5G, parte dintr-un Smart City?

Tehnologia 5G va conduce orașul inteligent.

Orașele mici și mari încep să arate din ce în ce mai smart.

Mai precis, ei intenționează să evolueze din orașe mai degrabă pasive în “orașe inteligente”. Când vorbim despre orașe inteligente, ne referim la eforturile coordonate ale guvernelor locale, ale întreprinderilor și ale altor organizații pentru a utiliza tehnologii de rețea care îmbunătățesc confortul, fezabilitatea și sustenabilitatea pentru persoanele care locuiesc și lucrează acolo.

Cum arată un Smart City?

Există milioane de dispozitive deja implementate în orașe, iar miliarde mai vin, care pot face un oraș “mai inteligent” prin colectarea de date despre trafic, vreme, energie, consumul de apă și multe altele, adesea în timp real. Aceste date pot fi analizate, iar rezultatele pot fi folosite pentru a înțelege ce se întâmplă acum și pentru a anticipa ce se va întâmpla în viitor. De exemplu, monitorizarea traficului ar putea avertiza planificatorii orașului cu privire la o viitoare necesitatea a unei noi benzi sau pentru un nou semafor. Cunoașterea acestor informații în avans va permite orașelor să se angajeze cu firme de construcții din timp și să le ofere informații detaliate despre locul unde vor fi cele mai eficiente implementări de trafic.

Tehnologia 5G va conduce orașul inteligent

Orașul inteligent al viitorului apropiat și, în unele cazuri, prezent, este susținut de fluxul neîntrerupt și fiabil de date din rețelele interconectate prin cablu și fără fir. Când datele trebuie să fie în timp real, acestea nu pot fi întrerupte.

Viitorul orașelor smart și al întregii lumi stă sub semnul tehnologiei 5G. Aceasta reprezintă a 5-a generație de rețelele mobile, o evoluție semnificativă a rețelei 4G LTE de astăzi. 5G este gândită special pentru a răspunde creșterii masive de date și sporirii conectivității în societatea modernă.((http://www.emfexplained.info/?ID=25916)) Acesta aduce cu sine o serie de îmbunătățiri preconizate, pe care le putem aștepta în jurul creșterii lățimii de bandă (de până la 1.000 de ori pe unitate), a numărului de dispozitive conectate (de până la 100 de ori mai mult). Tehnologia 5G s-a lansat în multe țări la nivel global, furnizorii oferind tehnologia de conectivitate în SUA, UK sau Australia, ș.a.m.d. Compania Verizon a fost prima care a lansat tehnologia 5G în Aprilie 2019, prima la nivel global care oferă generația următoare de rețea. Disponibilitatea 5G la scară largă va fi realizată până în anul 2025.((https://www.techradar.com/news/what-is-5g-everything-you-need-to-know))

Imagini pentru 5g speed

Viteza rețelei 5G va fi diferită în funcție de locații, țări, utilizatori sau dispozitive. Pentru utilizatorul obișnuit, rețeaua 5G va însemna: 

  • Viteză mai mare de descărcare și încărcare

  • Streaming al conținutului online mai fluent

  • O calitatea mai ridicată a apelurilor vocale și video

  • Conexiuni mobile mai sigure

  • Un număr mai mare de dispozitive IoT conectate

  • Expansiunea unor tehnologii avansate (ex: SMART CITIES și mașini care se conduc singure)

Din fericire, viitoarea rețea de telefonie mobilă 5G aduce cu ea o nouă capacitate de a combate perturbațiile și se asigură că diferențele privind latența, lățimea de bandă și fiabilitatea pentru diferite servicii pot fi îndeplinite pe aceeași rețea fizică. Se numește sectionare de rețea.

Imagini pentru 5g speed

Tehnologia 5G va conecta comunitățile inteligente

Există trei categorii principale de situații de utilizare a 5G:

    1. Comunicații masivă de la mașinărie la mașinărie – numit și Internetul Lucrurilor care implică conectarea miliardelor de dispozitive fără intervenția umană, la un nivel la care nu a existat înainte. Acest lucru va revoluționa procesele și aplicațiile industriale moderne, inclusiv agricultură sau manufactură. 

    2. Comunicații cu latență scăzută ultrasigure – controlul în timp real al dispozitivelor, robotica din industrie, comunicarea de la vehicul la vehicul, sisteme de siguranță, condus auto autonom și rețele de transport mai sigure. Comunicațiile cu latență scăzută duc la posibilitatea mai mare de efectuare a îngrijirii medicale de la distanță. 

  • Sporirea lățimii de bandă mobile – viteze mai mari de transmiterea datelor și capacitatea mai ridicată de a păstra lumea conectată. Noile aplicații vor include acces fix la internet wireless pentru locuințe și conectivitate mai mare pentru persoanele în mișcare.((http://www.emfexplained.info/?ID=25916))

Pentru comunități, 5G va permite conectarea a miliarde de dispozitive pentru orașele inteligente, școli inteligente și case inteligente, vehicule smart și mai sigure, contribuind la îmbunătățirea sistemului medicale, educațional, etc., și oferind în cele din urmă un loc mult mai eficient în care poți locui. 

Imagini pentru 5g smart city

De ce este importantă rețeaua de secționare?

Prin dreptul la conectivitate mobilă pentru fiecare caz de utilizare cu mai multe rețele virtuale pe o infrastructură comună a rețelei fizice, operatorii pot activa rapid serviciile special adaptate fiecărui caz de utilizare. Secțiunile pot fi personalizate pentru performanța rețelei necesare fiecărui caz legate de astfel de valori, cum ar fi capacitatea, latența, securitatea, durata, fiabilitatea și acoperirea geografică. Latența este unul dintre avantajele majore ale rețelei 5G și are în vedere durata de timp de care au nevoie dispozitivele pentru a-și răspunde reciproc prin intermediul rețelei fără fir. Se estimează că durata de răspuns va fi de 1 milisecundă, aproape instantaneu.((ibidem))

Acest lucru este deosebit de important pentru implementările inteligente ale orașelor, deoarece dispozitivele implicate în orașul inteligent ar putea avea, direct sau indirect, un impact asupra vieții persoanelor.

Gândiți-vă, de exemplu, la o primă rețea de răspuns care a fost dotată cu instrumente avansate de comunicare pentru a ajuta acei respondenți să coordoneze salvări rapide și eficiente în situații de urgență. Dacă se intampla un dezastru , iar locuitorii orașului vor sări pe social media pentru a trimite texte, imagini și clipuri video în același timp, operatorii de rețele mobile ar putea totuși să garanteze conectivitate pentru respondenții de urgență atribuindu-le accesul prioritar cel mai important la telefonul mobil -Rețeaua 5G – felia lor este prioritatea numărul unu.

Pregătirea rețelei: SDN și NFV

Pe măsură ce orașele devin mai inteligente și mai conectate, operatorii de rețea trebuie să se asigure că rețelele lor sunt flexibile și capabile să se despartă pentru a răspunde nevoilor din ce în ce mai variate ale orașului inteligent și a populației sale.

Cheia pentru aceasta este virtualizarea sub forma unei rețele (SDN) definită de software și a virtualizării funcțiilor de rețea (NFV); Rețelele 5G vor trebui să fie adaptabile, dinamice și programabile de la capăt la cap, folosind construcții virtualizate. Apoi, pe măsură ce sunt implementate felii individuale ale rețelei, performanța acestora va fi adaptată autonom și programabil.

Imagine similară

SDN implică o abstractizare completă a infrastructurii rețelei fizice, ceea ce va permite ca comportamentul rețelei să fie adaptat la o performanță garantată a serviciului pentru fiecare caz de utilizare individuală. Se pot implementa felii de rețea care sunt personalizate pentru fiecare dintr-o gamă largă de cazuri de utilizare acceptate în cadrul aceleiași baze de active fizice ale rețelei.

NFV permite ca funcțiile rețelei să fie dezvoltate și implementate strict prin intermediul software-ului, în loc să cumpere, să transporte, să instaleze și să deschidă aparate fizice. Unul dintre beneficiile promițătoare ale NFV-ului este capacitatea de a executa o varietate de funcții virtuale de rețea (VNF) independente de locația fizică, ceea ce înseamnă că VNF-urile pot fi implementate dinamic și executate în diferite părți ale rețelei mai mari pentru fiecare fel de rețea.

Dezavantaje ale viitoarei rețele 5G

Chiar dacă rețeaua 5G pare să aducă doar avantaje și oportunități pentru dezvoltarea comunităților inteligente, există câteva provocări (care pot fi percepute ca dezavantaje) pe care le presupune. 

În primul rând, generația a 5-a de rețea este încă în proces de dezvoltare și cercetare. Multe dintre dispozitivele vechi care există în lume nu vor fi compatibile cu noua rețea, de aceea vor trebui înlocuite cu unele noi, iar costurile vor fi semnificative. Totodată, costurile pentru dezvoltarea infrastructurii aferente rețelei la nivel global vor fi substanțiale, iar problemele legate de securitate și intimitate nu sunt încă puse la punct în totalitate. ((https://rizonjet.com/5g-benefits/))

Oportunități de venituri și amenințări de securitate 

Rețelele pregătite pentru rețelele SDN și NFV vor deschide porțile pentru cazuri de utilizare noi și care vor fi încă dezvoltate. Acest lucru va contribui la fluxuri inovatoare, în curs de desfășurare, care depășesc conectivitatea și capacitatea simplă.

Orice lucru care mărește diferențierea serviciilor de rețele mobile va fi cu siguranță urmărit îndeaproape de operatorii de rețele mobile, deoarece comodizarea lățimii de bandă mobilă este deja în curs de desfășurare, unde prețul este diferențierea de facto în majoritatea regiunilor. Și capacitatea de a garanta secțiuni de rețea de vârf pentru servicii esențiale care necesită metrici garantate (cum ar fi mașinile fără conducător auto și serviciile publice furnizate de oraș în sine – răspunsul de urgență, siguranța publică, vizibilitatea datelor publice și multe altele), Dar și să asigure eficacitatea tehnologiilor de vârf ale orașelor inteligente pentru a îmbunătăți viața cetățenilor.

Vom trăi cu toții în orașele inteligente în curând? 

Orașele și locuitorii acestora manifestă un interes semnificativ pentru a profita de numeroasele beneficii ale orașului inteligent. Operatorii de rețea vor trebui să vina și să se asigure că orașul conectat al viitorului are fundația de rețea pentru a reuși această transformare. Profitând de abilitatea tehnologiei 5G de a împărți rețelele, operatorii vor oferi conectivitate, viteză și fiabilitate corespunzătoare pe care fiecare dintre aceste cazuri le va necesita.