Inițiativele „verzi” – o prioritate post-pandemie?

C40 Mayors Statement for a Green and Just Recovery - Asociația Română pentru Smart City

Lumea din jurul nostru se schimbă. Trăim într-o societate care se schimbă din punct de vedere economic, social și nu numai. Ne interesează ce se va întâmpla mâine, peste 2 luni, peste jumătate de an. Iar unul dintre subiectele căruia ar trebui să acordăm atenție este protecția mediului înconjurător și inițiativele „verzi”. Iar resursele financiare disponibile pentru recuperarea comunităților post-pandemie ar trebui să se îndrepte și în această direcție.

O nouă cercetare în domeniu 

C40 Global Mayors COVID-19 Recovery Task Force a realizat recent o cercetare care se concentrează pe importanța investițiilor pe zona de mediu. Cercetarea subliniază importanța alocării unui anumit procent din fondurile pentru recuperare post-COVID-19 în proiectele pentru mediul înconjurător. 

Astfel de inițiative pot duce la beneficii incomensurabile cu privire la mediul economic, la sănătate sau la reducerea emisiilor de dioxid de carbon. 

Potrivit rezultatelor acestei cercetări, printre beneficiile utilizării unei părți din fondurile de recuperare post-COVID-19 în soluții pentru mediul înconjurător, se numără: 

  • Economisirea a 1.4 miliarde de dolari în costurile de sănătate; 
  • Crearea a 50 de milioane de locuri de muncă durabile până în 2025;
  • Prin atenția acordată poluării, vor fi prevenite 270.000 de decese premature în următorii 10 ani;
  • Reducerea cu până la jumătate a gazelor cu efect de seră până în 2030.

Gestionarea fondurilor de recuperare post-COVID-19 și inițiativele „verzi”

Primarii care fac parte din Grupul de Lucru C40 sunt îngrijorați de faptul că doar un procent între 3-5 % din stimulentul financiar internațional de recuperare COVID-19 este în prezent alocat inițiativelor de mediu. Prin susținerea modelelor economice vechi și poluante, primarii avertizează că o recuperare bazată pe aceleași principii economice nefavorabile mediului înconjurător va accelera problemele climatice. Va pune în pericol sănătatea publică, va costa vieți umane și va sacrifica locuri de muncă.

Pe de altă parte, o recuperare post-COVID-19 bazată pe resurse „verzi” și durabile, în conformitate cu principiile Global Green New Deal va fi benefică. Vor fi investiții concentrate pe transportul în masă, pe infrastructură de ciclism, pe spații verzi și pe energie verde și curată.

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *