IRIDEX GROUP PLASTIC: Impermeabilizarea podurilor

Articol preluat din Revista Constructiilor

Podurile sunt in general constructii statice, amplasate de cele mai multe ori in medii cu clasa de coroziune ridicata si supuse actiunilor agresive ale naturii. Spre deosebire de alte structuri, ele sunt proiectate sa aiba durate de viata ridicate.

Durata de viata a podurilor depinde de o serie de factori: calitatea materialelor utilizate la punerea in opera, frecventa si calitatea lucrarilorde mentenanta, expunerea la solicitari statice si dinamice, expunerea chimica, conditiile climatice si modul de proiectare.

Utilizarea unor sisteme de hidroizolatii performante este esentiala la construirea podurilor deoarece o buna hidroizolare reduce considerabil lucrarile de mentenanta, in general costisitoare, minimizand, in acelasi timp, si efectele negative sub aspect de timp si costuri ce decurg din restrictionarea traficului.

Hidroizolarea podurilor rutiere are un rol vital in sporirea durabilitatii lor structurale, deoarece asigura:

*  protectia betonului impotriva atacului chimic al bioxidului de carbon care, in urma fenomenului de carbonatare, afecteaza caractaristicile sale mecanice, si impotriva actiunii de segregare a apei care penetreaza prin fisurile din beton si care, in urma ciclurilor inghet-dezghet, conduce la degradari mecanice

* protectia armaturii metalice a elementelor structurale atat impotriva coroziunii cauzate de carbonatarea betonului, care ii afecteaza mediul bazic protector, cat si impotriva actiunii corozive a sarurilor pentru dezghet aplicate pe timp de iarna (exemple in imaginile de mai jos).

Incepand cu 1 octombrie 2011, numai membranele conforme standardului EN 14695 pot fi aplicate sub asfalt, in afara de testele clasice: greutate, grosime, rezistenta la tractiune, comportamentul la cald si la rece, noile metode de testare europene se focalizeaza pe masurarea performantelor membranei dupa ce a fost direct asfaltata. Astfel, se masoara aderenta la beton si asfalt, rezistenta la socuri termice ca urmare a operatiunii de asfaltare, rezistenta la oboseala in zona fisurilor din covorul asfaltic si rezistenta la eforturile tangentiale dintre asfalt si beton generate de franari bruste etc.

Continuarea articolului aici