Sibiu Smart City prezintă propria viziune de dezvoltare a comunității

Sibiu Smart City prezintă propria viziune de dezvoltare a comunității

Sibiu Smart City face primii pași în această călătorie a orașului

Sibiu Smart City este strategia care va transforma municipiul Sibiu într-o comunitate inteligentă care funcționează în cel mai efcient mod, datorită tehnologiilor inovative care vor fi implementate în diferitele sectoare al administrației.

Farmecul Sibiului este dat mai ales de oameni, și nu doar de istoria fascinantă sau de specificul arhitectural. Este totodată și primul oraș din România care a organizat un simpozion pe tema Smart Grid, iar acest lucru se întâmpla încă din 2010 și i se datorează Dr. Stelian Gal.

Transelectrica realizează o investitie de circa 5 milioane de lei, din fonduri proprii, în Centrul de Excelență în Energetică – primul de acest tip din Romania, în care se vor putea realiza pregătiri practice în ceea ce priveşte lucrul sub tensiune.Tot la Sibiu apare în premieră jocul interactiv deschis tuturor.

La Sibiu plătești contactless în toate mijloacele de transport Tursib. Din luna februarie 2018, Sibiul este orașul din România în care călătoriile se pot plăti în mijloacele de transport public cu carduri contactless Mastercard și Visa, emise oriunde în lume, în baza unei soluții implementate de BCR și Global Payments, în colaborare cu Telekom România.

Soluția de plată cu carduri contactless este disponibilă în toate mijloacele de transport ale societății de transport local . Sistemul de plată contactless din mijloacele de transport Tursib este extrem de simplu: călătorii trebuie să apropie cardul bancar contactless de validatoarele din autobuze, după care vor primi imediat înștiințarea de realizare a tranzacției. Validatorul va elibera apoi o dovadă de plată, pe care utilizatorul trebuie să o păstreze până la coborârea din mijlocul de transport. Soluția aparține inițiativei Sibiu Smart City.

Călătoria achitată contactless în autobuz nu este comisionată și are același tarif al călătoriei perceput și prin alte metode de plată deja existente în Sibiu – 2 lei/călătoria.

Primăria Sibiu inițiază programul de bugetare participativă  ca parte a inițiativei Sibiu Smart City. Primăria Municipiului Sibiu continuă să deschidă administrarea orașului către comunitate, dorind să adapteze politicile publice la nevoile și așteptările sibienilor.

În acest sens instituția pregătește un program de bugetare participativă pentru anul 2019. “Bugetarea participativă este un program prin care invit sibienii să se implice în administrarea orașului. Concret, pot propune proiecte care să îmbunătățească condițiile de locuit în cartierul lor sau în oraș. Primăria le va analiza, va decide dacă se pot implementa legal și faptic și va finanța din bugetul local, în funcție de fondurile disponibile, proiectele care întrunesc cel mai mare număr de voturi din partea sibienilor” – doamna Astrid Cora Fodor, primarul municipiului Sibiu.

Pentru a pregăti programul de bugetare participativă în mod profesionist, Primăria Sibiu a contractat serviciile unei firme specializate pentru a furniza programul informatic pentru depunerea proiectelor și votul online. Primăria Sibiu a găzduit hackathon-ului City Sense 1.0 Primăria Sibiu a găzduit hackathon-ului City Sense 1.0, un eveniment organizat de Fundația Comunitară Sibiu, în parteneriat cu Wenglor.

O mână de ingineri, programatori, urbaniști, pasionați de tehnologie sau pur și simplu cetățeni interesați de calitatea vieții în Sibiu, precum și reprezentanți ai Primăriei Municipiului Sibiu au căutat împreună soluții ce pot pune Sibiul pe harta Smart Cities. Scopul evenimentului a fost acela de găsi soluții de tip Smart City pentru problemele orașului care pot fi analizate și rezolvate prin tehnologie.

În urma jurizării, proiectul declarat câștigător a fost Play Arena, un proiect prin care o zonă a orașului va fi dinamizată prin lumini dinamice interactive. Tinerii câștigători vor primi din partea companiei Wenglor fondurile necesare pentru implementarea proiectului, respectiv câteva mii de euro.

Noi am vrut să vedem proiecte cu o finalitate pentru societate, ideea fiind să treacă de la stadiul de proiect și s-o vedem pusă în practică. Împreună cu Primăria Sibiu și CitySense ne-am dorit să îmbunătățim condițiile de viață din Sibiu, care oricum sunt de calitate. Eu mă bucur să văd că această ediție a fost un succes și compania Wenglor va susține în continuare astfel de proiecte care ajută la schimbarea în bine a vieții în Sibiu”, a declarat pentru Turnul Sfatului, Herbert Oprea, directorul companiei Wenglor Sibiu.

Play Arena are o abordare non-conformistă, chiar jovială. Mai exact, constă într-o serie de jocuri urbane pe bază de lumini, sub formă de instalații stradale interactive cu care se poate juca orice trecător.

Sibienii se vor putea antrena în adevărate competiții, care măsoară rapiditatea, dibăcia sau chiar inteligența jucătorilor. “Astfel de evenimente provoacă mintea tinerilor sibieni, iar rezultatele sunt extraordinare. Mi-au plăcut toate proiectele pentru că sunt inedite și inovatoare, iar atmosfera a fost una deosebită. De aceea încurajez astfel de evenimente și deschid sediul Primăriei ca spațiu de desfășurare pentru acestea. Felicitări participanților și organizatorilor hackathon-ului City Sense”, a declarat și Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.

Din discuțiile preliminare, se pare că primul joc urban al Sibiului ar putea fi implementat pe o parte spațiul aflat în vecinătatea fostei Case de Cultură a Sindicatelor. Membrii echipei câștigătoare, Play Arena, sunt: Mircea Gherman, Alina Porumb, Laura Dragomir, Andrei Pastiu, Eugen Rosenfeld, Mihai Radulescu, Radu Iamandi și Stanislav Sava. Toți sunt pasionați de tehnologie, de arhitectură și de ONG-uri. Majoritatea lucrează la companii din Sibiu. Nu în ultimul rând, reprezentanții Fundației Comunitară Sibiu spun că evenimentul a fost un succes și merită reluat.

Nu trebuie uitat faptul că, în timp ce alte orașe nu aveau o comunitate foarte bine conturată, Sibiul organiza în urmă cu mulți ani, evenimente dedicate conceptului smart city.

Puțini știu că la Sibiu s-a întâmplat un eveniment important din istoria tehnică a României. Aici a fost pusă în funcție, acum mai bine de un secol, prima linie electrică de transport al energiei electrice, care lega hidrocentrala de la Sadu I de comuna Sadu și mai apoi de orașul Cisnădie. Sibiul a fost în decursul istoriei tehnice- românești un promotor al noutăților în energetică și iată că peste mai bine de un secol, tot aici se pun bazele unei noi înnoiri, de substanță, a rețelelor electrice.

Într-un interviu cu Dr. Stelian GAL – Președinte Centrul Roman al Energiei – CRE, realizat de ziarul “BURSA” – 24 Octombrie 2012, acesta definea “Un oraș energetic inteligent ca un element al „rețelei electrice inteligente”, iar definiția acestuia o putem enunța astfel: este un oraș care folosește “informația” din tot ceea ce-l înconjoară pentru a oferi servicii comunitare la standarde superioare spre beneficiul tuturor locuitorilor săi”. În 17 noiembrie 2017, Compania Națională de Transport al Energiei Electrice-Transelectrica a inaugurat la Sibiu lucrările de construcție a Centrului de Excelență în Energetică „Stelian Gal”.

Centrul de Excelență în Energetică Stelian Gal, inaugurat lângă Stația de 400 kV Sibiu Sud, primul de acest tip din România, este destinat cercetărilor si pregătirii practice a tehnologiilor privitoare la lucrul sub tensiune și va fi construit în memoria fostului director general al societății, Stelian Alexandru Gal, decedat în luna ianuarie 2017. Va fi primul centru de acest tip din România în care se vor putea realiza pregătiri practice în domeniul lucrului sub tensiune. Inițiativa înfiinţării acestui centru de pregătire şi de formare profesională pentru angajații din energetica românească i-a aparținut, în 2008, lui Stelian Gal, fost director general al CNTEE Transelectrica în două mandate: 2007 – 2009 și 2012 – 2013.

În timpul mandatului său de director general, în anul 2006, Transelectrica a fost prima companie cu capital majoritar de stat listată la Bursa de Valori București. Stelian Alexandru Gal a fost autorul a peste 40 de lucrări ştiinţifice, a numeroase cărți în domeniul electroenergetic şi a două brevete de invenție: „Protecție de rezervă independentă“ şi „Protecție de distanță digitală“.

A inițiat mai multe proiecte energetice printre care organizarea la Sibiu a primului simpozion Smart Grid din Romania (2010); organizarea Muzeului Energetic de la hidrocentrala Sadu 1 (1986);

Programul Sibiu Smart City; înlocuirea conductoarelor existente în rețeaua de transport al energiei electrice cu conductoare cu mare capacitate de transport, 2010; organizarea în premieră în România a Conferinței Internaționale de Lucru Sub Tensiune Icolim, 2004; organizarea Simpozionului Internațional de Lucru Sub Tensiune, cu prima ediție la Sibiu în 1999.

Stelian Gal a deținut importante poziții în cadrul organismelor naționale şi internaționale: membru în Board-ul ENTSO-E, președinte al Asociației pentru Lucrul sub Tensiune din România (ALSTR), vicepreședinte al Societății Inginerilor Energeticieni din România (SIER), membru CIGRE Romanian Committee – B2 „Overhead Electric Lines“, membru al Asociației Inter- naționale pentru Lucrul sub Tensiune (LWA), precum şi președinte al Centrului Român al Energiei (CRE).