Orașe inteligente cu cetățeni conectați

Un SMART CITY presupune eficiență, optimizare și beneficii pentru utilizatorii finali ai proiectelor și tehnologiilor implementate. Dezvoltatorii urbani urmăresc îmbunătățirea condițiilor de viață pentru cetățeni în orașele pe care le reprezintă, prin apelul la noile tehnologii și la posibilitățile de dezvoltare și progres pe care acestea le înglobează. 

Soluțiile inteligente și inițiativele de SMART CITY pornesc întotdeauna de la nevoile reale ale cetățenilor și de la problemele pe care le întâmpină în viața de zi cu zi în interacțiunea cu orașul în care trăiesc. Un oraș inteligent nu poate exista fără cetățeni inteligenți, care interacționează cu soluțiile SMART implementate de autorități și care coexistă cu acestea. 

Cetățenii și mediul digital 

Relația cetățean – mediu digital este adesea pierdută din vedere ca nivel de importanță pentru dezvoltarea armonioasă a unui Smart City. Conexiunea dintre aceste două elemente fundamentale este esențială, iar măsura în care este/sau nu suficient de consolidată ne poate ajuta să evaluăm eficiența soluțiilor de Smart City implementate într-un oraș.

Spre exemplu, prin folosirea camerelor de supraveghere și a senzorilor atașați infrastructurii orașelor, și prin crearea de noi surse de date – inclusiv de la cetățenii prin intermediul dispozitivelor lor –  pot fi colectate date anonime într-un mod non-intruziv, pentru măsurarea și monitorizarea modului în care oamenii interacționează cu mediul înconjurător și pentru anticiparea și gestionarea unor fenomene urbane posibile. Senzorii colectează date în timp real despre diverse aspecte ce țin de viața din oraș, permițând astfel luarea unor decizii în timp real sau pe termen lung pe baza informațiilor colectate. În era orașelor inteligente, Big Data și analiza acestora reprezintă resurse strategice pentru orașele care caută soluții de dezvoltare durabilă, eficientă și în conformitate cu nevoile cetățenilor. 

Soluții inteligente pentru cetățeni inteligenți

Soluțiile Smart City reprezintă rezultatul îmbinării nevoilor cetățenilor cu tehnologiile dezvoltate de companiile din domeniu. Spre exemplu, Kitul Cetățeanului Inteligent (Smart Citizen Kit), disponibil în Amsterdam, Olanda, este un exemplu de soluție de Smart City al cărei succes rezidă în implicarea cetățenilor. Kitul poate fi instalat gratuit de către cetățeni pe balcon sau în afara geamului locuinței, având capacitatea de a măsura umiditatea, nivelul de zgomot, temperatura, nivelurile de dioxid de carbon și azot din aer și nivelul de radiații UV din zonă. Kitul colectează informații pe baza conectării la Internet a utilizatorului. 

De asemenea, capitala Franței a implementat o schema de bugetare participativă numită „Doamna Primar, am o idee” („Madame Mayor, I have an idea”), prin care vor fi alocate 500 de milioane de euro implementării celor mai populare proiecte propuse de cetățeni în perioada 2014-2020, administrația orașului susținând că este cel mai mare exercițiu de acest tip din lume. Unul dintre aceste proiecte se referă la construcția a 41 de grădini verticale de-a lungul întregului oraș (înregistrând peste 21.000 de voturi). 

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *