Roboții 5G ajută China în lupta împotriva coronavirus

Roboții 5G de patrulare sunt utilizați pentru a monitoriza purtarea măștilor și temperatura corpului în locuri publice, în timp ce un nou prototip de robot inteligent va fi folosit pentru a dezinfecta spitale. 

China folosește roboții 5G de patrulare în locuri publice, în lupta împotriva coronavirus. 

Roboții au fost dezvoltați de compania Gosuncn Robot din  Guangzhou și folosesc tehnologie hardware Internet of Things și software de la Advantech. Până acum, roboții au fost instalați în aeroporturi și mall-uri în orașe precum Guangzhou, Shanghai, Xi’an și Guiyang. 

Sursa: https://www.smartcitiesworld.net/news/news/how-5g-powered-robots-are-helping-china-fight-coronavirus-5154

Între timp, roboții inteligenți de dezinfectare dezvoltați în doar o săptămână, totul de la concept la prototip, de către Siemens și Aucma, vor fi folosiți foarte curând în câteva dintre spitalele din China.

Roboți de patrulare

După izbucnirea epidemiei de Covid-19, compania Gosuncn Robot din Guangzhou, care furnizează produse și servicii IoT pentru orașe inteligente și-a dotat robotul 5G de patrulare cu noi funcții, astfel încât să asiste polițiștii din „prima linie” în desfășurarea inspecțiilor pentru prevenirea îmbolnăvirii. 

Deoarece măsurarea manuală a temperaturii corpului expune personalul din domeniul medical la riscuri de sănătate, acești roboți sunt echipați cu cinci camere video cu rezoluție mare și termometre cu infraroșu capabile să scaneze temperatura a 10 oameni simultan, pe o rază de 5 metri. 

Sursa: https://www.smartcitiesworld.net/news/news/how-5g-powered-robots-are-helping-china-fight-coronavirus-5154

Dacă este detectată lipsa măștii de protecție sau o temperatura ridicată, roboții trimit alerte către autoritățile responsabile. Toate datele pot fi transmise către un centru de control, care facilitează răspunsul la situații de urgență în timp real. De asemenea, chiar dacă acești roboți sunt mașinării autonome, ei pot fi controlați de la distanță, economisind forță de muncă prin reducerea responsabilităților de patrulare și prevenind astfel infecția încrucișată. 

 

Roboții 5G de patrulare ai companiei Gosuncn integrează IoT, inteligență artificială, sisteme cloud și tehnologii big data pentru gestionarea senzorilor de mediu, a procesului dinamic de luare a deciziilor și controlul autonom al mișcării, precum și senzorii comportamentali și de interacțiune.

Pentru a permite o astfel de tehnologie avansată, roboții 5G de patrulare sunt alimentați de un computer performant de nivel industrial (MIC-770), dezvoltat de Advantech.

Pentru a face față 24/7 operațiunilor în condiții extreme, șasiul robust și protecția termică din aluminiu ale MIC-770, protejează împotriva vibrațiilor și șocului.

Roboți de dezinfectare

Siemens și Aucma au început să dezvolte roboți inteligenți de dezinfectare în luna Februarie 2020. Proiectul a fost inițiat de Yu Qi, directorul grupului de cercetare pentru automatizarea manufacturii avansate din Qingdao (Siemens China), care a spus că o știre i-a captat atenția, constatând că roboții de dezinfectare sunt o nevoie urgentă în multe spitale. El a obținut rapid sprijin de la conducerea companiei și de la colegi pentru a crea un nou tip de robot inteligent cu funcții de dezinfectare. 

Sursa: https://www.businessinsider.com/see-chinese-robots-fighting-the-coronavirus-in-photos-2020-3#workers-on-scooters-control-the-robot-3

Cei mai mulți dintre roboții de dezinfectare disponibili pe piață sunt hibrizi, funcționând pe bază de petrol și electricitate. Alimentarea la fața locului a roboților nu este nici adecvată, nici convenabilă, așa că echipa a decis să dezvolte roboți alimentați exclusiv electric pentru a servi cât mai bine nevoilor din zonele afectate.

Un articol de pe website-ul Siemens explică faptul că, printre provocările cu care s-a confruntat echipa de dezvoltare s-a numărat maximizarea impactului sterilizării cu consum scăzut de dezinfectant și realizarea unei acoperiri de 360 de grade, chiar și în zonele restrictive.

Alimentat de o baterie cu lithium, un robot cu două pistoale mistoriser poate dezinfecta între 20.000 și 36.000 de metri pătrați într-o oră. O platformă cu cameră omnidirecțională care stă deasupra transmite imagini și informații în timp real, împreună cu un algoritm de vizualizare inteligent, care permite operatorului să localizeze de la distanță zonele afectate și să prevină răspândirea bolii infecțioase la costuri reduse. 

Pentru a face ca roboții să funcționeze ușor pe diferite suprafețe, echipa a folosit un „șasiu omidă” în loc de roți, pentru a le îmbunătăți capacitatea de a trece peste obstacole și de a urca pantele.

Realizând descoperiri inovatoare atât în ceea ce privește design-ul structural, cât și sistemele autonome de control, echipa a depus deja două cereri de brevetare națională. Noii roboți de dezinfectare dezvoltați sunt pregătiți de lansare și vor fi în curând distribuiți în spitalele afectate.

De asemenea, mai mulți roboți vor fi trimiși în școli, birouri, fabrici și alte locuri publice, pentru a sprijini reluarea activității și a producției. 

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *