Orașul Inteligent 2030 – Competiția a ajuns la final, proiectele continuă! Primăria Sectorului 6, prin Centrul Cultural European Sector 6, alături de Asociația Română pentru Smart City felicită liceenii din Sectorul 6 al Municipiului București care au participat la Competiția “Orașul Inteligent 2030”, adresată liceelor sectorului 6 al Municipiului București.
Competiția s-a derulat pe parcursul lunilor ianuarie – aprilie 2019, având mai multe etape, printre care identificarea profilului liceenilor, asigurarea de mentorat și sesiuni de întâlniri cu lectorii și mentorii proiectului, urmate de înscrierea online a proiectelor realizate de liceeni, care își prezintă viziunea despre Orașul Inteligent în anul 2030.
În urma primei runde de jurizări a proiectelor depuse de elevi, au fost selectate 10 proiecte, prezentate de către autorii acestora, în cadrul finalei, ce a avut loc vineri, 19 aprilie, la Cartier Hub. Au fost selectați câștigătorii primelor 5 locuri (locurile I-III și două mențiuni). Publicul a votat proiectul preferat online, până joi, 18 aprilie ora 20.00. Lista completă a celor 10 proiecte finaliste este disponibilă la adresa web: www. orasulinteligent2030.ro.
Orașul Inteligent 2030 este primul program de dezvoltare și promovare a culturii urbane și s-a bucurat de implicarea directă a unui număr de peste 600 de elevi prezenți efectiv în cadrul întâlnirilor directe cu mentorii. Aceștia au vizat următoarele domenii: Smart Mobility, Smart Environment, Smart Governance, Smart Living, Smart Economy și Smart Citizen. Începând cu etapa din luna martie, liceeni din sectorul 6 au avut ocazia să-și întâlnească mentorii și să aprofundeze tematica propusă. Proiectul dorește mai mult decât simpla informare despre dezvoltarea durabilă a unui oraș, ci și creșterea capacității de sinteză a tinerilor prin creșterea nivelului de conștientizare a necesității implicării liceenilor și a cadrelor didactice în viața comunității în care locuiesc. Orizontul de timp vizat este proiecția Orașului Inteligent-2030, când tinerii de acum vor fi adulți.
Proiectul a urmărit generarea unor dezbateri interactive, în care tinerii să prezinte viziunea proprie despre viitorul orașului în care locuiesc. Ulterior, participanții au întocmit un proiect, iar la final, cele mai interesante au fost premiate. Întâlnirile cu mentorii au avut loc la: Colegiul Economic ”Costin C. Kirițescu”, Liceul Teoretic ”Tudor Vladimirescu”, Liceul Teoretic ”Eugen Lovinescu”, Colegiul Național ”Elena Cuza”, Liceul Tehnologic ”Sf.Antim Ivireanu”, Colegiul Național ”Grigore Moisil”. În cadrul competiției “Orașul inteligent 2030”, proiectele prezintă idei care, în viziunea tinerilor, pot schimba viața orașului, idei despre cum crede generația tânără că va arăta orașul în anul 2030, iar proiectele calificate în finală au un grad de diversitate și originalitate deosebit. Programul este realizat de Primăria sectorului 6 al Municipiului București, prin Centrul Cultural European Sector 6, alături de Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate.
Mentorii și lectorii programului: Eduard Dumitrașcu, Președinte ARSCM, Conf. universitar doctor la Universitatea Ecologică din București Ciprian Alexandru Caragea – Prorector pentru activități științifice, Cornel Bărbuț, Coordonator Academia Smart City, Conferențiar universitar dr.ing.ec. Florin Nemțanu, Profesor în cadrul Facultății de Transporturi, Universitatea Politehnica din București, Av. Victor Marcusohn, Expert Dreptul Mediului, Univ. București Facultatea Drept, Conf univ dr Aurelian Virgil Băluță – Universitatea Spiru Haret, Lector Univ dr Cătălin Vrabie, Facultatea de Administrație Publică, SNSPA.
