WiFi4EU, programul care oferă internet gratuit statelor memebre UE

WiFi4EU ARSC

WiFi4EU este un program care oferă comunităților din Uniunea Europeană acces gratuit la internet. 

Pentru a fi smart, un oraș sau o localitate trebuie să permită cetățenilor, vizitatorilor și autorităților locale să aibă acces permanent la informații și să interacționeze ușor și rapid cu toate părțile interesate. Infrastructura de comunicații este, astfel, un prim pas către o comunitate conectată, oferind acces la informații, dar și la proiecte de dezvoltare turistică sau de e-guvernare.

Ce este inițiativa WiFi4EU?
Principalul scop al proiectului WiFi4EU este să asigure comunităților din UE acces gratuit la Wi-Fi în spații de interes public, cum ar fi parcuri, piețe, instituții publice, biblioteci sau centre de sănătate. Programul, lansat în prima parte a anului 2018, prevede acordarea către municipalități a unor bonuri valorice în vederea achiziționării și instalării de echipamente Wi-Fi, cu condiția înscrierii în program pe site-ul www.wifi4eu.eu.

De ce Wi-Fi de la Orange?
Orange România are o experiență de peste 7 ani în crearea de soluții Wi-Fi oferite ca serviciu municipalităților și clienților de business și își propune să ofere cea mai bună experiență de utilizare a Internetului, oriunde și indiferent de dispozitivul utilizat.
Orange le propune municipalităților participante la inițiativa WiFi4EU o ofertă completă ce include:- echipamente Wi-Fi în proprietatea administrației locale
-servicii de instalare profesională, mentenanță, monitorizare proactivă
-acces la Internet securizat prin care utilizatorii rețelei Wi-Fi sunt protejați de atacurile cibernetice, viruși.

În plus, implementarea unui portal captiv permite administrației locale să interacționeze cu cetățenii săi și să colecteze informații statistice cu privire la numărul de utilizatori unici și recurenți.
Secretul unei rețele Wi-Fi de calitate constă în buna dimensionare a acesteia de către specialiști în domeniu, utilizarea de echipamente de calitate capabile să asigure o acoperire optimă și stabilă, indiferent de interferențele din zonă, precum și monitorizarea proactivă a rețelei 24/24 prin intermediul unei platforme găzduite în cloud-ul Orange.

În calitate de promotor al soluțiilor pentru smart city, Orange investește activ, alături de municipalitățile partenere, pentru a oferi cetățenilor acestora cea mai bună experiență în utilizarea serviciilor de telecomunicații.

Echipamentele Wi-Fi achiziționate în cadrul programului WiFi 4 EU sunt instalate, conform deciziei municipalităților beneficiare, în zonele de interes social precum centrul orașului, parcuri, biblioteci, stații de cale ferată sau orice alt spațiu public. Indiferent de specificul spațiului ales, fie că este în interiorul sau în exteriorul unei clădiri, specialiștii Orange asigură o dimensionare corectă a rețelei pentru ca atât locuitorii orașului, cât și vizitatorii să beneficieze de cea mai bună experiență de utilizare a Internetului.

Internet pentru toate comunitățile, prin inițiativa WiFi4EU

Un prim pas către conceptul Smart City

Implementarea unei rețele Wi-Fi la nivel de comunitate este un prim pas în transformarea acesteia într-o localitate smart, iar avantajele unui astfel de concept pot fi resimțite atât la nivelul locuitorilor, al turiștilor, al mediului de afaceri, cât și al autorităților și instituțiilor de învățământ.
Conceptul de oraș inteligent propus de Orange România pune bazele unei platforme deschise și interoperabile ce poate fi extinsă și adaptată nevoilor în schimbare ale cetățenilor și municipalităților. Platforma creată beneficiază de infrastructura deschisă Orange, precum și de aplicațiile și expertiza Orange și ale partenerilor săi, start-up-uri românești de high-tech.

Un astfel de exemplu este proiectul pilot dezvoltat de Orange pentru Alba Iulia Smart City 2018 și care include soluții de:
– Conectivitate
– Securitate
– E-Guvernare
– Sustenabilitate
– Societate digitală
– Educație

Orașul Alba Iulia se bucură de rețele de internet în bandă largă și IoT, 4G/4G+, Wi-Fi, LTE-M și LoRaWAN furnizate de Orange România și securizate prin platforma Business Internet Security.

Rețeaua Wi-Fi include peste 228 puncte de acces în cetate și oraș și 15 puncte de acces în mijloacele de transport în comun. Rețeaua publică Wi-Fi Orange oferă acces la Internet în zone centrale, de interes turistic, spații de agrement, stadioane, precum și unități publice administrative, de învățământ sau sanitare.

Prin intermediul platformei de conectare la Wi-Fi și a soluțiilor de administrare participativă, cetățenii pot comunica mai ușor cu autoritățile pe subiecte de interes public, iar Primăria poate realiza sondaje adresate utilizatorilor din mijloacele de transport în comun.

Mai mult, prin intermediul platformei City Analytics, municipalitatea are acces la informații despre traficul pietonal în zonele cu Wi-Fi, putând urmări rapoarte și date statistice privind numărul de vizitatori unici și densitatea în funcție de intervalul de timp, condițiile meteorologice, anotimp sau evenimente desfășurate. Astfel de informații pot fi utilizate pentru optimizarea acțiunilor organizate în zonele respective și alocarea optimă de resurse de mobilitate urbană.

Orange propune o soluţie de transport public inteligent, incluzând accesul Wi-Fi la Internet securizat pentru călători şi accesul în timp real la informaţii legate de poziţionarea GPS în timp real, viteza şi direcţia de deplasare a fiecărui mijloc de transport, precum și posibilitatea de a crește siguranța călătorilor prin instalarea de camere de supraveghere video.

Accesul la conexiuni de mare viteză în mișcare contribuie la îmbunătățirea experienței în timpul călătoriei și poate deveni un factor important în motivarea cetăţenilor să folosească mijloacele de transport în comun.
Conectarea la internetul de mare viteză se face printr-un portal captiv, prin care municipalitatea are la dispoziție un canal de comunicare directă cu locuitorii orașului și pot derula în mod frecvent sondaje referitoare la probleme de interes general.
Prin aplicația e-alba iulia, disponibilă pe Android și iOS, turiștii au acces la informații despre principalele
obiective ale orașului, iar business-urile locale pot organiza campanii dedicate.

Accesarea soluțiilor Orange de Smart City
Orange are în prezent soluții de smart city în Alba Iulia, Timișoara, Cluj-Napoca, Iași, Suceava și Caransebeș.
Municipalitățile interesate de oferta Orange se pot adresa reprezentantului dedicat sau pot trimite o cerere către adresa: business@orange.ro pentru a fi contactat de un reprezentant Orange.