Interviu Tatian Diaconu, Immochan: România la 1 decembrie 2017 sau razboiul de 30 de ani?

Tatian Diaconu, Immochan

Interviu Tatian Diaconu, Immochan: România la 1 decembrie 2017 sau razboiul de 30 de ani?

Tatian Diaconu, ce poti sa-i doresti Romaniei la ceas aniversar? Ce poti sa-ti doresti pentru tara ta in acea zi din an cand Romania este imbracata in haine de sarbatoare? Ce poti sa doresti copiilor tai in viitor, incercand sa-i faci sa cunoasca si sa respecte trecutul?

Plecand de la credinta ( argumentata) ca aceasta tara are tot ce ii trebuie pentru a fi un model de dezvoltare economica si sociala si de la realitatea care se ambitioneaza sa ne dovedeasca contrariul, imi doresc pace, pace pentru Romania!

Imi doresc sa oprim razboiul fratricid care ne dezbina de 28 de ani, care ne opune romani impotriva romanilor, care ne expune romani impotriva tuturor si care ne macina din interior ca un putregai.
Romania este in razboi! Daca numarul pierderilor Romaniei cumulate in cele doua razboaie mondiale este estimat undeva intre 1 milion si 1,2 milioane de persoane, in acest razboi modern efectele sunt devastatoare: 4 milioane de persoane!
Romania a pierdut in ultimii 28 de ani 4 milioane de persoane, apte de munca, tinere, marea lor majoritate cu un nivel ridicat de educatie! Nu cred ca Romania a pierdut cumulat in toate bataliile ultimilor 2000 de ani cat in ultimii 28!
Aceste pierderi sunt consecinta multiplelor batalii, batalii din care am iesit mai mereu sifonati!

Batalia impotriva coruptiei

Da, coruptia este un flagel care impiedica dezvoltarea unei tari. Nu vreau sa ascut polemica pe aceasta tema, cred insa ca aceasta problema care tine de insasi programarea genetica a fiintei umane ( instinctul de supravietuire pervertit in “crearea unui avantaj”) trebuie tratata sistemic. Coruptia nu este apanajul exclusiv al romanilor si Romaniei. Diferenta dintre noi si altii nu o face calitatea materialului uman ( romanii nu sunt o natie de hoti) ci calitatea sistemului global care incadreaza fiinta umana ca factor de risc. Astfel, un sistem functional diminueaza acest flagel pana intr-o zona in care devine non toxic pentru interesul general. Si desi par romantic, Romania este pe acest drum al intaririi statului de drept! Romanii au nevoie sa isi decida acest moment zero in care tara nu se mai imparte in “infractori” si “imaculati”. Romania are nevoie de romani dornici sa isi construiasca viitorul, invatand din trecut. Da, este nevoie de curaj, curajul de a accepta ca trecutul este uneori injust.

Batalia pentru educatie

Mai grav decat coruptia si efectele ei consider a fi aceasta lipsa de viziune in educatie. O natie fara educatie este o natie ingenuncheata pentru cateva generati! Nu cred in teoria conspiratiei, cred insa ca lipsa competentelor si absenta unor lideri afirmati in prim planul vietii politice, culturale si chiar economice a permis iesirea la rampa a unor personalitati contestabile care au decis in numele majoritatii. Efectele in educatie incep sa se vada si se vor accelera. Batalia aceasta nu este niciodata pierduta, cu exceptia sinuciderii permanente si repetate! Batalia educatiei este mereu o chestiune de vointa nationala, de investitie in timp si oameni! Da, educatia este o chestiune de curaj, curajul sa fii generos in efort si sa nu beneficiezi de recompensa efortului tau, caci rezultatele le vor culege peste 2 generatii! Curaj Romania!

Batalia pentru sanatate

Imaginea care ma urmareste de fiecare data cand sunt intr-o tara straina si privesc un canal de stiri al tarii respective este aceea a oamenilor fara dinti care apar mai mereu in interviurile canalelor de stiri din Romania. Este in mod sigur partea vizibila a iceberg-ului, suferinta este profunda si efectele devastatoare, mai mult decat o carie marunta! Pentru mine insa este un dublu semnal! Igiena tine de educatie! Sanatatea tine de educatie! In mod evident si sanatatea este o batalie ce poate fi mereu castigata! Ea necesita curaj, curajul de a investi in spitale si personal medical, curajul de a privi in ochi fiecare pacient cu constiinta impacata!

Batalia “public versus privat”

Nu am lucrat in mediul public si poate romantismul ma tradeaza din nou! Am prieteni, rude, cunosc povesti si legende! Sunt probleme in mediul public, sunt probleme in mediul privat! Cred insa cu tarie ca acolo unde increderea ia locul neincrederii si unitatea ucide dezbinarea, oamenii sfintesc locul! Ne trebuie curaj, curajul de a fi performanti, caci capacitate avem! Ne trebuie acel minim curaj in care sa acceptam ca un calculator trebuie sa inlocuiasca 20 de oameni iar acesti 20 de oameni sa isi elibereze creativitatea ca sursa de progres! In mod evident ne trebuie curajul de a pierde 20 de voturi dintr-o masinarie perversa care nu produce beneficii ci victime in razboiul Romaniei!

Batalia “antreprenori versus corporatisti”

Unii isi asuma riscuri, fara garantia succesului, ipotecandu-si casele dar ipotecand mai mereu timpul, familia, prietenii si sanatatea! Ceilalti sunt “garantati” de un salariu la sfarsitul lunii, insuficient mai mereu dar ipotecand la randul lor mai mereu timpul, familia, prietenii sau sanatatea. Care ar fi deci diferenta? Nu contest nici riscurile antreprenoriale si nici motivarea si implicatia de tip “corporatist”! Cunosc ambele “tabere”. De fapt cunosc multi romani care din pasiune si dorinta de a face lucruri, reusesc performante uimitoare in domenii variate! Sunt antreprenori, corporatisti, functionari, reprezentanti ai unor asociatii, oameni de cultura! Sunt oameni cu curaj, curajul de a nu sta cu mana intinsa si cu sufletul pustiit de griji. Sunt oamenii care nu zic, sunt cei care fac! Sunt cei care zilnic scriu cate o pagina din armistitiul Romaniei!

La multi ani Romania! Iti doresc pace! Iti doresc sa se intoarca acasa cei plecati si impreuna sa avem curaj si incredere!

Tatian Diaconu este CEO Immochan România, care este parte din grupul francez Mulliez (mai deţin reţelele Auchan, Decathlon, Leroy Merlin) care a construit mall-ul Coresi din Braşov.

Autor: Tatian Diaconu

sursa: zf.ro