IBM a anunțat că extinde tematica recent lansatei competiții Call for Code 2020, pentru a aborda problema pandemiei de Covid-19, pe lângă subiectul schimbărilor climatice.
De la începutul său din 2018, competiția Call for Code s-a folosit de tehnologie pentru a aborda unele dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă umanitatea: inițial, pentru atenuarea efectelor provocate de dezastrele naturale, iar acum pentru a se adresa realității dure privind schimbările climatice și Covid-19.
Tehnologia open source
În foarte scurt timp, schimbarea climatică și virusul au dezvăluit limitele sistemelor pe care societatea le ia de-a gata, având „capacitatea de a ne compromite sănătatea, planeta și viața”, menționează IBM.
Conform IBM, provocarea va duce la „înarmarea” developerilor, oameni de știință specializați în prelucrarea datelor și cei care pot rezolva problema resurselor, pentru a construi soluții tehnologice open source adresate celor trei arii legate de Covid-19: comunicarea de criză pe timp de urgențe, modalități de îmbunătățire a instruirii de la distanță și cum să inspire comunitățile locale să lucreze împreună. Aceste trei arii sunt conturate în detaliu în cele ce urmează:
Comunicare de criză: pe timp de criză, sistemele de comunicații sunt printre primele sisteme care devin copleșite. Chatbots (programe pe computer concepute pentru a simula conversațiile cu oameni, prin intermediul internetului)au capacitatea de a oferi răspunsuri la zeci sau sute de mii de mesaje pe zi. Fie prin mesaj text, site-uri sau aplicații de comunicare precum WhatsApp, posibilitatea de a comunica cu chatbots joacă un rol critic în sprijinirea comunităților pentru a primi și înțelege informații rapid, ediberând astfel serviciile de relații cu clienții pentru a se putea ocupa de probleme mai grave. Fie că este vorba despre modul corect de spălare a mâinilor, fie despre o detectare adecvată a simptomelor sau update-uri despre carantină, posibilitatea de a comunica digital pe timp de criză joacă un rol important.
Educația de la distanță: unde este posibil, persoanele care se auto-izolează sunt rugate să muncească de acasă, fapt ce aduce cu sine un nou set de provocări: tranziția către un spațiu de lucru de acasă sau pentru elevi către modalități de educație la distanță, pe măsură ce unele școli se închid pentru perioade lungi de timp. Tehnologia joacă un rol crucial, fie că este vorba despre crearea de săli de clasă digitale sau de sprijin oferit părinților pentru o adaptare rapidă la pregătirea școlară la domiciliu.
Cooperarea comunitară: comunitățile locale trebuie să fie unite, să funcționeze eficient și să fie disponibile pentru membri lor mai mult ca niciodată. A înțelege ce se întâmplă nu doar în cartierul nostru, ci și cum îi putem ajuta pe ceilalți, sau cum alții ne pot ajuta pe noi, este vital. Luați în considerare modul în care puteți îngloba totul, de la date despre vreme la mâncarea locală și informații privind aprovizionarea cu medicamente, pentru a ajuta comunitatea voastră locală să facă față mai bine crizei, în special cei vulnerabili.
IBM intenționează să ofere mai multe informații privind kiturile de bază specifice luptei împotriva Covid-19, pentru a-i ajuta pe programatori să vină cu soluții.
„În privința schimbărilor climatice, lucrăm cu unii dintre cei mai buni experți din lume pentru a identifica nevoile presante și pentru a pune la dispoziție cele mai bune resurse”, a spus Willie Tejada, chief developer advocate, IBM, într-un post de pe blog.
„Acestea fiind spuse, nu e cazul să mai aștepți. Te poți înregistra și poți începe să creezi aplicații prin software-ul nostru open source, construit pe baza Red Hat OpenShift, IBM Cloud, IBM Watson, IBM Blockchain și date de la Compania Meteo.”
IBM va lucra cu împreună cu echipele participante pentru a crea cele mai promițătoare soluții, pe care le va îmbunătăți, testa și lansa prin intermediul inițiativei IBM Code and Response.
Răspunsuri