Standarde Smart City

Motor de cautare ISO-uri Smart City – scrie termenul căutat și apasă enter

Asociația Română pentru Smart City împreună cu Organismul Naţional de Standardizare – ASRO au semnat în anul 2018 acordul de colaborare privind elaborarea, publicarea și adoptarea la nivel național a Standardelor Internaționale privind dezvoltarea sustenabilă și durabilă a comunităților și orașelor inteligente.
În acest sens, ca principală autoritate a Industiei Smart City, Asociația Română pentru Smart City confirmă eforturile constante depuse privind armonizarea și îmbunătățirea legislației naționale.

Provocările cu care se confruntă orașele și cu care vor continua să se confrunte în viitor sunt complexe și multisectoriale. Acestea sunt, de asemenea, foarte specifice – nu există două orașe asemănătoare.

Standardele ISO reprezintă consensul internațional privind cele mai bune practici într-o gamă largă de domenii care contribuie la îmbunătățirea funcționării unui oraș și la îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare durabilă ale Națiunilor Unite pentru a pune capăt sărăciei, a proteja planeta și a asigura prosperitatea pentru toți.
Transportul public, alimentarea cu apă potabilă, salubritatea, energia și securitatea sunt doar câteva dintre punctele esențiale ale unui oraș care vor fi afectate de urbanizarea aflată în continuă creștere.
ISO 37101, care stabilește cerințele de bază pentru dezvoltarea durabilă a comunităților, ajută orașele să își stabilească obiectivele de dezvoltare durabilă și să pună în aplicare o strategie pentru îndeplinirea acestora. ISO 37101 este susținut de alte standarde, precum:
      • ISO 37100, Sustainable cities and communities – Vocabulary (și versiune română – SR ISO 37100 Orașe și comunități durabile. Vocabular;
      • ISO 37105, Sustainable cities and communities – Descriptive framework for cities and communities;
      • ISO 37120, Sustainable cities and communities – Indicators for city services and quality of life.

ISO 26000, Guidance on social responsability, ajută organizațiile să acționeze într-un mod responsabil din punct de vedere social, contribuind astfel la sănătatea și bunăstarea societății (și versiune română – SR ISO 26000, Linii directoare privind responsabilitatea socială).

ISO 17742, Energy efficiency and saving calculation for countries regions and cities, oferă metode pentru calcularea economiilor de energie, luând în considerare utilizatorii finali de energie, cum ar fi gospodăriile, industria, serviciile, agricultura și transporturile.

Alte standarde relevante includ seria ISO 52000, care conține o metodă cuprinzătoare de evaluare a performanței energetice a clădirilor, ISO 50001, un instrument strategic care ajută organizațiile să își stabilească, implementeze, mențină și îmbunătățească un sistem de management al energiei și ISO 50006 privind indicatorii de performanță energetică.

ISO 39001, Road traffic safety (RTS) management systems – Requirments with guidance for use, specifică cerințele pentru un sistem de management de siguranță al traficului rutier pentru a permite unei organizații care interacționează cu sistemul de trafic rutier să reducă decesele și rănirile grave datorate accidentelor din traficul rutier pe care aceasta le poate influența (și versiune română – SR ISO 39001, Sisteme de management ale siguranței traficului rutier (RTS). Cerințe și recomandări de bune practici).

ISO 39002, Road traffic safety – Good practices for implementing commuting safety management, stabilește liniile directoare pe care organizațiile le pot utiliza pentru a își proteja personalul de accidentele rutiere atunci când călătoresc la locul de muncă și de la locul de muncă.

ISO 46001, Water efficiency management systems – Requirments with guidance for use, ajută organizațiile să fie mai eficiente din punctul de vedere al utilizării apei, oferind metode și instrumente pentru evaluarea și contabilizarea consumului de apă, precum și modalități de identificare și punere în aplicare a măsurilor de optimizare a utilizării apei.

ISO 24510, Activities relating to drinking water and wastewater services – Guidelines for the assessment and for the improvement of the service to user, stabilește elementele serviciilor de apă potabilă și de canalizare care prezintă relevanță și interes pentru consumatori și oferă îndrumări cu privire la modul în care se pot identifica nevoile și așteptările consumatorilor și la modul de evaluare a gradului în care acestea sunt satisfăcute (și versiune română – SR ISO 24510, Activități referitoare la serviciile de apa potabilă și de canalizare. Îndrumări pentru evaluarea și îmbunătățirea serviciilor furnizate consumatorilor).

Alte standarde utile de apa includ ISO 24536 (managementul apei pluviale în zonele urbane), seria ISO 24516 (managementul activelor sistemelor de alimentare cu apă și de epurare a apelor uzate) și ISO 24518 (managementul crizelor în serviciile de publice de alimentare cu apă).
ISO/IEC 27001 (cu versiune română) și ISO/IEC 27002 (cu versiune română) pentru sistemele de management al securității informațiilor ajută organizațiile să abordeze problemele de securitate și confidențialitate, în timp ce ISO/IEC 38500 (cu versiune română) privind guvernanța tehnologiei informației pentru organizații furnizează principii directoare membrilor organismelor de guvernanță ale organizațiilor pentru utilizarea eficace, eficientă și acceptabilă a tehnologiei informației în cadrul organizațiilor lor.

Alte standarde utile în domeniu includ:
ISO/IEC TR1 27550, Information technology – Security techniques – Privacy engineering for system life cycle processes;
ISO/IEC 21972, Information technology – Upper level ontology for smart city indicators;
ISO/IEC 30182, Smart city concept model – Guidance for establishing a model for data interoperability.
ISO/TS 37151, Smart community infrastructures – Principles and requirments for performance metrics descrie 14 categorii de nevoi comunitare pentru măsurarea performanței infrastructurilor comunitare inteligente.
ISO/TR 37152 , Smart community infrastructures – Common framework for development and operation, subliniază conceptul de bază al unui cadru comun pentru dezvoltarea și funcționarea infrastructurilor comunitare inteligente.
ISO 22313, Security and resilience – Business continuity management systems – Guidance on the use of 22301 a fost conceput pentru a sprijini viabilitatea și productivitatea unei organizații în perioade de criză. (și versiune română – SR EN ISO Securitate și reziliență. Sisteme de management al continuității activității. Linii directoare pentru utilizarea standardului ISO 22301).

Logo ASRO new - ASRO