SmartLab la Măgurele – Pentru generațiile viitoare
Am deschis SmartLab Măgurele cu un live făcut de roboți. Cei doi roboți, care vor fi material didactic pentru copii, s-au filmat reciproc și au filmat și audiența.
SmartLab Măgurele este cel mai avansat laborator didactic din țară și primul laborator inteligent din județul Ilfov. Elevii ilfoveni vor avea acces gratuit și vor putea lua contact cu realitatea virtuală, vor învăța să lucreze cu imprimante și scannere 3D, să programeze și să folosească roboți multifuncționali.
SmartLab este dotat cu 9 laptopuri şi 3 desktopuri cu softuri de design grafic incluse, o tablă interactivă, 15 perechi de ochelari VR, 2 roboţi educaţionali multifuncţionali, 2 scannere 3D, 5 imprimante 3D monocrome şi una multicoloră.
SmartLab Măgurele funcționează în clădirea Institutului de Fizică Atomică, din Măgurele și e deschis de luni până
vineri, între orele 9:00 şi 18:00. Accesul copiilor în laborator se va face pe bază de programare, la adresa de e-mail smartlab@ magurelesciencepark.ro, în grupe de câte 10, sub supravegherea unui profesor.
SmartLab Măgurele este un proiect derulat de Asociaţia Măgurele Science Park (fondată de Consiliul Județean Ilfov, Primăria Măgurele și Institutul pentru Fizică Nucleară Horia Hulubei), cu sprijinul Asociaţiei INACO – Iniţiativa pentru Competitivitate.
“Este important ca acest proiect pilot, care face școala mai atractivă, mai inspirațională și mai pasionantă pentru
copii, să devină un proiect național de modernizare a școlilor din România, cu un curriculum inovativ, adaptat la nevoile generațiilor actuale și viitoare. Am avut discuții cu Ministerul Educației pentru introducerea educației digitale și a Smart Lab 4.0 în școli, cu inspectoratele școlare și autoritățile publice în acest sens. Fondurile europene ar putea fi o sursă de finanțare viabilă. Deși mi s-a cam atrofiat speranța că schimbarea mai poate veni de sus în jos, nu vom renunța la dialogul cu autoritățile publice centrale pe care continuăm să le chemăm să se implice. Ceea ce rămâne cert este că schimbarea vine acum de
jos în sus, prin activarea comunităților locale și a spiritului civic. Următorul pas va fi foarte probabil la Măgurele, unde suntem avansati în discuțiile locale cu privire la oportunitatea creării unui Centru Educațional Multifuncțional Smart Lab 4.0. Suntem, așadar, pozitivi și hiperactivi.
Ne dorim să multiplicăm acest Smart Lab 4.0 în cât mai multe comunități locale și unități de învățământ din țară”, a declarat Andreea Paul, președintele comunității de profesioniști INACO.