Dispozitive WiFi pentru învățământul de la distanță pe timp de carantină

25 de dispozitive „SuperSpots” vor fi amplasate în zone în care a fost identificat un număr mare de studenți care nu beneficiază de conexiune la internet.
Programul va fi implementat printr-un parteneriat cu Districtul Școlar Unificat al orașului San Francisco (SFUSD) și organizațiile naționale non-profit EducationSuperHighway (SuperAutostradaEducației) și Fundația 1Million Project.
Dispozitivele vor fi instalate în cartierele sărace, unde necesitatea este mare, inclusiv zone cu locuințe sociale sau blocuri de garsoniere.
Fiecare dispozitiv SuperSpot va oferi acces la internet unui număr de 100 de utilizatorii și este alimentat de Rețeaua Sprint. Echipamentul, instalarea și costurile de operare sunt acoperite de donațiile din partea Fundației 1Million Project și organizația EducationSuperHighway, iar hotspot-urile vor fi valabile pentru restul anului școlar.
Reprezentanții orașului San Francisco spun că lucrează la introducerea de hotspot-uri WiFi suplimentare care să completeze noile SuperSpot-uri și care să susțină internetul gratuit de mare viteză oferit locuitorilor cu venituri mici prin intermediul Programului “Fiber to Housing” (Fibră optică pentru locuințe).
Barierele Conectivității
„Fiecare student din San Francisco trebuie să fie conectat cu profesorii și colegii săi și să continue să învețe chiar dacă stă la domiciliu împreună cu familia, indiferent unde locuiește sau dacă familia își permite să plătească pentru internet de mare viteză,” a menționat primarul orașului San Francisco, London Breed.
„Știm că accesul la internet este o barieră în calea învățământului de la distanță pentru mulți elevi, și de aceea lansăm acest nou program, pentru a oferi internet gratuit în locurile în care este nevoie. Vreau să mulțumesc partenerilor noștri non-profit pentru că lucrează alături de noi pentru a se asigura că elevii noștri pot să-și continue cursurile de la distanță.”
Dispozitive
SFUSD estimează că până la 10.000 de elevi de clasele 3-12 au nevoie de acces la WiFi și dispozitive pentru a putea învăța de acasă, dar menționează că 29% din elevi din regiune nu au acces la internet.
În ultimele 2 săptămâni, SFUSD a distribuit peste 5.400 de dispozitive către elevi, cumpărate cu fonduri din donații individuale, ale fundațiilor sau ale corporațiilor, inclusiv 2 milioane de $ de la firma privată Thoma Bravo. SFUSD anticipează că încă 4.000 de elevi vor avea nevoie de dispozitive.
Organizația SuperAutostradaEducației plănuiește să împărtășească rezultatele proiectului pentru a ajuta și alte orașe și organizații să vină în sprijinul elevilor.
Săptămâna trecută, Google a anunțat că va dona 4.000 de Chromebook-uri (laptopuri) elevilor din California și va furniza internet gratuit pentru 100.000 de gospodării rurale pentru cel puțin 3 luni, pentru a face învățământul la distanță mai accesibil în timpul crizei de COVID-19.
Măsuri în România
Procentul elevilor care nu beneficiază de conexiune la internet și dispozitive smart depășește 40% în România. Pentru ameliorarea situației, în țară se derulează încă din 2004 programul „Euro 200”, în vederea stimulării achiziției de calculatoare sau tablete, pe baza unui ajutor financiar oferit prin intermediul Ministerului Educației. Programul este destinat elevilor din familiile defavorizate, iar în contextul pandemiei de COVID-19 și închiderii unităților de învățământ, această inițiativă ar putea ajuta măcar o bună parte dintre acești elevi să-și poată continua cursurile în mediul online. Din păcate, voucherele aferente vor fi distribuite către familiile eligibile abia în toamnă, achiziționarea computerelor fiind prevăzută (conform calendarului oficial) în perioada 27 Iulie – 12 Octombrie 2020 ((https://playtech.ro/2020/euro-200-ce-parinti-pot-primi-200-de-euro-de-la-stat-pentru-tablete-si-calculatoare/)).
Răspunsuri