Indicatori ai unui Smart City pe Timp de Pandemie

Context
Noua criză de coronavirus reprezintă piatra de încercare pentru toate orașele inteligente la nivel global, iar dacă pentru unele, criza poate fi gestionată mai ușor datorită proiectelor și tehnologiilor smart implementate, pentru alte comunități, criza actuală îmbracă forma unei încercări și trage un semnal de alarmă cu privire la necesitatea dezvoltării inteligente în viitorul apropiat.
Pregătire
Realitatea nouă pe care o trăim este un prilej de regândire a priorităților și liniilor directoare ale viitorului pentru comunitățile inteligente din România și nu numai. Criza de COVID-19 este o dovadă a faptului că orașele inteligente trebuie să fie pregătite pentru prevenirea și rezolvarea tuturor situațiilor care ar putea apărea pe viitor. Pentru a face acest lucru realizabil, investițiile în proiectele de tip Smart City trebuie să fie o prioritate pe agenda de dezvoltare urbană a tuturor orașelor care își doresc să devină SMART.
Instrumente
Tehnologia și ultimele inovații în domeniu s-au dovedit a fi extrem de utile în gestionarea crizei de COVID-19 în diverse țări, precum Coreea de Sud, Taiwan sau China. Orașele SMART prioritizează tehnologia, iar beneficiile acesteia sunt vizibile de cele mai multe ori în situații critice, precum cea pe care o trăim în prezent.
Printre cele mai SMART instrumente folosite care contribuie în cadrul procesului de gestionare inteligentă a crizei de COVID-19, se numără((https://www.technologynetworks.com/applied-sciences/articles/how-smart-cities-can-defend-against-pandemics-332646)):
1. Monitorizarea răspândirii virusului folosind INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ – autoritățile pot folosi date înmagazinate cu ajutorul IA pentru a lua decizii adecvate în timp real. Compania BlueDot, specializată în monitorizarea bolilor a fost prima care a tras un semnal de alarmă referitor la cazurile neobișnuite de pneumonie din Wuhan, folosind IA;
2. Livrare autonomă – orașele inteligente care au sisteme de livrare autonomă, precum drone, camioane fără șofer sau chiar vapoare autonome, pot gestiona în mod eficient transportul bunurilor pe timp de criză;
3. Supravegherea populației – Dronele pot fi extrem de eficiente în procesul de supraveghere al străzilor orașelor, pentru a identifica diverși oameni care pot încălca regulile carantinei sau care nu respectă regulile generale impuse;
4. Camere cu funcții termice – această tehnologie a fost folosită de China în Wuhan pentru gestionarea epidemiei; acest tip de camere (care pot avea și funcție de recunoaștere facială) pot identifica temperatura corpului trecătorilor și pot fi foarte utile liderilor orașelor inteligente în a identifica cetățeni infectați și pentru a încetini răspândirea;
5. Sporirea conectivității oamenilor – accesul cetățenilor la WiFi gratuit peste tot unde se deplasează eficientizează fluxul de informații transmise și primite, iar numeroase orașe, precum New York oferă acest beneficiu.
Nevoi tehnologice
Orașele de astăzi au nevoie de tehnologie pentru a face față și pentru a aborda cu succes diverse situații critice, precum pandemii sau dezastre naturale sau produse de om. Însă, pentru a spori calitatea vieții cetățenilor și pentru a proteja mediul înconjurător, prin conservarea energiei, optimizarea gestionării deșeurilor, fluidizarea traficului sau gestionarea resurselor de apă.
Conectare
În context actual, folosirea tehnologiei pentru a monitoriza date în timp real face diferența între viață și moarte. Lumea va deveni din ce în ce mai conectată, iar industria Smart City va avea din ce în ce mai mult un impact major asupra evoluției omenirii.
Răspunsuri