Măgurele Science Park

Măgurele Science Park - proiect Smart City în Ilfov / ARSC

Măgurele Science Park este cel mai îndrăzneț proiect al Consiliului Județean, care va pune județul Ilfov pe harta lumii, în ceea ce privește economia inovativă. Vorbim despre un complex de afaceri, care va cuprinde spații de birouri, spații de producție și de transfer tehnologic, un centru de conferințe și chiar și un muzeu al viitorului.

Marian Petrache, președintele Consiliului Județean Ilfov: ”Fără cercetare, inovare și fără transfer tehnologic nu se poate vorbi de dezvoltare economică. Vom depinde totdeauna de ce primim din străinătate. Toate marile economii ale lumii s-au dezvoltat prin investiții în cercetare. Vrem să acoperim o prăpastie, între știință și mediul de afaceri, care, în momentul de față nu lucrează împreună. E timpul să ne creăm viitorul. Măgurele Science Park e șansa noastră de dezvoltare. Vrem să creăm o comunitate de afaceri și să susținem cercetarea, dezvoltarea și inovarea, pentru un impact economic major.“

Consiliul Județean Ilfov a inițiat demersurile pentru un parc științific în 2015. Măgurele Science Park se va construi în orașul Măgurele. Orașul Măgurele găzduiește cea mai importantă platformă de cercetare din România. Nu mai puțin de nouă institute au sediul acolo, iar rezultatele cercetărilor lor vor putea fi valorificate în parcul științific, acolo unde se va realiza și transferul tehnologic.

Primul pas către MSP a fost crearea Asociației Măgurele Science Park, din care acum fac parte Consiliul Județean Ilfov, Institutul de Fizică Și Inginerie Nucleară Horia Hulubei și Primăria Măgurele.

Asociația a început să promoveze ideea de parc științific, iar lansarea proiectului a avut loc în iunie 2018, în prezența președintelui României, Klaus Iohannis. Tot în 2018 a fost finalizat și studiul de fezabilitate. În prezent, se poartă discuții cu Banca Europeană de Investiții, pentru un împrumut de 15 milioane de euro. Vor urma apoi licitațiile, pentru proiectul tehnic și pentru execuția lucrărilor, iar construcția efectivă va începe în toamna anului viitor. Măgurele Science Park este membru afiliat al Asociației Parcurilor Științifice. Lunile viitoare se vor încheia demersurile pentru autorizarea ca parc științific, iar MSP va putea deveni membru cu drepturi depline.

Dezvoltarea Măgurele Science Park se va face în 3 etape. Prima înseamnă planificarea și construirea parcului pe o suprafață de 5,5 ha, cu o investiție de peste 36 de milioane de euro. Cea de-a doua etapă vizează extinderea parcului până la o suprafață de 20 de ha, progresiv pe o perioadă de 5 ani. Iar în a treia etapă se estimează o extindere de până la 30 de hectare.

Măgurele Science Park va cuprinde un centru de inovare, un centru de transfer tehnologic, un centru de excelență în sănătate, cu accent pe cancer și boli cardio-vasculare, un centru de conferințe și un muzeu al viitorului.

Centrul de inovare va avea o suprafață totală de 3200 mp și va putea găzdui evenimente diverse, ca seminarii și expoziții, precum și activități de preincubare și incubare afaceri. Centrul va urmări sprijinirea activă a internaționalizării start-up- urilor, oferind servicii micro multi-naționalelor în antreprenoriatul trans-continental și punând accentul pe crearea de parteneriate cu alte parcuri științifice.

Centrul de transfer tehnologic va avea o suprafață de 4.800 mp și va contribui la facilitarea stabilirii de conexiuni între cercetare și mediul de afaceri, în scopul inovării. În cadrul acestuia vor fi desfășurate activități de cercetare de către institutele abilitate, rezultatele obținute urmând a fi transferate în mediul economic.

Muzeul viitorului se va întinde pe 4.000 de metri pătrați, va avea săli de expoziție, spații de evenimente și birouri și va fi un spațiu pentru activități educaționale.