Câștigătorii competiției Orașul Inteligent 2030 Gabriel Mutu, Primarul Sectorului 6 al Municipiului București: ”Tinerii de azi sunt cheia orașelor inteligente de mâine. Este nevoie de pasiune, abilități tehnologice, disponibilitatea de a experimenta și angajament potrivit. Pentru că ne dorim să existe asemenea proiecte și în România, prin această competiție am încercat să urmărim interesul tinerilor și dorința lor de a se implica în proiecte inteligente pentru a crea orașe sustenabile. Rezultatele concursului ne-au demonstrat că și tinerii noștri au potențial și își doresc să ia parte la evoluția orașelor.”
Premiul I, voucher în valoare de 2.000 lei, a fost acordat echipei Changers, cu proiectul Smart City 2030. Echipa a fost formată din Anghelina Teodora- Cojocariu Stefan – Leancu Ioan – Matei Daniel – Moșteanu Dragoș, elevi în clasa a XI -a la Colegiul Național Grigore Moisil. Prezentarea lor a fost una complexă în care au abordat detaliat domeniile Smart Governance, Smart Mobility și Smart Living. Cei cinci liceeni au încercat să ofere soluții pentru problemele legate de mobilitate urbană, care ar îmbunătăți traficul și ar scădea considerabil timpul unei deplasări în acest sector. „Pentru noi, conceptul de smart city nu se referă neapărat la folosirea tehnologiei avansate din domeniul IT sau la descoperirea de noi idei/unelte ce ne pot ajuta, ci la folosirea resurselor care deja există și care se pot folosi pentru a găsi noi soluții la problemele întâmpinate, soluții cât mai eficiente din punct de vedere al siguranței, timpului și costului”.
Premiul II, voucher în valoare de 1.500 lei, a fost acordat echipei formată din Teodor Voica și Mihnea Căzănaru, elevi în clasa a XI-a la Colegiul Economic „Costin C. Kirițescu”. Proiectul lor, numit ”Soluţii inteligente pentru probleme de viaţă în oraşele anului 2030 din România” a propus câteva soluții posibile în orașele viitorului din România. Printre soluțiile prezentate s-au numărat soluții de mobilitate profesională, soluții inteligente de vânzare a bunurilor prin magazine plus alte idei inovatoare cu privire la managementul deșeurilor.
Premiul III, voucher în valoare de 1.000 lei, a fost acordat Brîndușei Alexandra Cazacu, elevă în clasa a IX-a la Colegiul Național „Grigore Moisil”. Eseul ei a prezentat viziunea asupra orașului viitorului și cum viața ei de adult va fi mult mai ușoară datorită soluțiilor inteligente implementate în oraș. Aplicațiile inteligente viitoare îi vor oferi mai multă flexibilitate în a-și îndeplini sarcinile de zi cu zi.
Cele 2 mențiuni voucher în valoare de 500 lei fiecare, au fost acordate elevilor Vladimir-Ștefan Pechi, clasa X-a, și Darius Andrei Barna, clasa a IX-a de la Colegiul Național „Grigore Moisil”. Un premiu special a fost acordat de către ARSCM elevei Surugiu Ioana Monica, clasa IX, la Colegiul Național Grigore Moisil, pentru abordarea realistă a proiectului său și modul deosebit de a îl prezenta. Premiul constă în asigurarea unei excursii la Alba Iulia, alături de reprezentanții municipalității, pentru a vedea cum arată proiectele pilot smart city din Alba Iulia.
Proiectul a vizat pe de o parte informarea tinerilor despre conceptele și componentele smart city, iar pe de altă parte implicarea activă a acestora în identificarea de posibile scenarii despre cum vor arăta orașele în 2030, din perspectiva dezvoltării unui oraș inteligent. Rezultatul cel mai important al proiectului va fi fără îndoială implicarea acestora în societate.