Inteligența Artificială în dezvoltarea urbană

Inteligența Artificială

Dacă Inteligența Artificială, până acum ceva vreme, era doar un produs al imaginației, astăzi este nu doar o provocare, ci chiar o realitate pe care o trăim zi de zi, de la rețelele de socializare, la căutările pe internet cu ajutorul motoarelor de căutare, de la asistenții din sistemele informatice, până la funcționarii publici – Inteligență Artificială (IA). 

Realizând o atentă analiză a nivelului de dezvoltare a sistemelor de tip Inteligența Artificială se observă că ea poate fi folosită în toate domeniile de activitate, efectul imediat fiind vizibil mai ales la nivelul sistemelor de protecție socială și administrare urbană. Ea poate face analize complexe, cu o foarte mare acuratețe și precizie, având o eficiență crescută în proiectele de urbanism. Puterea soluțiilor bazate pe IA poate fi folosită cel mai bine atunci când toate sursele de date se pot conecta între ele.

Pentru a răspunde acestei nevoi, Autodesk se străduiește să construiască o platformă de date care să permită accesul tuturor. Acest lucru ar permite diferitelor companii de construcții să-și aducă toate datele într-o singură platformă care ar avea capacitatea unui nivel comun de analiză. Tot Autodesk aduce în această platformă alte surse de date, cum ar fi date ERP, date de management de proiect, precum și parteneriate cu alte companii de date din domeniul construcțiilor, cum ar fi Smartvid.io, Triax Technologies, SmartBid și altele.

Inteligența Artificială ajută la design-ul imobilelor

Produsul BIM 360 IQ a fost primul produs Inteligența Artificială pentru calitate în construcții. S-au dezvoltat astfel aplicații și sisteme Inteligența Artificială care se concentrează pe provocări atât în ceea ce privește calitatea construcției, cât și siguranța acestora dar și a lucrătorilor.

Designerii pot folosi Inteligența Artificială în proiectarea imobilelor, având astfel un ajutor foarte mare în crearea de noi stiluri îmbinând creativitatea umană cu cea a Inteligența Artificială. De asemenea, calculele pot fi mai eficiente și mai sigure, oferind o rezistență bună, mai ales în cazul cutremurelor.

Dezvoltatorii trebuie să cunoască faptul că Inteligența Artificială poate sintetiza informații și poate calcula cu acuratețe și foarte rapid datele din priect, oferind un răspuns aproape imediat, fără erori, în proiectele imobiliare care se dezvoltă și care ar putea lua săptămâni sau luni personalului uman să îl execute. Ea poate mări randamentul companiei, putând consilia personalul uman și proiectanții în alegerea cea mai eficientă a modalității de contrucție. De regulă, se începe cu precizarea clară a scopului proiectului și apoi se explorează nenumărate permutări posibile pentru a găsi cea mai bună opțiune, obținând astfel designul ideal pentru imobilul respectiv, îndeplinind toate condițiile de calitate, stil și eficiență energetică.

Planurile de dezvoltare a proiectului sau proiectelor imobiliare pot fi gestionate de de Inteligența Artificială, ea putând planifica etapele de contrucție, putând crea chiar hărți detaliate la fața locului, oferind o calitate superioară proiectului, reducând sau chiar eliminând erorile, greșelile, deșeurile ori cheltuielile inutile.

Proiectarea imobilelor cu ajutorul Inteligența Artificială se poate realiza cu o eficiență energetică foarte mare, implementându-se astfel încă din faza de proiect unele echipamentele și soft-uri specifice pentru a controla astfel pierderea de energie, dar și captarea și stocarea ei.

După realizarea proiectului, tot Inteligența Artificială poate construi la propriu o casă. În ultima perioadă, Fastbrick Robotics a dezvoltat Hadrian X, un robot de zidar care poate construi o casă rezidențială în 2 zile. Mai mult, constructorul Enquirer susține că au fost contruiți și dezvoltați roboți care au fost programați să așeze până la de șase ori mai multe cărămizi decât un constructor mediu – 3.000 de cărămizi pe zi față de 500 pe care le poate realiza personalul uman.

De asemenea, echipamentele de tip imprimanta 3D controlate de Inteligența Artificială pot ajuta la eficientizarea contrucției și la respectarea cu acuratețe a calculelor proiectului imobilelor.

Inteligența Artificială ajută la preluarea imaginilor și gestionarea marilor proiecte urbane

Inteligența Artificială poate controla soft-urile dronelor sau poate fi de folos la cartografierea terenurilor reducând foarte mult timpul de mapare și creare a hărților și imaginilor de pe șantierele începute pentru dezvoltarea construcțiilor și urmărirea ritmului și progresului construcțiilor aflate în proiectul companiei.

Imaginile luate de drone pot oferi o perspectivă clară asupra situației în cazul evitării problemelor structurale ori de altă natură apărute pe teren sau a conflictelor apărute, ajută la îmbunătățirea eficienței și a productivității. Inteligența Artificială poate evalua permanent riscurile și i-a decizii pentru amelorarea riscurilor sau chiar eliminarea acestora din timp, până la manifestare putând face predicții foarte eficiente.

Așadar Inteligența Artificială poate ajuta la administrarea, gestionarea, controlul echipamentelor în timp real având eficiență și randament maxim, ținând permanent evidența dezvoltării proiectului aflat în construcție, conform etapelor propuse. Ea poate controla direct personalul uman, dar și echipamentele autonome, luând decizii pe loc și modificând etape sau înlăturând problemele apărute, făcând o evaluare foarte rapidă a situației.

Dificultățile care pot apărea din cauza personalului uman prin plecarea bruscă a acestora de la locul de muncă din diverse motive, nerespectarea programului de lucru sau a proiectelor, defecțiunile apărute la echipamentele de lucru, datorate terenului, cazurilor de forță majoră cum ar fi cataclismele naturale, toate acestea pot fi administrate eficient de către o Inteligența Artificială.

Folosirea Inteligența Artificială în construcții mărește siguranța și sănătatea muncitorilor

Pe lângă eficiența îmbunătățită, aceasta poate însemna progrese în domeniul sănătății și siguranței lucrătorilor, deoarece roboții și tehnologia Inteligența Artificială pot fi utilizați pentru a face o evaluare completă și complexă a locurilor de muncă care pot fi periculoase pentru oameni. De exemplu, cercetătorii de la Universitatea Nottingham Trent au dezvăluit o pereche de mănuși electronice care alertează purtătorii atunci când experimentează vibrații care pot provoca afecțiuni precum sindromul de tunel carpian.

Gigantul în construcții Balfour Beatty și-a publicat raportul intitulat “Inovarea 2050: un viitor digital pentru industria infrastructurii”. Acesta susține că până în 2050, munca în construcții va fi fără personal uman și singura interacțiune va fi prin roboți. Potrivit companiei mai sus menționate, rolul oamenilor va fi, în principal, acela de a supraveghea proiectele de la distanță, accesând vizualizările 3D și 4D dar și datele preluate de la echipamentele aflate la fața locului, asigurându-se că proiectul aflat în construcție respectă datele și etapele specificate inițial. O anumită parte a personalului uman va purta exoschelete îmbunătățite prin robotizare, alții vor controla mașinile de la distanță ori întregul proiect va fi asistat și controlat de Inteligența Artificială, managerul doar supervizând în anumite situații.

CEO-ul Steve Muck de la Brayman Construction Corporation crede că lipsa forței de muncă din sectorul construcțiilor poate fi atenuată cu soluția bazată pe Inteligența Artificială. El susține că ultimii zece ani au fost foarte dificili în ce privește recrutarea forței de muncă în domeniul construcțiilor. Așadar, introducerea Inteligența Artificială în acest domeniu face posibilă creșterea calității, eficienței dar și protecției lucrătorilor.

Așadar, considerăm că antreprenorii dar și autoritățile centrale și locale din România ar trebui să aibă în vedere o dezvoltare pe această linie, a introducerii Inteligența Artificială pentru eficientizarea activităților și transformarea societății pentru ridicarea nivelului de trai și protecției persoanei.

Conf. univ. dr. Laura Georgescu
Avocat, Expert în Legislația Muncii