Viena Smart City poate fi un model de oraș pentru București

Viena Smart City poate fi un model de oraș pentru București Gabriela Firea

Prezentă la prima ediție a Premiilor Industriei Smart City, ce a avut loc la CCIR, în data de 12 octombrie, Primarul General al Capitalei, doamna Gabriela Firea, a ținut să sublinieze importanța unei strategii coerente în dezvoltarea urbană. Redăm cele mai importante mesaje transmise.

Doamna Firea consideră că modelul cel mai potrivit pentru București este modelul de management urban performant al Vienei. În săptămâna imediat următoare ceremoniei Smart City Industry Awards, aceasta a fost prezentă la Viena, la invitația oficială a primarului orașului. Cu aceeași ocazie Primarul General al Capitalei a anunțat câteva proiecte în premieră: un departament dedicat unei mai bune comunicări cu mediul de afaceri, aflat în subordinea Primăriei Generale a Municipiului București, un centru smart respectiv Dispeceratul pentru situații de urgență precum și mutarea activităților din centrul capitalei la Romexpo, prin încheierea unui parteneriat cu Romexpo.

Nu avem o capitală smart! Deocamdată!

Sunt de numai câteva luni Primarul General al Capitalei și mi-aș dori să vin în fața dumneavoastră astăzi să vă spun că suntem o capitală smart. Din păcate nu, deocamdată nu suntem o capitală smart, ne dorim să ajungem acolo, dar cred că lucrul cel mai important pentru un primar este să fie realist. Azi dimineață, oricine a fost în trafic a constatat că semafoarele nu mai mergeau de la ploaia de aseară, câteva pasaje erau blocate, câteva subsoluri de spitale inundate, grădinițe deasemenea, prin urmare nu putem să spunem că suntem smart.

Venim cu drag la conferințele care tratează cu seriozitate acest subiect, ne dorim să promovăm, data viitoare cel puțin când vom fi invitați sau la următoarea ediție să punctăm evoluții. Din păcate, în timp ce primarul ar putea să atragă fonduri sau să aibă activități mai importante, acesta trebuie să meargă personal la comadamentul pentru situații de urgență, să se implice personal, deși nu a fost potop, a fost doar o ploaie. Dar Primarul General a trebuit să lase totul baltă pentru a merge la comandamentul de urgență. Am totuși certitudinea că atunci când va fi o situație critică, avem oameni instruiți care să facă față.

Centru smart: Dispeceratul pentru situații de urgență

Alături de Secretarul de Stat Raed Arafat, de Prefectul Capitalei precum și de toți factorii responsabili, ne bucură să anunțăm inaugurarea în luna decembrie a unui centru smart:

Dispeceratul pentru Situații de Urgență. Este finalizat, este investiția Primăriei Capitalei, mai sunt câteva probleme de relaționare și comunicare între instituții, dar am nădejdea că împreună vom depăși și acest impas.

Managementul traficului și pistele pentru bicicliști În ceea ce privește managementul traficului, semaforizarea inteligentă, gestionarea deșeurilor, transportul în comun…

Așa cum știți, pregătim achiziția a 500 autobuze din care 30% să fie ecologice și mi-aș dori ca și dumneavoastră să ne sprijiniți să încercăm să explicăm bucureștenilor, precum și turiștilor care vin în capitală, să folosească mai des mijloacele de transport în comun.

Viena Smart City poate fi un model de oraș inteligent pentru București. Viena Smart City este unul dintre cele mai smart orașe europene.

Suntem conștienți că pentru acest deziderat trebuie să avem și mașini cu grad ridicat de civilizație și autobuze în care să îți fie drag, să îți facă plăcere să urci, și chiar dacă ai mașină, dar să nu o folosești în fiecare zi. Deasemenea, în cadrul celei mai recente ședințe de Consiliu General, la inițiativa Primarului General, s-a votat și PID-ul și sunt 46 de circuite de bicicliști, și cred că în perioada următoare în urma realizării studiilor de fezabilitate vom demara licitațiile, la care m-ar bucura să participe cât mai mulți antreprenori români și străini, să avem cât mai multe piste de bicicliști în capitală.

Evenimentele de pe Kisselef mutate la Romexpo.

Una dintre primele decizii pe care le-am luat, este drept o decizie controversată, dar pe care mi-o asum este deblocarea Soșelei Kisselef, și nu pentru că iubesc mai mult mașinile decât oamenii. Împreună cu domnul Președinte Mihai Daraban am stabilit semnarea unui protocol de parteneriat pentru ca multe dintre evenimentele care blocau centrul capitalei să se desfășoare la Romexpo. Cred că aceasta este o instituție care nu a fost pusă suficient în valoare. O ultimă precizare, a vorbit gazda noastră din această seară despre prototipuri și modele urbane. Din punctul meu de vedere, un model de management urban performant este orașul Viena, unde voi fi în vizită oficială la invitația primarului din Viena. Vreau să aduc modelul vienez la București, din toate punctele de vedere. Atât în ceea ce privește transportul, sănătatea,mediul, cultura, turismul și nu în ultimul rând mediul de afaceri.

PG își propune să repare relația cu antreprenorii

Există la inițiativa mea un nou departament în Primăria Capitalei, pe care vă invit să îl vizitați. Este vorba despre un departament pentru atragerea investițiilor și vreau să vă spun că deși sunt percepută ca senator social democrat în ultimele luni am primit aprecieri mai mult din partea dreaptă a eșicherului politic în ceea ce privește relația mea cu antreprenorii, deoarece am deblocat într-un timp foarte scurt mai multe proiecte de antreprenoriat care au lâncezit doi ani de zile.

Am descoperit plăți nefăcute la Primăria Generală a Capitalei și proiecte blocate. Am pus laolaltă echipe de management, consultanții și constructorii, deasemenea cu UIP-urile și am reușit prin acte adiționale și plăți făcute la zi, ca o dovadă de respect față de mediul de afaceri, să deblocăm câteva șantiere importante din capitală. Ca o concluzie aș preciza că orașele din România vor fi smart, sau nu vor mai fi!