Programul Electric-Up publicat în Monitorul Oficial: 100.000 Euro pentru HORECA, cu avans 30%
Ordonanța de urgență 159/2020, prin care se instituie programul Electric-Up, a fost publicată marți seara în Monitorul Oficial, cu unele modificări la acordarea ajutoarelor de câte 100.000 Euro pentru pensiuni, hoteluri și alte firme HoReCa, să-și monteze panouri solare și stații de alimentare a automobilelor electrice.
În forma publicată oficial, avansul care poate fi acordat beneficiarilor este de 30% din valoarea cheltuielilor eligibile, în scădere de la 50%, cât prevedea proiectul de ordonanță elaborat inițial de Ministerul Economiei. De asemenea, pentru a putea primi avans, beneficiarul va avea nevoie de scrisoare de garanție de la o bancă.
În fine, pentru a putea fi operaționalizat programul Electric-Up, este nevoie ca ministrul Economiei să publice schema de ajutor de minimis și ghidul de finanțare, în termen de 30 de zile.
Prin schema de ajutor de minimis Electric Up se vor putea acorda fonduri nerambursabile de câte 100.000 de euro pe beneficiar, finanțare 100% nerambursabilă pentru cheltuielile eligibile. Beneficiarii realizează investiția, după care statul le va deconta cheltuielile eligibile în limta a 100.000 de euro.
Bugetul programului, în primul ciclu de finanțare, va fi de 476 milioane lei (circa 100 milioane euro), care ar ajunge pentru aproximativ 1000 de firme beneficiare.
Ajutorul se va acorda „întreprinderilor mici și mijlocii (…), precum și beneficiarilor operatori economici care activează în domeniul HoReCa”.
Pentru a putea accesa programul, solicitanții eligibili vor depune cerere de finanțare și proiect de investiții la Ministerul Economiei, detaliile acestei proceduri urmând să fie stabilite prin ghidul de finanțare.
Ce vor putea face IMM-urile HoReCa:
- instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată cuprinsă între 27 kWp – 100 kWp necesară consumului propriu şi livrarea surplusului în Sistemul Energetic Național,
- instalarea staţiilor de reîncărcare de 22 KW pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in.
Avantajele montării panourilor solare sunt evidente, pentru economii la factura de curent. De asemenea, pensiunile care vor avea stații de încărcare a mașinilor electrice vor intra în atenția turiștilor care dețin astfel de vehicule.
Sursa: Startup Cafe
Răspunsuri