Telemedicina în lupta cu noul virus COVID – 19 (coronavirus)

Internetul Lucrurilor Medicale ajunge la populația greu accesibilă

Internet of  Things (IoT) ajută infrastructura orașelor smart să se conecteze și să interacționeze cu oamenii, astfel încât să îmbunătățească viața în mediul urban. Un fenomen asemănător aplicabil industriei medicale se numește Internetul Lucrurilor Medicale (IoMT). 

Mai exact, IoMT este o infrastructură conectată de aplicații soft, dispozitive medicale și echipamente și sisteme și servicii de sănătate. Senzori smart, dispozitive portabile și alte dispozitive medicale conectate prin intermediul Internetului pavează drumul către noi posibilități în industria medicală. Dispozitivele care formează IoMT au capacitatea de a genera, aduna, interpreta și transmite date medicale și de a se conecta la rețele medicale oferite de furnizor. Prin urmare, capabilitatea tehnologiei avansează rapid de la spitale la locații îndepărtate. Din punct de vedere statistic, aproape 161 de milioane de dispozitive IoMT se estimează că vor fi expediate în lume pentru instalare în anul 2020.

Vezi aici care este impactul COVID-19 asupra orașelor inteligente

Modul în care IoMT are impact asupra industriei medicale este discutat în cele ce urmează.

Importanța IoMT în 3 arii

La nivel global, există multe țări care se confruntă cu un deficit de cadre medicale. Ca urmare, acest lucru afectează spitalele și în cele din urmă persoanele care apelează la servicii medicale. 

Un raport nou al Siemens Financial Services (SFS) arată că transformarea digitală se adresează acestei probleme prin crearea de „spitale smart” care se conectează la „sisteme de sănătate smart”. În mod semnificativ, ceea ce completează „golul” este „Internetul Lucrurilor Medicale”. Experți ai departamentelor medicale, asociații medicale și organizații specializate în îngrijirea acută identifică importanța IoMT în industria medicală.

Noi cercetări arată că investiția în spitale smart este una dintre cele 3 arii de priorități ale transformării digitale în sistemul de sănătate al UK. Celelalte două arii ale digitalizării includ accesul de la distanță și telemedicina.

De exemplu, monitorizarea digitalizată asigură disponibilitatea echipamentului și tehnologiei corespunzătoare la locul potrivit atunci când este cerut. Datele digitale colectate de dispozitivele IoMT oferă semnale de alarmă cu privire la anumite probleme înainte ca acestea să apară. Acest lucru este cunoscut drept întreținere preventivă, care încurajează ideea că prevenția este mai bună decât tratamentul. Așadar, prin IoMT, s-a constatat că rezultatele clinice s-au îmbunătățit datorită spitalelor smart, fiind înregistrate rate mai mici ale reinternărilor pacienților. Mai mult decât atât, integrarea 5G și a Blockchain în îngrijirea medicală smart contribuie la augmentarea  beneficiilor. 

1. Monitorizarea Pacienților în Locații Îndepărtate

Managementul Sănătății Persoanelor Vârstnice

La nivelul populației globale, se prezice că până în 2050, vor fi 2 miliarde de oameni cu vârsta peste 60 de ani. Din aceștia, 21% vor aparține grupului persoanelor cu vârste de peste 80 de ani. În Europa, de exemplu, 18% din populația actuală are peste 65 de ani. Iar acest număr va crește la 1 la 4 până în 2025. 

În ceea ce privește cercetarea, creșterea nivelului de îmbătrânire a populației va pune presiuni asupra industriei medicale. De aceea, o abordare complet nouă bazată pe măsuri preventive și educație este critică. Pe lângă aceasta, o concentrare crescută asupra bunăstării, traiului independent, și îngrijirea de rutină este importantă. Acest lucru este opus tratamentului imediat și celui care se focusează pe îngrijirea medicală superficială. Conform Age UK, o organizație caritabilă, promovarea unei vieți sănătoase și active va depinde de un leadership puternic comunitar pentru a îmbunătăți serviciile de îngrijire medicală. Acest fapt include accesul egal la servicii „prietenoase cu vârsta”, în care IoMT să aibă cea mai bună contribuție. 

2. Managementul Bolilor Cronice

IoMT facilitează managementul la distanță, care presupune mai puțină muncă intensă, este eficient din punct de vedere al costurilor și este personalizat astfel încât să întâlnească cerințele individuale ale pacienților. Tehnologia, împreună cu smartphone-urile, poate permite pacienților să trimită informații cu privire la starea lor de sănătate către doctori de oriunde. Acest lucru ajută la o mai bună monitorizare a sănătății pacientului și la prevenirea unor boli cronice. 

Un studiu efectuat de cercetătorii de la Cedars-Sinai Medical Centre și de la UCLA confirmă abilitatea activității senzorilor de monitorizare Fitbit. Aceștia sunt mai exacți în evaluarea pacienților care suferă de boală cardiacă ischemică, prin înregistrarea datelor cu privire la pulsul inimii și accelerometru. Acest lucru explică investiția în creștere în tehnologia monitorizării de la distanță a pacientului de către furnizorii de servicii medicale. 

3. Managementul Medicamentelor 

O altă aplicare potențială a IoMT se referă la managementul medicamentelor. Prin introducerea „pastilelor smart” care conțin senzori microscopici, datele pot fi transmise către dispozitivele conectate, odată ce acestea sunt înghițite.

Proteus Discover, o companie de medicină digitală, analizează capabilitățile pastilelor smart pentru a măsura eficacitatea tratamentelor medicamentoase în îmbunătățirea rezultatelor clinice. O altă companie, CorTemp folosește pastilele pentru a monitoriza starea de sănătatea internă a pacientului. Transmite date în mod wireless care pot fi critice în situații care amenință viața pacienților. Pastilele smart sunt un exemplu incredibil despre cum IoMT poate ajuta la decentralizarea îngrijirii în spitale. 

Mai degrabă prevenție decât tratament 

Dacă luăm în considerare potențialul dispozitivelor smart portabile, există o oportunitate mare de a reduce costurile și a încuraja prevenția în detrimentul conceptului de îngrijire bazat pe tratament. Studiile arată că dacă doar 5% dintre pacienții cu risc ridicat sunt monitorizați prin intermediul dispozitivelor atașate corpului, rezultatul s-ar concretiza în 4,3 milioane de euro salvați la 30.000 de internări. 

De exemplu, în Europa, în aprilie 2017, 4 din 10 pacienți internați în unitățile de urgență și accidente nu au fost examinați suficient de prompt. Anul precedent s-au înregistrat 15,722 de decese în spital sau la 30 de zile după externare. Motivul din spatele acestui lucru a fost un deficit de personal și monitorizarea inadecvată. 

Din fericire, tehnologia „wearable” poate fi exploatată astfel încât să servească acestei probleme. De exemplu, programul Nightingale, finațat de UE prin H2020, solicită industriei medicale să îmbunătățească siguranța pacientului. Face acest lucru prin dezvoltarea de sisteme care pot identifica cu exactitate pacienții cu risc ridicat. 

Un alt start-up din UK, Sentinel Biosensors Ltd, fabrică dispozitivele portabile care monitorizează pacienții la fiecare 120 de secunde. Dispozitivele folosesc IA pentru a analiza semne vitale și sfătuiesc furnizorii de servicii medicale asupra  diagnosticului și gestionării acestuia. 

Studiu de caz asupra monitorizării pacienților din zona rurală

Pentru sistemul de sănătate al St. Luke, o organizație non-profit din Kansas, US, pacienții din zona rurală sunt o prioritate. Organizația tratează pacienți care trăiesc oriunde în Comitatul Gem din Idaho și în Estul Oregonului. 

Înainte de această activitate, organizația nu avea o modalitate eficientă de a oferi îngrijire consistentă rezidenților. De exemplu, de câte ori pe săptămână, un psiholog de la organizație conducea 2 ore pentru a se întâlni cu pacienții în una dintre clinicile lor rurale. Acest lucru îi lua toată ziua, iar dupa era nevoit să conducă înapoi spre casă. 

Recent, același doctor a înlocuit vizitele fizice cu telemedicina. Prin intermediul acesteia, el a putut să adauge încă 30 de programări pe lună. Krista Stadler, director al serviciilor de telemedicină în cadrul sistemului de sănătate St. Luke, știe lupta prin care comunitățile rurale se străduiesc să recruteze și să păstreze specialiști medicali. În prezent, organizația non-profit oferă îngrijire pacienților la clinici, spitale și acasa 24 din 7 – chiar dacă organizația se află la sute de kilometri depărtare. Specialiștii folosesc monitoare, camere video, recordere electronice de sănătate, căști și infrastructură virtuală video individuală pentru a oferi îngrijire medicală pacienților în locuri îndepărtate și în zonele rurale. 

Clinicienii din centrele virtuale de îngrijire medicală folosesc monitoare Samsung de 49 de inch și se loghează pe platforma soft de telemedicină. Ei selectează camera conform programului lor și camera din locul în care se află pacientul se aprinde. Medicul apare pe ecran. 

Folosind acest software, specialistul este capabil să o mute în orice direcție și poate să apropie cadrul pentru a vedea toate detaliile, inclusiv răni, pupile, erupții cutanate. Când e necesar, o asistentă pregătită este rugată să acționeze ca teleprezentator în camera pacientului pentru asistență amănunțită. În acest mod, sistemul St. Luke este capabil să ajungă la pacienți de la distanță – oferindu-le toate serviciile de îngrijire medicală. 

Astăzi, liderii orașelor smart se concentrează din ce în ce mai mult asupra calității vieții, a mediului și a salubrității vitale pentru sănătatea cetățenilor. Făcând acest lucru, o trecere de la tratament la prevenție poate fi fundamentală. Internetul Lucrurilor medicale va sta la baza acestui concept de îngrijire medicală. Este o chemare adresată liderilor urbani de a se angaja în această tehnologie emergentă, pentru a aborda criza de sănătate globală. 

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *