Impactul COVID-19 asupra Tehnologiei în 2020

Criza mondială provocată de COVID-19 va afecta iremediabil modul în care lumea va funcționa și va evolua pe viitor. Efectele noului coronavirus asupra lumii în care trăim se vor resimți profund în viața de zi cu zi din viitorul apropiat sau îndepărtat, determinând schimbări la nivelul modului în care ne comportăm și acționăm.

Și în rândul companiilor și industriei tehnologice vor fi resimțite schimbări și vor fi regândite strategii pentru o funcționare optimă și pentru a răspunde cât mai bine nevoilor populației, care se transformă încet-încet din cauza impactului COVID-19 asupra modului de gândire și abordare a lucrurilor.

În primul rând, dacă vorbim despre impactul imediat al apariției COVID-19 în China asupra marilor companii din domeniul tehnologiei, acesta a fost unul semnificativ. Din cauza răspândirii masive a noului coronavirus în China și a carantinării populației, multe dintre fabricile responsabile de manufacturarea produselor unor giganți tehnologici au fost închise. De pildă, compania Apple a întâmpinat un deficit de aprovizionare cu telefoane iPhone din cauza faptului că producătorul principal al companiei, Foxconn, a închis cea mai mare parte a producției în China.((https://www.businessinsider.com/five-ways-coronavirus-will-affect-the-connectivity-tech-industry-2020))

Totodată, pentru experții din zona tehnologiei și pentru cei pasionați de acest domeniu, criza mondială de COVID-19 a dus la anularea a numeroase evenimente și conferințe internaționale de tehnologie, rezultând în pierderea unor oportunități de parteneriate valoroase. Unul dintre cele mai reprezentative evenimente de acest gen este Mobile World Congress (MWC), care trebuia să aibă loc în perioada 24-27 Februarie, însă din cauza situației privind răspândirea noului coronavirus a fost anulat. MWC este un eveniment de referință în industria conectivității și reunește cele mai mari companii din lume pentru networking, schimb de bune practici și oportunități de parteneriate.((ibidem))

 

Chiar dacă pentru pionierii din industria tehnologiei astfel de situații pot fi rezolvate prin intermediul unor instrumente, precum live streaming, totuși discuțiile online nu pot fi atât de productive și îndreptate în direcția unor parteneriate ca în cazul unor convorbiri față în față. Prin urmare, actorii din domeniul tehnologic vor tranzita o perioadă de inovare limitată, pe fondul incapacității de a dezvolta oportunități de afaceri prin întâlniri offline.((ibidem))

La nivel mondial, mediul online este cel mai solicitat în această perioadă de indivizi, companii, organizații sau persoane publice, solicitare apărută din necesitatea unui mare procent al populației de a practica autoizolarea. Interacțiunile de la distanță și comunicarea în timp real sunt o prioritate în prezent și vor fi în continuare pentru perioada ce va urma. Tehnologia ne permite din ce în ce mai mult să ne desfășurăm activitățile esențiale din viața de zi cu zi chiar și de acasă, iar acest fapt accentuează nevoia adoptării tehnologiei 5G la nivel mondial pentru mai multe beneficii pe termen lung în orice fel de situații, cum este și cea actuală generată de COVID-19. 

Interesul pentru tehnologie și implementarea noilor tehnologii la nivel mondial poate crește semnificativ în prezent, dar și în perioada post-COVID-19, datorită beneficiilor pe care acestea le aduc atât la nivel individual, cât și la nivelul afacerilor. Spre exemplu, mulți dintre angajatori vor fi probabil interesați de Realitatea Virtuală pentru realizarea unor activități (care, în mod natural, se desfășurau în incinta companiei), precum susținerea unor traininguri VR pentru angajații care lucrează de acasă.((ibidem))

În contextul actual, tehnologia s-a dovedit a fi instrumentul principal de răspuns în situații de criză, venind în sprijinul derulării și continuității activității indivizilor, precum învățământul online sau telemunca. De aceea, eficiența demonstrată de tehnologie în situații de criză poate prezice în viitor investiții mult mai mari în soluțiile de tip Smart City. Conform Business Insider Intelligence, până în 2025, investițiile în domeniul smart city ar putea ajunge la 295 miliarde de dolari.((https://www.businessinsider.com/the-smart-city-journey-report))

Unul dintre sectoarele vitale care ar putea beneficia în viitor de investiții tehnologice este cel al serviciilor de sănătate publică. Criza actuală din domeniul sănătății demonstrează o nevoie fără precedent de modernizare și digitalizare prin intermediul noilor tehnologii, pentru evitarea colapsului sistemelor medicale la nivel global. Totodată, pe fundalul crizei generate de COVID-19 s-a observat o divergență a politicilor și protocoalelor în domeniul sănătății de la oraș la oraș, ceea ce arată necesitatea unei abordări bazate pe colaborare și schimb de informații la nivel internațional. Ultimele instrumente de natură tehnologică au permis schimbul de informații în timp real. Prin intermediul platformei GISAID (Global Initiative on Sharing All Influenza Data), oamenii de știință din China au transmis rapid informații despre noul virus COVID-19.((Allam, Zaheer și Jones, David S. (2020). Perspective on the Coronavirus (COVID-19) Outbreak and the Smart City Network: Universal Data Sharing Standards Coupled with Artificial Intelligence (AI) To Benefit Urban Health Monitoring and Management.)) Cu toate acestea, există o lipsa a informațiilor despre ușurința transmiterii virusului de la persoană la persoană, iar acest fapt este un aspect cheie al opririi răspândirii coronavirusului.

Orașele smart ar trebui să investească în tehnologie pentru un oraș safe și smart, respectiv în implementarea unor infrastructuri urbane soft și hard echipate cu senzori termici de imagine, care să permită detectarea din timp a celor infectați.(( Wetsman, N. (2020) Rapid Global Response to the New Coronavirus Shows Progress Made Since Sars))

În ceea ce privește transferul de date despre indivizi în situații de criză, se pune problema intimității și a cerințelor legate de securitatea datelor. Noile tehnologii, precum Blockchain sau criptografie cuantică pot veni în sprijinul acestor probleme și pot fi integrate în tehnologiile de colectare a datelor. Această metodă va duce la o creștere a volumului de date provenite atât din zona medicală, cât și de la instituțiile operatoare de date ale unui smart city, asigurând simultan intimitatea și siguranța.((Allam, Zaheer și Jones, David S. (2020). Perspective on the Coronavirus (COVID-19) Outbreak and the Smart City Network: Universal Data Sharing Standards Coupled with Artificial Intelligence (AI) To Benefit Urban Health Monitoring and Management))

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *