Măgurele Smart City

Măgurele Smart City-science-meets-regions-science-builds-the-future

Consiliul Județean Ilfov, în calitate de beneficiar al finanțării primite din partea Comisiei Europene, a organizat în data de 12.06.2019 evenimentul Science meets Regions. Science Builds The Future.

Conferința s-a concentrat asupra Măgurele Smart City și asupra subiectelor smart city, drept un rezultat al convergenței celor trei direcții strategice de acțiune: planificare urbană inteligentă, cercetare responsabilă, democrație participativă. În cadrul evenimentului au fost prezentate direcțiile pe care le vor aborda autoritățile locale în privința conceptelor smart city.

Dezbaterile din cadrul evenimentului s-au concentrat asupra promovării conceptului referitor la fundamentarea politicilor publice pe baza rezultatelor obținute ca urmare a procesului de cercetare științifică. Cu 3 sesiuni plenare și 2 ateliere de lucru organizate în paralel, conferința s-a bucurat de prezența factorilor relevanți în tematica abordată. Invitații, atât decidenți politici cât și cercetători, au prezentat viziunea cu privire la dezvoltarea orașului Măgurele într-un veritabil smart city.

Consiliul Județean Ilfov a inițiat demersurile pentru parcul științific Măgurele Science Park (MSP) în 2015, în orașul Măgurele. Orașul găzduiește cea mai importantă platformă de cercetare din România. Nu mai puțin de nouă institute au sediul acolo, iar rezultatele cercetărilor lor vor putea fi valorificate în parcul științific, acolo unde se va realiza și transferul tehnologic.

Primul pas către MSP a fost crearea Asociației Măgurele Science Park, din care acum fac parte Consiliul Județean Ilfov, Institutul de Fizică Și Inginerie Nucleară Horia Hulubei și primăria Măgurele. Hub-ul de cunoaștere și dezvoltare al Comisiei Europene (JRC) fundamentează politicile publice ale UE. Este un serviciu al cunoașterii, nu un serviciu de informații, bazat pe munca experților și a oamenilor care vin aproape de acest departament.

Provocarea CJ este să pună acest punct de lucru în întreaga regiune. Întregile politici publice ale acestuia trebuie să fie bazate pe cunoaștere și să aibă la bază fundamentare științifică prin atragerea atât a mediului universitar, a oamenilor de știință, a cercetătorilor dar și a mediului privat la stabilirea priorităților.

Marian Petrache, președintele Consiliului Județean Ilfov, a declarat în cadrul sesiunii plenare: ”Administrația performantă va fi un trinom, care va avea în centru chiar administrația publică. Ea trebuie să se deschidă către mediul universitar, de cercetare dar și către cel antreprenorial. În comparație cu administrația centrală, administrația locală are un mare avantaj, își poate face o viziune pe 4 ani fiind mult mai stabilă decât un Guvern. Nu există moțiune de cenzură pentru un primar sau pentru președintele consiliului județean, deci poți să ai această viziune și să aibă alături mediile universitar și cel de afaceri, să prioritizeze proiectele publice și să le fundamenteze astfel încât ele să capete credibilitate și să aștepte răspunsul de la politicile sale din gradul de acceptabilitate de către cetățeni. Acesta este trinomul care va trebui să stea la baza viitoarei administrații publice românești. Sunt gata, împreună cu colegii mei, să adoptăm acest model la un nivel mai înalt decât îl facem acum și în strategia noastră, în planul nostru, lucrăm la așa ceva.

Ne propunem ca Ilfovul să fie primul județ smart. Odată cu discuția pe care o facem cu suportul JRC naștem discuția, creăm modele, să vedem cu se vor cheltui banii pe o strategie integrată care privește județul Ilfov, iar fundamentarea politicilor publice pe expertiza oamenilor de știință și cea a cercetătorilor. Avem marele avantaj de a ne afla în proximitatea celui mai mare centru universitar din România dar și a celui mai mare centru de cercetare, cel de la Măgurele, și ar fi păcat să nu folosim aceste resurse pentru a face o administrație competitivă. Acesta este și motivul pentru care astăzi deschidem seria dezbaterilor pe Smart City Măgurele. Nu întâmplător este ales Măgurele, pentru că acolo vrem să facem acest parc științific care sperăm să dea un nou imbold economiei românești.

“Cetățenii așteaptă schimbări în fiecare zi, iar societatea este dominată de tehnologie. Știința este parte integrantă a societății. Bineînțeles că acest lucru se poate realiza numai prin implicarea administrațiilor publice. Oamenii de știință trebuie să îi convingă pe politicieni” , a afirmat Acad. Nicolae Victor Zamfir, directorul general al Institutului de Fizică și Inginerie Nucleară “Horia Hulubei” în cadrul conferinței.

Conferința a continuat cu intervenția lui Giancarlo Caratti, Joint Research Centre: ”Ne propunem să îmbunătățim aportul științific la politicile publice. Sunt multe știri false, avem nevoie de cercetări care să fundamenteze politicile publice, ceea ce nu se întâmplă. Politicienii responsabili trebuie să se preocupe și de instruire, atunci când vine vorba de politici publice. Am un sfat: încercați să implicați și sectorul privat.”

Reprezentanții JRC au mai subliniat ca fundamentarea deciziilor publice pe baza cercetărilor științifice nu se poate face decât în urma unui efort integrat, din partea tuturor actorilor politici și sociali.

Despre rolul și implicarea tuturor actorilor a vorbit și Eduard Dumitrașcu, președintele ARSCM în cadrul sesiunii plenare: ”În momentul de față avem peste 200 de parteneri, naționali și internaționali, peste 100 de primării și consilii județene membri. Pe lângă toți acești parteneri, cei mai mari jucători în industrie, vorbim despre Dell, Microsoft, Orange, Asseco, companii mari cu experiență în implementarea soluțiilor de tipul Smart City, avem parteneriate solide cu mediul universitar, cu Universitatea Politehnică din București, Universitatea Ecologică din București și mulți alții. Noi nu vindem servicii Smart City, noi creăm ecosisteme pentru proiectele Smart City.

Smart City înseamnă să punem cetățeanul în mijlocul comunității și să încercăm să îi facem viața mai bună. Prin urmare, noi așa definim peste tot pe unde suntem prezenți cu diverse proiecte, ecosistemul pe care l-am construit și îl construim. Mergem pe cele 6 principii recomandate de Comisia Europeană, pentru o logică și pentru o unitate în promovarea conceptului în implementarea la nivel național: Smart People, Smart Mobility, Smart Government, Smart Envirnoment, Smart Living și Smart Economy.”

Deasemenea localitatea Măgurele, Ilfov, se va transforma într-un smart city în baza unui proiect pilot, ce are la bază un studiu realizat de Institutul de Politici Publice. Cu o populație de aproximativ 11.000 de locuitori, aflată pe un trend ascendent, orașul Măgurele este al optulea și cel mai mic centru urban al județului Ilfov din punct de vedere demografic, dar cu un potențial ridicat de dezvoltare. Pol internațional de cercetare, situat în apropierea Bucureștiului, orașul Măgurele dispune de o strategie durabilă pentru perioada 2017 – 2022 care acoperă diverse domenii ale comunității locale, de la infrastructură și amenajarea teritoriului, mediu, educație, administrație publică, cultură.

Primarul Orașului Măgurele, Narcis Constantin a declarat: ”Orașul Măgurele este orașul științei, cu cele mai mari centre de cercetare din România, iar în momentul de față este cel mai mare centru de cercetare, ELI-NP. Reprezentăm orașul cu cel mai mare laser din lume. Nu trebuie să uităm că acest Măgurele Science Park are la bază investiția imensă în cercetare va avea un impact pe termen lung. Câteva proiecte Smart City pe care noi deja le-am implementat, sunt stațiile de încărcare pentru mașini electrice, o stație este deja montată la Primărie, managementul traficului, wifi în parcuri și în locuri publice, iluminat public inteligent, sistem de irigații inteligent și website accesibil.”

Evenimentul „Science meets Regions/Science builds the future” organizat de Consiliul Județean Ilfov în parteneriat cu Joint Research Centre (Centrul de Cercetare al Comisiei Europene) reprezintă un prim pas în stabilirea colaborării dintre autoritățile publice și mediul științific, care poate pune bazele implementării unor politici publice durabile și sustenabile.