Planul European de Redresare Economică – dialog cu Europarlamentarul Victor Negrescu

Recent-anunțatul Plan European de Redresare Economică al UE este un proiect cu potențiale uriașe de revenire economică post-criză pentru toate statele UE, dar care încă se află „pe hârtie” și este discutat la nivel european.
Pentru o viziune de ansamblu asupra acestui Plan și pentru înțelegerea acestuia în profunzime prin lentila experților și reprezentanților de la Bruxelles, ARSC a inițiat o discuție online cu domnul Victor Negrescu, Membru al Parlamentului European (Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European), al Comisiei pentru Bugete și al Comisiei pentru Cultură și Educație.
Planul European de Redresare Economică din perspectiva României
Potrivit lui V. Negrescu, „viitorul buget european multianual este interconectat cu Planul de Relansare Economică, conform Comisiei Europene. Vorbim de un buget european de 1,2 trilioane de euro. România are un potențial de 100 de miliarde de euro”, adaugă europarlamentarul.
Pentru România, conform lui Victor Negrescu, acest Plan de Redresare Economică reprezintă „o mare oportunitate, poate scăparea de care are nevoie. Însă, este vorba de un plan care momentan este prezentat doar pe hârtie. Acest plan, chiar dacă este în valoare de 750 de miliarde de euro, este nesemnificativ comparativ cu nevoile reale. Din cele 33 de miliarde care ar trebui să fie alocate României, aproximativ 19 miliarde ar fi sub formă de granturi pentru România.
Planul de Redresare Economică și Investiția în Smart City
Conform lui Victor Negrescu, UE are două priorități generice (pe lângă sectorul medical) în această perioadă: 1) Digitalizarea și 2) Zona de mediu. Una dintre direcțiile în care România poate fi competitivă este cea de digitalizare. Comunitățile SMART sunt una dintre aceste direcții în care România poate fi competitivă, atât în ceea ce privește dezvoltarea orașelor, cât și a comunităților Smart Villages.
Imbold pentru România
Adresându-se tuturor autorităților locale și tuturor persoanelor responsabile de viitorul și dezvoltarea României, europarlamentarul Victor Negrescu transmite: „Trebuie să fim curajoși în ceea ce înseamnă implementarea și dezvoltarea noilor tehnologii. Sunt multe comunități din țară care au introdus astfel de noi instrumente. Toate comunitățile trebuie să se modernizeze, modernizându-și activitatea modernizează comunitățile lor.”
Răspunsuri