Națiunilor Unite peste 67% din populația globului se va regăsi în orașe în anul 2050. Responsabilitatea tot mai mare a administrării unui oraș necesită implementarea unor mecanisme de management eficiente și transparente, iar fundația acestei construcții o reprezintă informația în forma electronic.

Tot mai multe orașe din întreaga lume construiesc Centre de Date prin intermediul cărora colectează informațiile generate de dispozitivele IoT sau de entitățile juridice care gestionează serviciile publice ale orașului. Punerea în comun a acestor date generate de comunitate, în vederea utilizării de către toți cei interesați, de cele mai multe ori în mod gratuit și deschis, va fi întotdeauna un factor de dezvoltare al serviciilor publice, al comunității de business și al tehnologiilor inovatoare.

Un exemplu de succes în dezvoltarea unor sisteme Data Center este Olanda, unde mai multe orașe au deschis astfel de facilități și au inclus în strategiile de dezvoltare menținerea și utilizarea acestora pentru beneficiul comunității.

Modelul adoptat în Olanda este cel prin care un Data Center a fost dezvoltat conceptual împreună cu Oficiul Central de Statistică (CBS) și realizat fizic în parteneriate cu mediul academic, prin găzduire în campusuri universitare, în parteneriate public-privat sau prin utilizarea unui Data Center deținut chiar de CBS. Ideea simplă de la care s-a pornit a fost utilizarea datelor în administrația publică în mod eficient prin centrele de date urbane de tip CBS. La un centru de date urbane, municipalitățile își pun în comun experții cu cei ai Oficiului Central de Statistică.

Expertiza CBS în domeniul infrastructurii de date, al procesării datelor, al protecției datelor cu caracter personal, dar și în alte domenii, este îmbinată cu problematica privind politicile locale. La un astfel de Urban Data Center se lucrează în echipe comune pentru a utiliza sursele de date existente și identificarea unor noi surse de date care pot răspunde la întrebările politicilor publice și pentru a oferi o perspectivă asupra implicațiilor locale ale noilor evoluții în societate.

Aceasta, la rândul său, ajută autoritățile publice, cetățenii, companiile și instituțiile să înțeleagă evoluțiile actuale din cadrul municipalității. Primul CBS Urban Data Center a fost lansat la Eindhoven la 22 septembrie 2016. Această inițiativă a fost urmată de alte municipalități: Heerlen (28 noiembrie 2016), Regiunea Groningen (31 ianuarie 2017), Venlo (19 aprilie 2017) și Zwolle 2017).

Municipalitățile LeidschendamVoorburg (31 august) și Haga (sfârșitul lunii septembrie) își deschid UDC-urile în cursul anului 2017. CBS este în discuție cu alte câteva municipalități privind înființarea de noi centre de date urbane, iar experiența dobândită la primele facilități poate fi replicată la cele noi, acesta fiind un avantaj considerabil într-o strategie care poate fi dezvoltată la nivel național prin asociațiile municipalităților locale.

Inițiativa Centrului de date urbane CBS are și o dimensiune internațională prin semnarea unui acord de colaborare Word Council on City Data (WCCD), cu sediul în Toronto, Canada. WCCD este lider mondial în domeniul standardizării indicatorilor urbani și este specializată în certificarea ISO a orașelor în domeniile calității vieții, sustenabilității și datelor inteligente, în conformitate cu standardul ISO 37120.

WCCD este responsabilă pentru certificarea globală ISO 37120 a orașelor de toate dimensiunile și a certificat zeci de orașe în ultimii ani, inclusiv Barcelona, Buenos Aires, Boston, Dubai, Johannesburg, Helsinki, Mekka, Melbourne și Los Angeles, dar și orașe de dimensiuni mai mici, zone metropolitane și provincii. De asemenea, WCCD colaborează cu organizații precum ONU și Banca Mondială. În Olanda, ambele orașe Amsterdam și Rotterdam au primit certificarea ISO 37120 pentru WCCD.

Punerea în comun a multor experți într-o coordonare eficientă și cu expertiză în domeniile implicate poate fi o soluție de succes pentru arderea unor etape de implementare prin care timpul de la planșetă de proiectare până la utilizarea efectivă a datelor din centrele de date viitoare să fie mult redus.

Ciprian AlexandruCaragea
Expert BigData,
Institutul Național de Statistică
Conf. Univ. Dr., Prorector
Universitatea Ecologică din București