Infrastructură urbană regândită în contextul pandemiei

Pandemia de COVID-19 a luat prin surprindere întreaga lume „peste noapte”. În mod neașteptat, răspândirea coronavirusului a impus noi reguli de comportament social, măsuri stricte luate de autorități la nivelul tuturor statelor afectate și necesitatea de a ne adapta pe parcurs la situația imprevizibilă și de a dezvolta strategii de dezvoltare pentru viitor. 

Infrastructura și pandemia 

Vitalitatea, bunăstarea și mișcarea permanentă prin care se caracterizează orașele au cunoscut scăderi dramatice pe perioada carantinei, cauzate de măsurile restrictive impuse de autorități. Infrastructura orașului (de la sisteme de transport, drumuri și clădiri la infrastructura electrică, căi ferate și căi de navigație maritimă) este fundamentul unui spațiu urban activ și în permanentă mișcare. COVID-19 a demonstrat însă că infrastructura orașelor nu este pregătită să asigure conectivitatea și gradul de acces de care societatea depinde pe perioada unei pandemii. De aceea, pe timp de criză și pentru viitoare situații similare , infrastructura trebuie regândită de responsabilii din domeniul planificării urbane.

Restructurare urbană în Londra 

Londra este unul dintre orașele care începe să-și regândească infrastructura de transport odată cu încheierea perioadei de carantină și cu eliminarea măsurilor stricte împotriva răspândirii coronavirusului. Administrația Londrei se pregătește pentru posibilitatea unei creșteri de 10 ori a mersului pe bicicletă în oraș și pentru un grad de adoptare al mersului pe jos de 5 ori mai mare pentru populație. Primarul Londrei, Sadiq Khan, împreună cu Transport for London (TfL) au pregătit măsuri, precum construirea unei rețele de ciclism strategice și planuri temporare pentru transformarea străzilor, astfel încât să facă față posibilelor creșteri menționate anterior. Revizuite de TfL, planurile de acțiune ar putea dobândi caracter permanent. 

Milano – un plan ambițios post-COVID-19

Orașul Milano avea deja în plan să planteze trei milioane de copaci  până în anul 2030, pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice și pentru a îmbunătăți calitatea aerului. Însă, acum, în lumina pandemiei de coronavirus (COVID-19), copacii vor fi plasați la cel puțin 1 metru unul față de celălalt, pentru a promova distanțarea socială în cazul unei viitoare epidemii similare. În contextul COVID-19, orașul Milano (Italia) face schimbări în privința infrastructurii existente, pentru a promova mersul pe jos și pe bicicletă, în vederea respectării distanțării sociale. Planul Strade Aperte este fundamentat de efectele pe care le-a avut carantina asupra traficului rutier și asupra poluării aerului. Congestia traficului a scăzut între 30-75%, iar nivelul dioxidului de azot din aer a scăzut cu 24 %, conform Agenției Europene pentru Mediu. 

Milano a anunțat că 35 de km de străzi vor fi transformați pe perioada verii, printr-o expansiune rapidă și vastă a spațiului, pentru favorizarea ciclismului și a mersului pe jos, pentru a proteja locuitorii odată cu ridicarea măsurilor impuse pe perioada carantinei. Prin intermediul planului, vor fi introduse benzi temporare pentru ciclism și vor fi extinse trotuarele.

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *