Timișoara Smart City – Solutiile Implementate

Timișoara Smart City - proiecte smart city implementate

Timișoara Smart City, în cadrul Seminarului Regional Pentru Un Viitor Sustenabil a fost promovarea Strategiei Timișoara Smart City

Timișoara este un centru industrial, comercial, medical, financiar și universitar important pentru România. Numele localității provine de la cel al râului Timiș, combinat cu substantivul maghiar vár, „cetate”, adică Cetatea Timișului. Situat pe râul Bega, orașul este considerat capitala oficială sau inima regiunii istorice Banat.

Din 1848 și până în 1860 a fost capitala oficială a Voivodinei sârbești și a Banatului timișan. Va reuși Timișoara Smart City să suprindă prin noutate, păstrându-și identitatea? Regăsiți mai jos proiectele aflate în stadii diferite de implementare în Timișoara, conform listei comunicate de Primăria Timișoara, prin Administrator Public, Robert Kristoff.

1. Smart Pillar – este un stâlp amplasat în centrul orasului, în parcarea Modex. Are mai multe facilități:

– Smart Lighting -iluminat LED care se poate controla de la distanță;

– afișaj digital;

– cameră de supraveghere 360° care se poate controla de la distanță;

– senzor de temperatură;

– senzor de vânt;

– senzor de presiune;

– senzor de zgomot;

– internet WiFi.

2. Strawberry Tree – este o bancă sub formă unui copac și pe crengile căruia sunt instalate panouri fotovoltaice, iar de-a lungul băncii sunt instalate încărcătoare pentru telefone, acestea fiind încărcate de la energia electrică generată de întregul sistem;

3. Traffic Management – cel mai performant sistem de monitorizare având semafoare noi în 44 de intersecții, 90 de intersecții modernizate, montarea de camere de supraveghere în 134 de intersecții, montarea a 230 de camere video în trafic, a șapte radare de viteză, a 13 radare de informare, a 13 panouri cu afișare numerică, precum și montarea unui număr de 37 de sisteme de detecție a trecerii pe roșu, a 17 panouri de afișare a mesajelor variabile și amenajarea unui centru de comandă pentru trafic și supraveghere video.

4. Smart Parking – instalarea a 77 de senzori în cea mai accesată parcare din Timișoara, prin care se poate observa online starea unui loc de parcare (ocupat sau liber) prin intermediul unei aplicații.

5. Iluminat intelligent – sistemul cuprinde 50 de lămpi din Parcul Copiilor care pot fi aprinse și stinse de la distanță. Se estimează reducerea consumului de energie electrică cu 35%.

6. Stații de încărcare pentru mașini electrice – Prima stație de încărcare pentru mașini electrice pe domeniul public, în care cetățenii pot încărca gratuit mașinile în parcarea Modex.

7. Soluție de comunicare cu cetățenii prin hotspoturile Wi-Fi în mijloace de transport în comun – 10 mijloace de transport în comun au fost dotate cu rețele Wi-Fi în care se oferă acces gratuit la internet iar pentru a se conecta cetățenii trebuie să răspundă la un chestionar online.

8. Wi-Fi gratuit în centrul orașului – proiect realizat în parteneriat cu Continental Timișoara și Orange România, prin care se oferă acces gratuit, nelimitat la internet în zona centrală a orașului, respectiv în Piața Victoriei, Piața Liberații și Piața Unirii.

9. Plata online a taxelor și impozitelor locale – platforma online prin care cetățenii pot plăti taxele și impozitele la Direcția Fiscală a Muncipiului Timișoara.

10. Depunerea online a cererilor pentru evenimente și proteste pe domeniul public – sistem online de depunere a cererilor pentru a primi aprobare pentru evenimente și proteste. Avizele sunt oferite tot online, prin e-mail, iar toate evenimentele aprobate vor apărea într-un calendar de evenimente.

11. Programare online pentru depunerea cererilor la Direcția de Evidență a Persoanelor – platforma online care permite programarea persoanelor într-un anumit interval de timp și dată, la Direcția de Evidență a Persoanelor.

12. Infrastructura LoRa WAN – prin care vor comunica aplicațiile și dispozitivele conectate la internet care acoperă 100% tot orașul.

13. Supraveghere video – sistem de supraveghere video și monitorizare în toată zona centrală.

14. Velo TM – rețea de bike sharing oferită gratuit de municipalitate.

15. GPS tracking pentru mijloacele de transport în comun – permite afișarea timpului estimativ atunci când vor ajunge aceste mijloace de transport în fiecare stație

16. Aplicație online transport în comun – permite vizualizarea estimativă a orei în care ajunge fiecare mijloc de transport în comun în stație.

17. Sistem de verificare titluri de călătorie prin carduri – cetățenii pot realiza abonamente prin intermediul unui card care se validează în mijloacele de transport în comun.